Doulan banar väg för en positiv förlossningsupplevelse

24.3.2015
0 betyg
Doulan banar väg för en positiv förlossningsupplevelse

Allt fler blivande föräldrar väljer att anlita en doula inför den stundande förlossningen. Doulan fungerar som ett extra stöd, ett extra par händer och en extra erfarenhetsbank att luta sig mot.

Lille Colin sover lugnt på pappas arm medan kaffekokaren puttrar. Marssolen letar sig in genom de stora fönstren på det nybyggda huset i Tölby, utanför brer den österbottniska slätten ut sig. Colin är tre månader gammal och familjen som utöver honom består av mamma Pamela Sand och pappa Tomas Söderback håller sakta men säkert på att landa i sin nya konstellation bestående av mamma–pappa–barn. Vid köksbordet sitter också Heidi Hintermeyer. Hon hör inte till familjen, men spelar ändå en viktig roll i sammanhanget. I egenskap av doula var hon nämligen med vid det stora ögonblicket då två blev tre.

I Folkhälsans österbottniska douladistrikt som sträcker sig från Kristinestad i söder till Karleby i norr, finns i dagsläget ett tjugotal aktiva doulor och uppdragen ökar i stadig takt.

"Oftast handlar det om helt vanliga par som är måna om att göra förlossningen till en så bra och positiv upplevelse som möjligt", säger Heidi Hintermeyer, som har varit aktiv doula sedan verksamheten startade i Österbotten för sex år sedan.

"Ibland kan det också finnas en bakomliggande problematik som gör att man är i behov av extra stöd; man kanske har en dålig förlossningsupplevelse bakom sig, eller är en blivande mamma utan partner."

"Det finns en otroligt stark urkraft i en födande kvinna."

"Det finns en otroligt stark urkraft i en födande kvinna."

Handfasta tips och mental förberedelse

Pamela Sand och Tomas Söderback kände inte till doulaverksamheten sedan tidigare, utan fick upp ögonen för möjligheten att anlita en stödperson alldeles i veckorna före det beräknade datumet.

"Som förstföderska hade jag naturligtvis svårt att föreställa mig vad en förlossning innebär. Jag var nog ganska nervös och ställde in mig på det värsta, samtidigt som jag förstås hoppades på en bra upplevelse med ett så naturligt händelseförlopp som möjligt", säger Pamela.

"Heidi besökte oss här hemma och gav oss en mängd konkreta tips på hur vi tillsammans kunde förbereda oss. Det kändes väldigt tryggt att få ventilera både frågor och tankar med henne, samtidigt som hon handgripligen visade oss olika tekniker, så som akupressur och avslappning, som vi kunde använda här hemma under förlossningens tidiga fas."

Förlossningen startade tidigt en morgon, och fram till det att Pamela och Tomas åkte in till sjukhuset framåt eftermiddagen, var de nyförvärvade kunskaperna avgörande:

"När Heidi mötte upp oss på förlossningsavdelningen kan man nog säga att jag var ganska slut i tummarna, efter att ha tryckt dem mot Pamelas rygg sedan klockan sju på morgonen", skrattar Tomas.

"Det blev ett välbehövligt skiftesbyte, då jag också hade möjlighet att få i mig lite mat."

Doulan en trygghet också för pappan

Enligt Heidi Hintermeyer brukar den blivande pappan uppskatta doulans stöd minst lika mycket som mamman.

"Det kan vara både skrämmande och stressande att bevittna en förlossning om man inte har klart för sig hur förlossningens olika faser ser ut. Papporna upplever ofta en stor trygghet i att inte vara ensam i rollen att svara för mammans välbefinnande. Vid utdragna förlossningar är det dessutom guld värt att kunna avlösa varandra – det värsta för en födande kvinna är att bli lämnad ensam, även om det bara skulle vara för en kort stund."

Colin föddes punktligt på beräknat datum, och Pamela lyckades nå sin dröm om en helt naturlig förlossning utan medicinsk smärtlindring. Både Pamela och Tomas beskriver känslan när deras nyfödde son lyftes upp på mammas bröst som överväldigande.

"Jag upplever hela förlossningen som väldigt lugn och harmonisk. Heidis stöd var otroligt viktigt för oss båda", säger Pamela.

"Jag rekommenderar verkligen en doula åt alla föderskor!"

Heidi Hintermeyer har vid det här laget sett nio barn födas, utöver sina egna två döttrar. Anledningen till att hon engagerat sig inom den frivilliga doulaverksamheten beskriver hon som en fascination för förlossningar som suttit i ända sedan barnsben.

"Det finns en otroligt stark urkraft i en födande kvinna. Att få vara med och hjälpa henne genom processen, att ibland kanske övertyga henne om att hon visst kan, och visst vågar – det är stort."

"Papporna upplever ofta en stor trygghet i att inte vara ensam i rollen att svara för mammans välbefinnande."

"Papporna upplever ofta en stor trygghet i att inte vara ensam i rollen att svara för mammans välbefinnande."

I förlossningssalen har alla sin egen uppgift

Till sin utbildning är Heidi ekonom, och att välja barnmorska som yrke var egentligen aldrig ett alternativ.

"Barnmorskan har sin uppgift, och jag som doula har min. Jag trivs ypperligt i min roll, där det mentala stödet är i fokus. Ofta känner jag att alla har sin egen, mycket viktiga, uppgift i förlossningssalen: den födande kvinnan, den blivande pappan, barnmorskan och doulan. När alla arbetar som ett team blir upplevelsen mycket bra."

Skulle det bli aktuellt med flera barn i familjen Sand Söderback är strategin redan klar:

"Självklart anlitar vi en doula i så fall. Och gärna samma!"

Fakta om doulaverksamheten

  • Doula är ett grekiskt ord med betydelsen "kvinna som ger omvårdnad".
  • Doulan har inget medicinskt ansvar, utan fungerar som stödperson för båda föräldrarna.
  • I Svenskfinland är det i första hand Folkhälsan som erbjuder doulastöd före, under och strax efter förlossningen.
  • I Nyland startade verksamheten 2004 och fem år senare etablerades den i Österbotten. I dag finns doulaverksamhet också i Åboland.
  • Konceptet bygger på frivilligt arbete och doulorna har varierande bakgrund och utbildning.  Gemensamt för dem är ändå ett brinnande intresse för graviditet och förlossning.
  • Mera information om doulaverksamheten finns på Folkhälsans webbsida.
Text:
Foto: Katja Lösönen
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5