Glutenfria munkar

18.4.2017
3 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Glutenfria munkar

Nyfriterade munkar är tillåtna lockelser också för personer på glutenfri diet, om de bakas enligt det här receptet.

Ingredienser

36 stycken
1 5 dl mjölk
2 50 g jäst
3 1 msk psylliumpulver
4 2 dl socker
5 2 ägg
6 1 msk kardemumma
7 1 tsk salt
8 13 dl glutenfri mjölblandning
9 150 g mjukt margarin eller smör
Dessutom
1 1 l rybsolja
2 (mycket) fint kristallsocker

Näringsinnehåll

Stycken Recept
Kolhydrater 22 g 789 g
Protein 2 g 73 g
Fett 29 g 1050 g
Kostfibrer 0 g 10 g
Energi kJ 1 487 53527
Energi kcal 355 12793

Obs! I beräkningen har inte medtagits: (mycket) fint kristallsocker

Provat recept

Instruktioner

Bered degen i en hushållsassistent, om du har en sådan. Värm mjölken fingervarm. Tillsätt jästen och psylliumpulvret i mjölken, låt pulvret svälla 10 min. Psylliumpulvret förbättrar bakverkens konsistens, men de lyckas också utan.

Rör socker, ägg, kardemumma och salt i mjölken. Tillsätt ca hälften av mjölet och låt maskinen köra tills degen är jämn. Tillsätt det mjuka fettet och resten av mjölet. Låt maskinen gå tills degen är mjuk och smidig och lossnar från bunkens kanter. Om du inte använder maskin, ska du knåda degen tills den knappt fastnar på fingrarna och lossnar från bunkens kanter. Låt degen jäsa en halv timme.

Stjälp upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda den jämn för hand. Dela degen i jämnstora delar och forma styckena till runda bullar. (En deg av glutenfritt mjöl fastnar lätt i underlaget, så det är bäst att forma dem mellan händerna.) Låt bullarna jäsa 20 minuter. Stick ett hål i bullarna med ett finger och tänj det större, om du vill göra donuts.

Hetta upp oljan till 170–180 grader i en stålkastrull eller gryta med höga kanter. Kolla oljans temperatur med termometer eller ett stycke ljust bröd. Oljan är lämpligt het då en bit bröd bryns vackert på en minut. Hantera donuts med en hålslev eller två skedar. Stek munkarna, 3 i sänder, vackert bruna på bägge sidor. Lägg dem på hushållspapper att rinna av, och vänd dem i socker medan de ännu är heta.

Munkarna smakar bäst som nystekta. Munkar som ska frysas ska inte sockras.

Text
Foto Piia Arnould
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5