Chokladmoussetårta

27.10.2016
0 betyg
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Chokladmoussetårta

Ingredienser

15 bitar
1 1 dl vetemjöl
2 0,75 dl kakaopulver
3 0,25 tsk salt
4 3 fyllda chokladkex (t.ex. Domino)
5 60 g smör
6 1,75 dl socker
7 1 ägg
Mjölkchokladmousse
1 200 g mjölkchoklad
2 3,5 dl vispgrädde
3 nypa salt
4 1 apelsin, det rivna skalet
5 2 gelatinblad
6 2 msk apelsinsaft
Vitchokladmousse
1 200 g vit choklad
2 3,5 dl vispgrädde
3 2 gelatinblad
4 2 msk vatten
På ytan
1 200 g vit choklad
2 2 dl vispgrädde

Näringsinnehåll

Bitar Recept
Kolhydrater 38 g 573 g
Protein 6 g 92 g
Fett 40 g 595 g
Kostfibrer 1 g 16 g
Energi kJ 2 225 33371
Energi kcal 532 7976

Receptinformation

Ruokatyypit Makeat leivonnaiset
Pääruoka-aine Maitotuotteet
Ruokalajit Leivonnaiset

Obs! Före tillagningen lönar det sig att kontrollera på förpackningspåskriften att produkten lämpar sig för personer som följer en specialdiet.

Provat recept

Instruktioner

Smörj och bröa kanterna av en springform (diameter 24–26 cm), spänn ett ark bakplåtspapper över bottnen. Blanda de torra ingredienserna sinsemellan i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sockret. Rör om tills allt socker har lösts. Låt inte blandningen koka. Låt vätskan svalna, tillsätt äggen.
Smula kexen mycket fint. Rör smulorna i de torra ingredienserna. Tillsätt smörblandningen. Häll smeten i en form och grädda på mittfalsen ca 20 minuter i 200 graders ugnsvärme. Ställ bottnen svalt.
Tillred mjölkchokladmoussen. Hacka chokladen och lägg den i en bunke som tål mikrovågsugn. Häll i 1 dl grädde, tillsätt salt och rivet apelsinskal. Smält chokladen i mikrovågsugnen 30 sekunder i taget tills den har smält helt.  Rör omsorgsfullt.
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Vispa resten av grädden till skum. Hetta upp apelsinsaften i en liten bunke. Tillsätt de urkramade gelatinbladen. Rör om väl. Tillsätt gelatinet i chokladblandningen. Vänd i resten av vispgrädden. Häll moussen över bottnen. Låt den stelna 45 minuter.
Hacka vit choklad för det andra varvet mousse. Lägg chokladen i en bunke som tål mikrovågsugn, häll i 1 dl grädde och smält 30 sekunder på full effekt. Rör blandningen jämn. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Vispa resten av grädden till luftigt skum. Koka upp vattnet, tillsätt de urkramade gelatinbladen. Rör om väl. Tillsätt gelatinet i den vita chokladen under omröring. Vänd chokladblandningen i gräddskummet. Häll försiktigt den vita chokladmoussen över den stelnade chokladmoussen. Låt tårtan stelna i kylskåp minst 4 timmar, helst över natten.
Glasera tårtan med vit choklad. Stycka chokladen i ett kärl som tål mikrovågsugn, häll i grädden. Smält 30 sekunder i taget, rör om mellan varven. Låt blandningen svalna helt. Ringla glasyren över tårtan.

Text
Foto Laura Riihelä
© SOK
+ Lägg till i inköpslista (Foodie.fi)
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5