Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vilho Saarijärvi, servitör, Restaurang Kiisa, Break Sokos Hotel Levi, Handelslaget Arina

En pratglad servitör

Teksti:
Katri Riihivaara
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.1.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Servitören Vilho Saarijärvi från restaurangen på Sokos Hotel Levi bemöter alla kunder såsom gamla bekanta.

"Jag har nyligen flyttat till Levi från Rovaniemi där jag växte upp. Fram till år 2009, när jag tog klivet in i restaurangvärlden, jobbade jag som ungdomsledare. Jag stortrivs bland människor och jag har alltid tyckt om att passa upp andra.

En servitör har många andra uppgifter än att ta emot beställningar och servera mat. Vi ansvarar för att gästerna känner sig välkomna och trivs hos oss. Stämningen i vår restaurang är lättsam och avspänd. Vi ställer inga krav på klädseln – det går utmärkt att äta i till exempel skidmundering.

Jag är pratglad och strävar efter att ge gästerna en känsla av att vi är gamla bekanta. Med våra utländska gäster, som kommer från världens alla hörn, talar jag i allmänhet engelska. Om vi inte hittar ett gemensamt språk kommunicerar vi med gester och miner.

Kiisa betyder smyckeskrin på samiska. Vi erbjuder lappländsk exotism och serverar lappländska rätter, bland annat ren i olika former. Utanför restaurangen står en lappländsk kåta och har man tur bjuder den svarta vinterhimlen på sprakande norrsken."

I denna spalt berättar anställda i S-gruppen och hos S-gruppens bonussamarbetspartner sina historier_._