Effektiv rengöring med rätt tvättmedel

24.7.2015
8 betyg
Effektiv rengöring med rätt tvättmedel

Ta skurtrasan i handen och gör rent i huset, man klarar sig i allmänhet utmärkt med några få medel.

Tvätt- och rengöringsmedlen innehåller i allmänhet ämnen med olika funktion. pH-värdet anger rengöringsmedlets styrka. Städskåpet bör innehålla åtminstone ett milt handdiskmedel (pH 6–8), ett allroundmedel (pH 6–8) för rengöring av vattentåliga ytor och ett surt rengöringsmedel (pH under 6) för avlägsnande av kalkfläckar. De basiska rengöringsmedlen (pH över 8) är starka och lämpar sig för avlägsnande av ingrodd smuts. Det är viktigt att skölja omsorgsfullt efter rengöring med sura och basiska rengöringsmedel.

De flesta rengöringsmedel innehåller an­joniska tensider som minskar vattnets ytspänning och avlägsnar smuts. Vissa låg­löddrande rengöringsmedel innehåller non­joniska tensider med stor fettlösande förmåga. Kemikalien polykarboxylat förhindrar att avlägsnad smuts fastnar på den rengjorda ytan.

Den miljömedvetna konsumenten väljer i första hand milda rengöringsmedel, låter inte städningsintervallerna bli för långa och tar till starkare medel endast om smutsen inte lossnar. Den som lider av någon allergi bör välja oparfymerade rengöringsmedel och använda skyddshandskar vid rengöringen.

Det lönar sig i allmänhet att försäkra sig om att materialet tål det tilltänkta rengöringsmedlet genom att prova det på ett osynligt ställe. Man bör undvika att blanda olika rengöringsmedel eftersom de kan reagera med varandra. 

Klorerade desinfektionsmedel, lösningsmedel och antibakteriella medel bör användas försiktigt eftersom de är hälsovådliga och belastar miljön.

Uppmuntra familjen till en gemensam städdag. Belöningen kan vara en biokväll eller ett restaurangbesök.

Desinfektionsmedlet Klorin Lavendel

Desinfektion och blekning

DESINFEKTIONSMEDLET KLORIN LAVENDEL (0,75 L)

Det starkt basiska medlet (pH 13,2) desinficerar och rengör bland annat badrum, golvbrunnar, avfallskärl och städredskap. Medlet lämpar sig också för blekning av ljusa textilier och träytor och för borttagning av fläckar. Det klorhaltiga medlet späds ut i kallt vatten enligt anvisningarna och sköljs omsorgsfullt bort efter användningen. Får inte blandas med andra rengöringsmedel. Ursprungsland: Frankrike.

Diskmedlet Fairy Original

Mild rengöring

DISKMEDLET FAIRY ORIGINAL (500 ML)

Den löddrande diskmedelsklassikern, som är en effektiv avlägsnare av fett, lämpar sig utmärkt för fönstertvätt och rengöring av hemmets tvättbara ytor. Några droppar i en hink vatten räcker. Den rengjorda ytan behöver nödvändigtvis inte sköljas. Diskmedlets pH-värde är 9. Ursprungsland: Storbritannien.

Allrengöringsmedlet Tolu Aito

Lösgör grov smuts

ALLRENGÖRINGSMEDLET TOLU AITO (1 L)

Det mångsidiga allrengöringsmedlet innehåller talloljesåpa (15–30 %), konserveringsmedel och doftämne. Som väl utspätt lämpar sig allrengöringsmedlet för rengöring av hemmets tvättbara ytor och som mind­re utspätt kan det användas för rengöring av bland annat källar­utrymmen, blomkrukor och fisknät. Medlet bör sköljas bort efter rengöringen. All­rengöringsmedlets pH-värde är 10,5. Ursprungsland: Danmark.

Tallsåpslösningen Havu

Också som insektstopp

TALLSÅPSLÖSNINGEN HAVU (1 L)

Den fosfatfria tallsåpan innehåller inga artificiella färg- eller doftämnen. Medlets effekt och doft baserar sig på naturlig tallolja. Tallsåpan lämpar sig utmärkt för rengöring av hemmets tvättbara ytor, av ugnar och för mattvätt. Medlet kan även användas för bekämpning av insekter och fästingar. Produkten innehåller såpa (15–30 %) och konserveringsmedel. Lösningens pH-värde är 9,5. Ursprungsland: Danmark.

Skurmedlet Cif Cream Lemon

Effektiv skurning

SKURMEDLET CIF CREAM LEMON (500 ML)

Mikropartiklarna i det trögflytande skurmedlet lösgör fett och ingrodd smuts från bland annat vaskar, toalettstolar, ugnar och spisar. Skurmedlet appliceras med en fuktig och mjuk svamp och avsköljs sedan omsorgsfullt. Skurmedlets pH-värde är 9. Ursprungsland: Holland.

Rainbows fönsterspray

Klara glasytor

RAINBOWS FÖNSTERSPRAY (500 ML)

Den bruksfärdiga sprayen lämpar sig för rengöring av fönster, speglar, glasbord och andra glasytor. Rengöringsmedlet sprayas på ytan från cirka 25 centimeters avstånd. Därefter torkas ytan av med en mjuk trasa/duk som inte luddar. Sprayen innehåller bland annat denaturerad alkohol. Ursprungsland: Danmark.

 

Text
Foto Heli Blåfield och Roope Permanto
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5