Fransk jordgubbstårta

18.6.2014
5 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Fransk jordgubbstårta

Ingredienser

8 portioner
1 3 dl vetemjöl
2 0,5 dl socker
3 1 tsk bakpulver
4 1 citron, det rivna skalet
5 100 g kallt smör
6 1 äggula
Fyllning
1 2 dl vispgrädde
2 1 dl mjölk
3 2 tsk vaniljsocker
4 2 äggulor
5 0,5 dl socker
6 2 msk potatismjöl
På ytan
1 1 l jordgubbar
2 (blåbär)
Gelé
1 2 dl vatten eller svag röd saft
2 1 dl gelésocker

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 47 g 375 g
Protein 5 g 40 g
Fett 21 g 171 g
Kostfibrer 2 g 17 g
Energi kJ 1 687 13497
Energi kcal 403 3226

Obs! I beräkningen har inte medtagits: vaniljsocker, (blåbär)

Receptinformation

Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Pääruoka-aine Marjat
Makuja maailmalta Ranskalainen
Ruokalajit Jälkiruoat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Bildförsedda instruktioner

Fransk jordgubbstårta

1. Blanda det rivna skalet av en citron, sockret och bakpulvret i mjölet. Tillsätt smöret i tärningar och nyp det hela till en grynig massa. Tillsätt äggulan och rör blandningen snabbt jämn. Forma degen till ett klot, platta till det och svep in degen i folie. Låt den vila en timme i kylen.

Fransk jordgubbstårta

2. Tillred krämfyllningen medan degen vilar. Lägg ingredienserna i en kastrull. Koka upp på medelgod värme, ta krämen av plattan då den har bubblat en gång. Ställ att svalna.

Fransk jordgubbstårta

3. Klä bottnen av en tårtform (diam. ca 22 cm) med bakplåtspapper. Kavla ut degen till en platta som täcker bottnen och kanterna av formen.. Lyft degen i formen och rulla av eventuell överflödig deg med en kavel. Täck kanterna med folie, så de inte rinner nedåt under gräddningen. Nagga bottnen och grädda den i 200 grader i 8 minuter, avlägsna folien och grädda ytterligare ca 8 minuter, tills bottnen börjar brynas.

Fransk jordgubbstårta

4. Ta tårtbottnen ur formen så snart du har tagit ut den. Låt dem svalna på galler. Ställ bottnen på ett tårtpapper eller serveringsfat och fyll den med kall vaniljkräm.

Fransk jordgubbstårta

5. Skär jordgubbarna i skivor och rada dem på ytan. Tillsätt också blåbär enligt smak och tycke.

Fransk jordgubbstårta

6. Tillred en glasyr av gelésocker enligt anvisningarna på förpackningen. Fördela glasyren jämnt över tårtan då den har fått en krämig konsistens. Garnera eventuellt ytan med blad av citronmeliss eller mynta.

Text
Foto Laura Riihelä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5