Fårstek à la särä

16.11.2017
0 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Fårstek à la särä

Särä tillreds traditionellt i en back av trä (särä) i en bakugn. I en elektrisk ugn efterliknar man det traditionella tillredningssättet med låg temperatur och fuktighet.

Ingredienser

4 portioner
1 2,5 kg benfri fårstek
2 1 msk salt
3 1 tsk svartpeppar
4 50 g smör
5 2 dl vatten
6 12 medelstora fasta potatisar
7 4 morötter
8 2 palsternackor
9 0,5 kålrot

Näringsinnehåll

Portioner Recept
Kolhydrater 40 g 161 g
Protein 124 g 494 g
Fett 89 g 356 g
Kostfibrer 7 g 27 g
Energi kJ 6 098 24391
Energi kcal 1 458 5830

Receptinformation

Ruokavalio Gluteeniton, Maidoton, Munaton
Pääruoka-aine Lammas
Ruokalajit Pääruoat

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Tina steken i kylskåp 1–2 dygn.

Trimma fettet från stekens yta. Gnid steken med salt och peppar. Låt steken vila i kylskåp till nästa dag, eller ett par timmar i rumstemperatur.

Lägg steken på en ugnsplåt. Stick in köttermometern på det tjockaste stället. Hyvla tunna skivor smör med en osthyvel och fördela dem över steken. Bryn steken en halv timme i 225 graders ugnsvärme. Häll vatten på plåten. (Tillsätt mer vatten under tillredningen om det behövs.)

Ställ ugnen på 150 grader. Täck plåten och steken lätt med folie. Ös steken med 30–45 minuters intervall med stekskyn och stek den tills stektermometern visar ca 50 grader. Lägg rotsakerna skalade och skurna i rejäla bitar. Fortsätt tillreda tills köttermometern visar 65–75 grader. Det tar ca 2–2 1/2 timme. Vid 65 grader är köttet rosa, vid 75 grader är det genomstekt.

Ta steken av plåten, svep in den i folie och låt den vila ca en halv timme innan du skär upp den. Ställ ugnen på 200 grader och fortsätt med tillredningen av rotsaker tills de blir vackert brynta.

 

Text
Foto Päivi Ristell
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5