Bästa kökskompis

25.11.2015
0 betyg
Bästa kökskompis

Teflon, aluminium, keramik eller rostfritt stål? Välj rätt stekpanna eller kastrull.

Man klarar sig i allmänhet med rätt lite köksutrustning: Det lönar sig att satsa på en eller ett par stekpannor och kastruller av hög kvalitet i stället för att fylla skåpen med många billiga stek- och kokkärl. Innan du styr stegen till affären bör du kontrollera spisplattornas storlek och material och fundera på de tilltänkta kärlens användningsändamål.

Använd alltid stek- och kokkärl med rätta mått. Om kärlet är för litet går en stor del av energin förlorad och om kärlet är för stort blir uppvärmningen både långsam och ojämn. Keramikhällar och spisar med gjutjärns­plattor lämpar sig för alla typer av stek- och kokkärl, men så kallade induktionshällar kräver ferromagnetiska kärl så som gjutjärnskärl och emaljerade kärl eller stål- och aluminiumkärl med specialbotten.

Man bör även tänka på vilken och hur mycket mat som skall tillredas i kärlet. Om stek- eller kokkärlet är för litet kokar maten lätt över och om det är för stort ökar risken för vidbränning.

Inspektera kärlets vikt och handtag i affären: Det är viktigt att du orkar lyfta och manövrera kärlet med en hand. Handtaget bör vara stadigt, värmebeständigt och väl  fäst i kärlet.

Bekanta dig med kärlets bruks- och underhållsanvisningar. Genom att använda köksredskap av trä eller plast förlänger du kärlets brukstid. Sträva efter att diska och rengöra kärlet genast efter tillredningen. Handdisk rekommenderas. 

Repade och slitna stek- och kokkärl bör bytas ut. Tänk på att kärlen i allmänhet är gjorda av material som lämpar sig för åter­vinning.

Tjock botten vinner! En tjock kärlbotten minskar risken för vidbränning och slits långsammare.


 

Tefal Talent

Med lite fett

TEFALS STEKPANNA TALENT, 28 CM

Aluminiumpannan med god värmeledningsförmåga blir fort varm. Pannan lämpar sig för stekning och för tillredning av bland annat vardagssåser. Pannans Tefal Titanium Pro -yta i sex skikt motverkar vidfästning, vilket minskar behovet av matfett, och vidbränning, vilket underlättar tillredningen av mjölkbaserade rätter. Pannans värmeindikator visar när den är klar för användning. Pannan bör diskas för hand genast efter användningen.

Hackman Brasserie

För stekmästare

HACKMANS STEKPANNA BRASSERIE, 27 CM

Gjutjärnspannan lämpar sig utmärkt för tillredning av bland smörstekt fisk och marmorerat  kött. Pannans emaljöverdrag håller rosten borta, underlättar ren­göringen och skonar hällen. Stekpannan, som lämpar sig för alla spisar, har ett snyggt och ergonomiskt trähandtag. Handdisk.

Tefal Ceramique Control

Till och med  för flambering

TEFALS STEKPANNA  CERAMIQUE CONTROL, 28 CM

Stekpannans keramiska yta klarar hög värme och till och med flambering. Pannan lämpar sig för tillredning av bland annat biffar, köttbullar, fisk och panerade schnitzlar. Stekpannan har en tjock induktionsbotten som fördelar värmen jämnt och en värmeindikator som visar när den är klar för användning. Lämpar sig för alla spisar. Handdisk rekommenderas.

Kultakeramiikka Bistro

För långkokning

KULTAKERAMIIKKAS GRYTA BISTRO MED LOCK, 4 L

Den eldfasta keramikgrytan med avstötande yta lämpar sig utmärkt för långsam tillredning av bland annat karelsk stek. Grytan kan användas på spis, i ugn och över öppen låga men den får inte värmas upp tom eller på maxeffekt. Grytan tål inte snabba temperaturväxlingar.

Opa Mari Steel

Hållbar och tålig

OPAS KASTRULL MARI STEEL MED STÅLLOCK, 3 L

Den inhemska kastrullen i rostfritt stål har en tjock treskiktad botten som gör den hållbar och mycket värme­beständig. Kastrullen lämpar sig utmärkt för kokning av bland annat potatis, grönsaker, sylt och saft. Kastrullen lämpar sig för alla spisar och den klarar maskindisk och ugnsvärme. 

Hackman Kovanaama

För risgrynsgröten

HACKMANS KASTRULL KOVANAAMA MED GLASLOCK, 3,5 L

Den lätta aluminiumöverdragna allroundkastrullen med god värmeledningsförmåga lämpar sig för alla spisar. Kastrullen kan användas för tillagning av bland annat gröt, risotto och olika mjölkbaserade rätter. Kastrullens hållbara Hardtech Superior-yta klarar köksredskap av metall och maskindisk. Hand­tagen är mycket värmebeständiga.

Text:
Foto: Maija Astikainen
Arvioi artikkeli (sv)

Betygsätt

1/5 5/5