Glada miner och konstruktiv anda

21.1.2014
0 betyg

Ett familjecafé kan bjuda på en andningspaus. Tillsammans med barnen träffar föräldrarna andra i samma situation, snackar och umgås – något som värderas högt av både föräldrar och barn.

Glada miner och konstruktiv anda

På familjecaféet ser man hur andra har det och det är en skön omväxling till hemmalivet. Siiri och Andreas Vallander och AG och Allan Karlsson trivs på familje-caféet, fastän det ibland kan bli lite fartfyllt.

Små knubbiga fingrar greppar hårt om trumpinnar, tamburiner, bjällror och trianglar. Ur den ljusgröna mjukisgrodans mun hittar barnen i tur och ordning en leksak som tipsar om nästa sång. Ledare Anna Malmström börjar sjunga och de andra stämmer in.

Tvååriga Allan Karlsson slår trumpinnarnas ändor mot varandra tills pappa AG kommer och rättar till pinnarna och Allan fortsätter. Det är lite si och så med rytmen, men det är inte heller så viktigt. Någon meter ifrån Allan sitter ettåriga Siiri Vallander i pappa Andreas fram. Hennes ögon lyser av glädje och tamburinen ljuder klart i hennes små händer.

Det är sångstund med grodan på Svenska familjecentrets familjecafé i Hagnäs i Helsingfors. Rummet är fullt av föräldrar, mest mammor, som håller ett vakande öga på barnen. De flesta vill inte sitta stilla utan tultar hellre omkring i rummet och utforskar allt de hittar.

För en ny besökare kan det se kaotiskt ut, men glada miner vittnar om att kaoset inte stör – stämningen är öppen och varm. Det intygar också de två papporna som aktivt besöker familjecaféet.

"Det råder en konstruktiv anda. Alla gör som de gör, vi kritiserar inte varandra men kan diskutera allt", säger Allans pappa AG Karlsson.

Han och Andreas Vallander har båda varit vårdlediga sedan september och aktivt besökt familje-caféer. Vallander tycker att det är trevligt att komma iväg och träffa andra föräldrar.

"Det kan vara kämpigt att komma iväg på morgonen, men jag märker att det alltid är värt det. Vi blir båda på bättre humör och så får jag lite distans till att vara ensam hemma."

Svenska familjecentrets familjecafé i Helsingfors

För en liten slant kan föräldrar och barn äta en smörgås, dricka saft eller ta en kopp kaffe på Svenska familjecentrets familjecafé i Helsingfors.

Viktig verksamhet

Karlsson och Vallander betonar vikten av att som vuxen få umgås med andra föräldrar. Det är också viktigt att barnen får träffa jämnåriga.

"Nu när kommunerna ska skära ned ska det absolut inte drabba sådan här verksamhet. Allan har fått mycket ut av det här. Han har lärt sig att umgås med barn i olika åldrar, att akta de andra och att inte ta andras leksaker", säger Karlsson.

Fastän familjecaféet har upp till tio barn som springer omkring är det förvånansvärt lite bråk som hörs. Leksakerna byter ägare och ibland vill barnen inte dela med sig, men det råder sämja. Både mellan föräldrar och barn.

"Det är bra med lite omväxling för både Siiri och mig. Jag får lite vuxet utbyte och det är trevligare än att vara hemma", säger Vallander.

Han erkänner att det ändå ibland kan bli rätt högljutt med alla barnen. Samtidigt är det skönt att någon av de andra föräldrarna kan ha koll på Siiri medan han till exempel går till toaletten. Att Siiri trivs är inte svårt att se, hennes leende lyser upp hela rummet.

"En gång blev hon överlycklig och gick fram till andra barn och skrek med full hals för att hon var så ivrig. De andra barnen uppskattade det kanske inte så mycket", skrattar Vallander.

2-åriga Allan Karlsson

2-åriga Allan Karlsson följer noggrant med vad som händer under sångstunden. Med bjällran i hand är han redo för nästa sång.

Förälder som förälder

Det går inte att undvika att det är mammorna som dominerar i rummet, men sina roller som några av de få papporna vill Karlsson och Vallander inte betona. Enligt Karlsson spelar det absolut ingen roll om det är mamma eller pappa som är vårdledig.

"Här utgår man från barnen och inte från en själv."

Att han är pappa och vårdledig är inget konstigt tycker han. För honom var det klart redan i ett tidigt skede att han ville vara vårdledig med Allan som är hans första barn.

"Det här med könsfunderingarna är också säkert enklare i stora städer. Vi finlandssvenskar är också ganska toleranta, men jag tycker att det är en ointressant frågeställning. Att vara pappa och vårdledig är precis samma som att vara kvinna och vårdledig."

Han får medhåll av Andreas Vallander.

"Jag funderade kanske mer på det i början, men vårdlediga föräldrar lever ju ungefär samma liv. Är man hemma med barnet har man samma problem och samma sorger oberoende av kön."

Karlsson påminner om att det alltid är omtumlande att bli förälder. Det har ingen betydelse om det är mamma eller pappa som kommer med barnet till ett familjecafé.

"Oberoende av kön upplever man det ovant i början, men ledaren tar väl emot de nya och man smälter nog snabbt in i gänget", intygar Karlsson.

Perspektiv på föräldraskapet

"Det är en stor omställning att få barn och det kan bli stressigt fastän man längtat länge."

Det säger Malin von Koskull som ansvarar för det hälsofrämjande stödet till småbarnsfamiljer vid Folkhälsan. Hon har jobbat med frågorna i över tio år och påminner om att stödet från andra föräldrar är viktigt, livet förändras mycket då man får ett barn.

"Många vill få perspektiv på det egna barnets beteende och på sitt eget föräldraskap. Man söker bekräftelse för att de egna valen är de rätta."

Ett naturligt sätt är att kontakta de egna föräldrarna, men föräldrarna kanske bor långt borta eller lever inte längre och de egna vännerna har inte ännu fått barn.

"I dag finns det väldigt mycket information om allt och många känner stora krav på sig själva som föräldrar", säger von Koskull.

Den ökade informationen kan också skapa förvirring menar hon.

"På familjecaféerna kan man få nya vänner, skapa kontakter och byta erfarenheter. Många nyblivna föräldrar känner sig ensamma eftersom arbets- eller studiegemenskapen faller bort då man är hemma med barnet."

"Familjecaféet kan bli en form av avlastning och en guldkant till vardagen", avslutar von Koskull.

 

Verksamheten med familjecaféer har funnits i olika former sedan 1970-talet. Flera kommuner och församlingar ordnar också familjecaféer.

MER INFORMATION:

Folkhälsans familjecaféer

Text:
Foto: Kaisu Jouppi
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5