Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Bästa kökskompis

Teksti:
Minna Nevalainen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.11.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Teflon, aluminium, keramik eller rostfritt stål? Välj rätt stekpanna eller kastrull.

Man klarar sig i allmänhet med rätt lite köksutrustning: Det lönar sig att satsa på en eller ett par stekpannor och kastruller av hög kvalitet i stället för att fylla skåpen med många billiga stek- och kokkärl. Innan du styr stegen till affären bör du kontrollera spisplattornas storlek och material och fundera på de tilltänkta kärlens användningsändamål.

Använd alltid stek- och kokkärl med rätta mått. Om kärlet är för litet går en stor del av energin förlorad och om kärlet är för stort blir uppvärmningen både långsam och ojämn. Keramikhällar och spisar med gjutjärns­plattor lämpar sig för alla typer av stek- och kokkärl, men så kallade induktionshällar kräver ferromagnetiska kärl så som gjutjärnskärl och emaljerade kärl eller stål- och aluminiumkärl med specialbotten.

Man bör även tänka på vilken och hur mycket mat som skall tillredas i kärlet. Om stek- eller kokkärlet är för litet kokar maten lätt över och om det är för stort ökar risken för vidbränning.

Inspektera kärlets vikt och handtag i affären: Det är viktigt att du orkar lyfta och manövrera kärlet med en hand. Handtaget bör vara stadigt, värmebeständigt och väl  fäst i kärlet.

Bekanta dig med kärlets bruks- och underhållsanvisningar. Genom att använda köksredskap av trä eller plast förlänger du kärlets brukstid. Sträva efter att diska och rengöra kärlet genast efter tillredningen. Handdisk rekommenderas.

Repade och slitna stek- och kokkärl bör bytas ut. Tänk på att kärlen i allmänhet är gjorda av material som lämpar sig för åter­vinning.

Tjock botten vinner! En tjock kärlbotten minskar risken för vidbränning och slits långsammare.