Behändig smaksättning

25.5.2015
2 betyg
Behändig smaksättning

Färdiga kryddsåser är hemmakockens genväg till smakernas värld.

Kryddsåserna kan användas kalla eller rumstempererade och är ett behändigt tillägg till bordskryddorna. De avrundar maten genom att göra den en aning eldig, söt eller fyllig. I och med att chili har varit så populärt de senaste åren har i synnerhet urvalet av eldiga kryddsåser ökat.

Eftersom matgäster ofta tycker om olika smaker, är det bäst att låta var och en portionera såsen själv.

Kryddsåserna kan också användas i matlagning och bakning. De ger en exotisk prägel åt till exempel österländska rätter eller ny smak och karaktär åt traditionellare husmanskost. Litet sås ger sting åt olika röror, pålägg, marinader samt dipp- och sallads­såser. Men man ska vara försiktig med mängden sås, för de gör lätt att hela portionen smakar likadant.

Ingredienserna i olika såser varierar också mycket. Det är därför bra att kolla upp såsens huvudråvara redan i butiken. Huvudråvaran står som första uppgift i ingrediensförteckningen. En sås används ofta enligt dess huvudingrediens, som kan vara till exempel tomat, chili, socker, vinäger, olja eller vatten.

Kryddsåser håller sig i allmänhet oöppnade i månader, vissa i flera år. Kontrollera ändå hållbarheten på förpackningen. Det är bäst att förvara öppnade såser i kylen. Det är en bra idé att gå igenom förpackningarna i kylen en gång i månaden, så att innehållet inte blir gammalt och burkarna inte tar upp onödig plats.

Piffa upp färdiga såser med finhackade örter.

Heinz HP-sås

FRUKTIG BORDSKRYDDA

HEINZ HP-SÅS (255 G)

Den urbrittiska fruktchutneyn innehåller maltvinäger, tomater, sirap, dadlar, tamarind, peppar och andra kryddor. HP-sås används ofta till att smaksätta pommes frites, men den passar också till köttbullar eller i marinad till lax. Produkten lämpar sig inte för glutenfri kost. Tillverkningsland Nederländerna.

Mcilhenny Companys Tabasco

STARK SMAK

MCILHENNY COMPANYS TABASCO (57 ML)

Den heta chilisåsen är känd i över 160 länder. Råvaruförteckningen är kort: chili, salt och vinäger. Den håller öppnad i kyl i upp till fem år. Färgen kan då mörkna, men smaken förändras inte. Det är bäst att portionera den starka såsen försiktigt. Bara ett par droppar gör susen på pizzan, i omeletten eller köttgrytan. Tillverkningsland USA.

Hellmann's Real-majonnäs

MILD OCH MJUK

HELLMANN'S REAL-MAJONNÄS (400 G)

Huvudingredienserna i den milda majonnäsen är vegetabilisk olja och ägg. Den innehåller rikligt med energi (790 kcal/100 g), men bara en liten sked gör hamburgaren eller ugnspotatisen saftigare. Smaksätt den laktosfria majonnäsen till exempel med ättiksgurka och senap och bjud den till fisk och pommes frites. Tillverkningsland Storbritannien.

Rainbows söta chilisås

ERSÄTTER KETCHUP

RAINBOWS SÖTA CHILISÅS (500 ML)

Den thailändska chilisåsen i glasflaska utmanar ketchupen på de finländska matborden. Såsen är tjockflytande och söt, men samtidigt lagom eldig och passar bra som dippsås till köttbullar, i kycklingpastasåser, som smaksättare i grynost eller som krydda i asiatiska rätter. Tillverkningsland Thailand.

Santa Marias American BBQ Sauce Original

GRILLARENS BÄSTA VÄN

SANTA MARIAS AMERICAN BBQ SAUCE ORIGINAL (470 G)

Med den milda och söta amerikanska såsen kan man enkelt marinera både kött och grönsaker. Den lämpar sig också till att pensla kött och grönsaker i slutet av grillningen eller som sås till grillrätter på matbordet. Såsen innehåller socker som ger maten en knaprig yta. Produkten får sin smak av bland annat tomat, senap och ananas. Förvaras öppnad i kylen. Tillverkningsland USA.

Rainbows Pesto Arrabbiata

PERFEKT TILL PASTARÄTTER

RAINBOWS PESTO ARRABBIATA (190 G)

Röran är gjord av soltorkade tomater, chili, vitlök och örter, och passar bra till pastarätter, som universalkrydda och till exempel utrörd i färskost på bröd. Eftersom produkten inte innehåller ost passar den bra också för veganer. En öppnad pestoburk förvaras i kylen. Tillverkningsland Italien.

Huy Fong Foods Sriracha-chilisås

ELDIG OCH TRENDIG

HUY FONG FOODS SRIRACHA-CHILISÅS (482 G)

Den vietnamesiska "tuppsåsen" har blivit en global trend och är särskilt populär bland gatukök. Smaken är samtidigt eldig, söt, salt och vinägeraktig. Produkten passar därför i både asiatiska och mexikanska rätter. Fansen smaksätter allt från hotdogs till sylt med sriracha. Tillverkningsland USA.

Sortimentet varierar från butik till butik. Kärlen är rekvisita från Sokos.

Text:
Foto: Roope Permanto
Arvioi artikkeli (sv)
Välkommen på inköp

Betygsätt

1/5 5/5