Frasiga laxpinnar och friterade batatpinnar

28.7.2017
4 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Frasiga laxpinnar och friterade batatpinnar

Fredagsrätten fish & chips kan man lugnt äta med fingrarna. Laga rätten själv av lax och batat. Servera med majonnäs, ketchup och ärtkräm.

Ingredienser

4 portioner
1 500 g laxfilé utan skinn
2 1 tsk salt
3 150 g havre- eller surskorpor
4 1,5 dl vetemjöl
5 1 tsk citronpeppar
6 2 ägg
7 1 dl olja för stekning
Friterade batatpinnar
1 600 g batat
2 2 msk olja
3 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
4 1 tsk flingsalt
Ärtkräm
1 1 påse (200 g) djupfrysta ärter
2 1 msk olja
3 1 - 2 msk hackad färsk mynta
4 1 msk citronsaft
5 0,25 tsk (1/4 tsk) salt

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 70 g 280 g
Protein 38 g 152 g
Fett 54 g 215 g
Kostfibrer 13 g 51 g
Energi kJ 3 822 15290
Energi kcal 914 3654

Receptinformation

Ruokavalio Laktoositon, Maidoton, Sokeriton
Pääruoka-aine Kala
Ruokalajit Pääruoat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Skär laxen i 3 cm breda bitar. Salta, låt saltet dra in i 30 minuter. Tillred under tiden bataten. Tvätta bataten omsorgsfullt. Skär den oskalad i 1 cm tjocka pinnar. Blötlägg batatpinnarna ett par minuter i kallt vatten, låt dem rinna av väl. Lägg dem i en skål, vänd dem i olja och svartpeppar. Lägg batatpinnarna skilt från varandra på en ugnsplåt. Grädda 15 minuter i 225 grader, vänd pinnarna och tillred ytterligare 10–15 minuter.

Laga ärtkrämen och stek fiskpinnarna medan bataterna är i ugnen.

Hetta upp ärterna i en skvätt vatten. Tillsätt oljan, kör till en grov kräm, krydda.

Mal skorporna. Krydda vetemjölet med citronpeppar. Knäck äggen i en tallrik, vispa lätt. Vänd fiskpinnarna först i vetemjölet, sedan i ägget och sist i de malda skorporna. Hetta upp ett 1 cm tjockt skikt olja i en panna. Tillred fiskpinnarna på medelgod värme i oljan, ca 3 minuter per sida.

Smaksätt de färdiga batatpinnarna med flingsalt.

Text
Foto Elvi Rista
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5