Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

En gemensam kamp

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 27.9.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Empatia eli myötäeläminen voi olla arvaamattoman tärkeää, kirjoittaa Yhteishyvän päätoimittaja Veli-Pekka Ääri.

En vän till mig som är statistisk analytiker lade fakta på bordet: För män verkar 53 år vara en avgörande ålder. Antingen störtdyker hälsan eller så fortsätter livet nästan lika länge som för kvinnor.

Denna information var lite oroväckande, eftersom jag fyllde 50 år för en tid sedan.

Det finns ett talesätt som säger att människan inte kan uppskatta sin hälsa förrän hon mött sjukdom. Det är inte så att jag är rädd, men ändå.

Hälsan kan man till viss del påverka genom sina val, men när det gäller hälsan finns det en hel massa otrevliga överraskningar som slår till helt utan förvarning. En sådan överraskning är cancer, hos kvinnor särskilt bröstcancer.

Vi hör till världstoppen i kampen mot cancer.

I Finland insjuknar cirka 5 000 kvinnor i bröstcancer varje år. Om man blir allvarligt sjuk i Finland finns det lyckligtvis hjälp att få. Vi hör till världstoppen i kampen mot cancer.

I Samarbete berättar Riikka Huovinen, specialistläkare i cancersjukdomar, och Johanna Ivaska, professor i cellbiologi, hur vi har nått denna position och hur kampen fortsätter.

Läkarnasoch forskarnas arbete behövs, men de cancersjuka behöver också stöd från oss alla. Du kan visa ditt stöd genom att bära Rosa bandet, som i år har designats av musikern Anna Puu.

I fjol samlade Cancerstiftelsens Rosa bandet-kampanj in två miljoner euro, med stöd av bland andra S-gruppen. Dessa gemensamt insamlade medel går till forskning i cancerformer hos kvinnor och till att stödja cancersjuka och deras anhöriga.

Och i november kan du få se fler mustaschprydda män än vanligt. Då pågår kampanjen Movember som samlar in medel för att stödja män som insjuknat i prostatacancer. Om en blir sjuk ger alla sitt stöd. Empati kan vara ovärderlig.

Veli-Pekka Ääri

Chefredaktör