Ekologisk pulled havre

12.5.2016
9 betyg
Nyhtökaura_tietoa ja reseptit_kuva Tiina Rantanen

Pulled havre är en glad nyhet för vegetarianer, men alla kan använda produkten i stället för kött. Den innehåller massor av bra protein.

Ett nytt proteinpreparat som kallas pulled havre har kommit ut på marknaden. Tillrett påminner det här proteinpreparatet, som tillverkas av havre och bönor, till konsistensen om riven kyckling, och det kan användas på samma sätt i köket. Pulled havre fungerar som vegetariskt alternativ i såväl hamburgare och tacos som i sallader.

Pulled havre tillverkas genom skavning av havre, bondbönor och gula ärter. Havre kunde kallas Nordens egen superfood – havre med sitt innehåll av betaglukan främjar effektivt hjärtats och tarmens hälsa. Dessutom är den en av världens mest ekologiska kulturväxter. Havre odlas ofta växelvis med baljväxter: den ena grödan tillför jordmånen kväve, den andra utnyttjar den effektivt. Samma kombination fungerar också på tallriken och utgör en utmärkt proteinkälla.

Proteinet i pulled havre är en verklig utmanare till köttprodukterna. Proteinhalten är t.ex. högre än i kycklingkött.

Per 100 g innehåller pulled havre:

  • protein 27–31,4 g
  • energi 887 kJ/210 kcal
  • fett 3,8–4,7 g
  • kolhydrat 9,6–9,9 g, av vilka sockerarter 0,2 g
  • kostfiber 2,8 g
  • salt 1,3 g

Närmare en tredjedel av pulled havre är alltså protein, som innehåller alla de essentiella aminosyror som människan behöver.

Pulled havre i köket

Man kan kocka på många sätt med pulled havre. Smaken är köttig och mild och lätt att vänja sig vid. Munkänslan är behaglig. Pulled havre är en produkt tillverkad utan kött, mjölkprodukter eller ägg, som också veganer kan använda.

Eftersom produkten är färdig som sådan, kan den tillsättas i mat som sådan eller hastigt värmas upp  till tilltugg. Bäst smakar produkten stekt i panna. Pulled havre är okryddad, och kan smaksättas enligt smak och tycke.

Produkten säljs i förpackningar om 250 gram. En förpackning räcker bra till två vuxna och två barn – pulled havre är mycket mättande.

Hållbarhet

Pulled havre har betydligt bättre hållbarhet än motsvarande animaliska proteinkällor. I kylskåp kan man förvara en förpackning t.o.m. 25 dagar. Man kan med fördel ha en förpackning pulled havre i kylskåpet som reserv.

Pris- och sortimentsinformation för den egna butiken finns på tjänsten Foodie.fi.

Recepten

Text och foto
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5