Far och söner fiskar tillsammans

21.3.2014
0 betyg
Far och söner fiskar tillsammans

Fiske är en gemensam hobby i familjen Pettersson. Men när pappa Jörgen fiskar för att få en god middag fiskar sonen Mille för sportens skull och släpper sin fångst.

Jörgen Pettersson och sönerna William "Mille", 18 år, och Zacharias, 13 år, har haft ett gemensamt projekt i flera vintrar. De fiskar lake med ryssja i havsviken som ligger på gångavstånd från hemmet i Mariehamn. Ryssjan ligger i ett par månader och vittjas några gånger i veckan.

"Alla i familjen gillar stuvad lake som jag lagar enligt ett gammalt recept", säger Jörgen Pettersson.

Goda år har de fått ett 20-tal lakar. Värstingexemplaret vägde över 5 kg och innehöll 1,5 kg rom! Men i år har det varit skralt med fiskelyckan. Faktiskt så illa att den årliga lakromsfesten, som goda vänner brukar bjudas på, är i fara eller så bjuds de på rom som köps över disk, vilket givetvis är att betrakta som ett nederlag i en fiskarfamilj.

Som sin far

Jörgen Pettersson fiskar gärna. Metoderna varierar efter säsong och art. På sensommaren lägger han ut flundernät, senare på hösten lockar vassbuken och däremellan åker han – ibland med sönerna – ut med båt och kastar efter gädda. På vintern kan det bli isfiske av olika slag.

Intresset fick han i arv av sin  far, Magnus, som var född i den åländska skärgården och lots på Utö.

"Han var en naturmänniska enligt den generationens modell. Han trivdes på sjön och i skog och mark. Han fiskade året runt och tyckte även om att jaga", säger Jörgen.

Jörgen är lik sin pappa i åtminstone ett avseende:

"Jag är en typisk husbehovsfiskare. Jag tycker om att äta fisk och fiskar för att få en färsk middag. Vi har bland annat upptäckt att det är gott att tillreda gäddbitar enligt fish and chips-metoden, det vill säga att doppa bitarna i frityrsmet och koka i olja", säger han.

Mamman i familjen, Helena Wachowiak, tar glatt emot all fisk som bärs hem.

"Den är alltid rensad och klar för grytan! Jag lagar gärna fisk och experimenterar fram nya recept", säger hon.

Jörgen, Zacharias och William 'Mille' Pettersson

Fiske är inte bara drömmen om de största fångsterna. Fiske är också gemenskap och naturupplevelser och en skön kaffepaus vid strandkanten ingår nästan alltid.

Läsa av läget

Fiskeintresset har gått vidare till den tredje generationen i familjen, men har förändrats på vägen. Nyttoaspekten har bleknat. För Mille Pettersson, den ivrigaste bland bröderna, är det sportfiske som gäller. Catch and release heter det på modernt fiskespråk och det betyder kort sagt att fisk, som inte tagit någon skada av att fångas, släpps tillbaka i havet.

"Med få undantag – det händer att jag tar hem en extra fin romgädda till pappa", säger Mille.

Hans intresse har utvecklats efterhand och ribban har höjts.  Förr lekte livet när han fick en  gädda på 2 kg. Nu vill ha en på minst 10 kg eller ännu hellre – slå nya sportfiskerekord.

"Den stora grejen för mig är att knäcka koden för att lyckas just den dagen. Vilka drag skall jag välja? Skall jag låta dem gå djupt eller grunt? Snabbt eller långsamt? Det ger en otrolig kick när man lyckas", säger Mille.

Oavsett vilken inställning man har får man naturupplevelserna på köpet. Numera väljer Jörgen helst en stilla sommarmorgon i juli med solsken. Då njuter han av sitt morgonkaffe på varma klippor efter att flundernäten är vittjade och fångsten rensad. Mille däremot föredrar molnigt väder och gärna hård vind med inslag av regn. Då är gäddorna i farten!

"Mina fiskekompisar och jag har ännu inte nått den ålder då bekvämligheten går före fisket", ler Mille.

Pudeln Nova

Ibland får pudeln Nova följa med på fiskefärderna.

Traktorskjuts hem

Mille har redan många fiskehistorier på lager. En dag fick han och fiskekompisarna 74 gäddor! En gång fick de en gädda med en stor gul fläck på ena sidan. Året därpå fångade de samma gädda!

"Helt säkert. Jag kände igen den på den ovanliga fläcken", säger Mille.

Och den hittills bästa historien kommer till sist:

"Det var en disig söndagsmorgon. Mille var 11 år och cyklade ner till havsviken och ställde sig där han brukar – vid strandstenarna under en vägbank. Han hade stått där många timmar många dagar tidigare och tänkte att en vacker dag skulle han få en fin fisk. I första kastet förlorade han sitt nyinköpta drag och funderade på om han skulle åka och köpa ett likadant eller ta något gammalt. Han valde att fiska vidare med en lilafärgad jigg.

Han kastade och kastade, timme efter timme. Inget hände. Han tänkte: Ett sista kast, sedan far jag hem. Då var det som om blixten slog ner och han förstod att han hade fått något stort på kroken. Han hann tänka många tankar innan han  lyckades hala in fisken och kunde hålla fast den mellan benen – de nya jeansen till trots. Håven och huggkrokarna hade han glömt hemma.

Det var, ovanligt nog, en öring på cirka 5 kg och vid närmare granskning visade det sig att kroken nästan hade raknat av kampen. Mille försökte ta sig hem med fisken balanserande på cykelstyret när en karl med traktor kom förbi och undrade om han ville ha skjuts.

Och så fick föräldrarna se hur pojken kom hem med traktor och med en stor och läcker fisk under armen!"

"Man måste ha mycket tålamod när man fiskar. När jag var yngre var det också bra med morgonpigga föräldrar som kunde skjutsa mig till olika fiskeplatser", säger Mille Pettersson.

Hungriga efter vintern

Mille fiskar gärna året runt men längtar varje vår till den dag då isen går och havet svallar fritt. Då ger han sig tvärt ut för att kasta efter vårens första gäddor. Det är en speciell känsla. Då är gäddorna hungriga och extra huggvilliga efter vintern.

I år hoppas han mycket på ett nytt drag som tillverkats i Norrland och som han bytt till sig via Facebookgrupper. Färgkombinationen är ny – guld, turkos och pärlvitt.

"Jag känner på mig att det är ett riktigt drömdrag", säger Mille.

Kom ihåg fiskekortet!

Allemansrätten gäller på Åland liksom i övriga Finland. Du får fritt röra dig i skog och mark, men det innebär också att du har ett ansvar. Respektera odlad mark och privata tomter, håll hunden kopplad och gör inte upp eld i det fria. Du får plocka bär och svamp för husbehov.

Lös fiskekort om du vill fiska! Åland är indelat i många större och mindre fiskekortsområden. Fråga på Visit Åland var områdena finns eller i närmaste affär eller stugby som förmodligen säljer fiskekort.

Från 15 april till 15 juni är det förbjudet att fiska från stranden med spinnspö eller med drag, följande minimimått gäller: lax 60 cm, öring 50 cm, gädda 55 cm, gös 37 cm, braxen 42 cm och sik 35 cm. Längden mäts från fiskens käkspets till yttersta änden av stjärtfenan.

Jakt är tillåten för markägarna, en del av dem tar emot gästjägare.

Tälta helst på campingplatser, i annat fall krävs markägarens tillstånd. Den som kommer med egen båt får ankra i en naturhamn en natt.

Text:
Foto: Robert Jansson
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5