Glaserade donuts

18.4.2017
1 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Glaserade donuts

Donuts jästa med bakpulver blir snabbt färdiga. Vänd donuts i socker eller täck dem med din favoritglasyr.

Ingredienser

20 stycken
1 1 citron, det rivna skalet
2 7 dl vetemjöl
3 2 tsk bakpulver
4 2 tsk kardemumma
5 2 tsk vaniljsocker
6 0,5 tsk salt
7 50 g mjukt smör eller margarin
8 1 dl socker
9 2 ägg
10 1 dl grädde
11 1 dl mjölk
Dessutom
1 1 l rybsolja
Salmiaktoffeeglasyr med citron
1 1 påse (168 g) salmiaktoffeekarameller (Hopeatoffee)
2 15 Tyrkisk peber karameller
3 1 citron, det rivna skalet
4 1,5 dl vispgrädde
Salt tjinuskiglasyr
1 2 dl grädde
2 1 dl farinsocker
3 0,5 dl strösocker
4 1 msk smör
5 1 tsk vaniljsocker
6 0,25 tsk saltflingor
7 1 dl grovmalen nöt eller mandel
Glasyr av två slags choklad
1 200 g hushållschoklad
2 100 g smör
3 2 msk ljus sirap
4 50 g vit choklad

Näringsinnehåll

Stycken Recept
Kolhydrater 29 g 580 g
Protein 4 g 71 g
Fett 8 g 159 g
Kostfibrer 1 g 16 g
Energi kJ 849 16974
Energi kcal 203 4057

Obs! I beräkningen har inte medtagits: citron, det rivna skalet, rybsolja

Receptinformation

Ruokavalio Kasvis
Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Pääruoka-aine Kasvikset
Ruokalajit Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Tvätta en citron och riv skalet. Blanda sinsemellan mjöl, bakpulver, kryddor och rivet citronskal i en bunke. Vispa fettet och sockret vitt och pösigt i en annan bunke. Vispa i äggen i skummet, ett i sänder. Rör grädden i mjölken. Rör mjölet och gräddmjölken i degen.

Mjöla arbetsbänken och kavla ut eller klappa degen till en ca 1,5 cm tjock platta. Ta ut rondeller av degen med t.ex. ett dricksglas (Ø 7–8 cm). Tryck ett hål mitt i rondellerna med ett finger och tänj det lite större.

Hetta upp oljan till 170–180 grader i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Kolla oljans temperatur med termometer eller ett stycke ljust bröd. Oljan är lämpligt het då en bit bröd bryns vackert på en minut. Hantera donuts med en hålslev eller två skedar. Stek 2–3 donuts i sänder 2 minuter i olja, vänd dem och fortsätt steka dem 1–2 minuter. Lägg dem på hushållspapper att rinna av. Glasera dem kalla, sockra dem varma.

 

Salmiaktoffeeglasyr med citron

Avlägsna karamellpapperen och lägg karamellerna i en belagd kastrull. Krossa tyrkisk peber karamellerna i en tjock plastpåse t.ex. med en köttklubba eller hammare. Tvätta citronen och tälj strimlor av det gula ytterskalet med ett citrusjärn eller en skalarkniv. Skär alla breda strimlor tunnare.

Häll grädden i kastrullen med toffeekaramellerna. Hetta upp på medelgod värme under omröring, ca 10–15 minuter eller tills toffeekaramellerna har lösts helt och glasyren är lämpligt tjockflytande. Tillsätt ca 2/3 av Tyrkisk peber-krosset. Häll glasyren i en bunke.

Doppa donuts hastigt i glasyren. Du kan också ringla glasyren över donuts med en sked. Toppa med Tyrkisk peber-kross och strimlat citronskal.

 

Salt tjinuskiglasyr

Mät grädde, farinsocker och strösocker i en kastrull. Koka tjinuskin på svag värme ca 15 minuter (till 110 grader). Ta kastrullen åt sidan, tillsätt smör, vaniljsocker och salt i tjinuskin. Låt den svalna tills den är ljum.

Ringla tjinuski över donuts. Strö grovmalda nötter på ytan.

 

Glasyr av två slags choklad

Bryt chokladen och klicka smöret i en kastrull. Tillsätt sirapen. Hetta upp under omröring tills chokladen har smält. Doppa donuts i glasyren eller ringla glasyr över donuts med en sked.

Smält den vita chokladen och lägg den i en kraftig plastpåse med sked. Låt chokladen stelna lite, klipp ett mycket litet hål i ett hörn och spritsa strängar av vit choklad över den mörka chokladglasyren.

Text
Foto Piia Arnould
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5