Currypasta och andra eldiga kryddor i jämförelse

18.6.2014
0 betyg
Currypasta och andra eldiga kryddor i jämförelse

Allt fler hemkockar fascineras av starka kryddor. Chili och exotiska kryddsåser utmanar den traditionella pepparn.

Kryddor sätter piff på maten och förhöjer smakupplevelsen. Peppar är en välbekant krydda som lämpar sig i många rätter. Den fräscha svartpepparn och den ettriga vitpepparn finns som korn, som pulver och i mald form. Alkaloiden piperin, som ger pepparn dess karakteristiska smak, har lång hållbarhet om kryddan förvaras skyddad mot ljus och fukt.

Intresset för nya rätter och smaker har förändrat finländarnas kryddvanor och i dag kan man köpa bland annat chili som färsk, torkad, pulver och kryddpasta i de flesta av landets dagligvaruaffärer. Tumregeln i fråga om färsk chili är att ju mindre frukten är desto starkare är den.

Den amerikanske farmakologen Wilbur Scoville utvecklade år 1912 en skala för angivande av chilins styrka, men i dag använder man i allmänhet skalan 0–10 för att ange fruktens "hetta". Förpackade chilikryddor har ofta en bild av den ingående frukten, vilket ger en fingervisning om kryddans styrka. Ämnet capsaicin, som ger chilin dess starka smak, stimulerar blodflödet och ämnesomsättningen. Eftersom ämnet ökar frisättningen av endorfiner har det en viss vanebildande effekt. Munnens och tungans receptorer och smaklökar vänjer sig vid starka smaker, vilket innebär att man kan "lära sig" äta stark chili.

Aromerna och smakerna i kryddor kan förstärkas genom att värma upp kryddorna i olja innan man tillsätter de egentliga ingredienserna. Om rätten är för starkt kryddad kan man späda ut den med vätska eller öka mängden ris, potatis eller pasta vars stärkelse neutraliserar "eldigheten". I vissa fall kan man bryta udden av kryddorna med lite socker.

Om man har ätit starkt kryddad mat lönar det sig inte att försöka lindra den brännande känslan med vatten. Känslan kan lindras med ljust bröd, mjölk och yoghurt.

Övning ger som bekant färdighet. Man lär sig snabbt välja chilikrydda för olika rätter. Vissa rätter kräver färsk chili, medan andra med fördel kan kryddas med till exempel chilipulver eller currypasta. Krydda med måtta!

Kryddsåser lämpar sig utmärkt som bordskrydda i barnfamiljer eftersom de sätter piff också på milda rätter.

Meiras krossade eldiga chili

I MEXIKANSKA RÄTTER

MEIRAS KROSSADE ELDIGA CHILI

Meiras mångsidiga och förmånliga krossade chili med god hållbarhet kan vid behov stötas i mortel.  Kryddan, som importeras från bland annat Spanien och Indien, innehåller chilifröer med stark smak.    

Den krossade chilin lämpar sig utmärkt i mexikanska och asiatiska rätter så som chili con carne och räkwok. Prova gärna chilin med trendig råchoklad.

Meiras krossade svartpeppar

PÅ BIFFEN

MEIRAS KROSSADE SVARTPEPPAR

Svartpepparn, som plockas som halvmogen från pepparplantan, blir skrynklig när den torkas. Kryddan importeras från Indien och Vietnam.

Biff med krossad svartpeppar är en verklig klassiker.

Meiras malda vitpeppar

TILL FISK

MEIRAS MALDA VITPEPPAR

Vitpeppar framställs av den mogna pepparfruktens kärna som torkas i solen. Vitpeppar har stark och ettrig smak, i synnerhet som mald. Kryddan importeras från Vietnam och Indonesien.

Vitpeppar sätter piff på bland annat hollandaisesås, gravlax, strömming och gryträtter.

 

Mc Illhennys Tabasco

I SOPPOR OCH SÅSER

MC ILLHENNYS TABASCO

Tabasco har tillverkats sedan år 1868 i Avery Island i Louisiana. Den vinägerbaserade såsen, som innehåller chili och salt, mognar på ekfat tre år varefter den silas och tappas på droppflaska.    Tabasco håller upp till fem år i bruten förpackning om den förvaras i kylskåp.

Tabasco lämpar sig i bland annat tartarsås, omeletter och tomatsoppa och som krydda på pizza.

Santa Marias Sambal Oelek

TILL PULLED PORK

SANTA MARIAS SAMBAL OELEK

Kryddans indonesiska namn för tankarna till asiatisk mat, men sambal oelek lämpar sig för alla kryddiga rätter. Pastan innehåller chili (69 %), vatten, salt (11 %), modifierad majsstärkelse, citronsyra och konserveringsmedel (E202). Pastan håller längre om den tas med ren sked.

Sambal oelek sätter piff på bland annat exotiska grytor och wokrätter, grillmarinader, pulled pork och mangosalsa.

 

Heinz Worcestersauce

I CEASAR-SALLAD

HEINZ WORCESTERSÅS

Den engelska klassikern innehåller bland annat vinäger, melass, lök, vitlök, tamarindfrukt och anjovis. Den aromrika såsen lämpar sig inte för personer som lider av fiskallergi. Öppnad flaska bör förvaras i kylskåp. Omskakas före användning.

Worcestersåsen lämpar sig i Caesarsallad, pyttipanna och köttfärs och som bordskrydda.

Spice up!:s röda currypasta

FÖR VÄNNER AV THAILÄNDSK MAT

SPICE UP!:S RÖDA CURRYPASTA

Kryddpastan innehåller röd chili (12,7 %), örter, kryddväxter, lök, vitlök, citrongräs, galangal, kaffirlime och koriander. Den dryga kryddpastan innehåller alla aromämnen som behövs i curryrätter. Öppnad burk bör förvaras i kylskåp.

Pastan lämpar sig i bland annat thailändsk tom yam-soppa, nudelsallader och marinader.

Det lönar sig inta att försöka lindra den brännande känslan med vatten. Känslan kan lindras med ljust bröd eller fet mjölk.

Text:
Foto: Kreetta Järvenpää och varuleverantörerna
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5