Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Avkopplande semester

Teksti:
Riina-Maria Metso
Asiantuntija:
teamchef Kirsi Ahola, Arbetshälsoinstitutet och forskardoktorn Jessica de Bloom, Tammerfors universitet
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.6.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Är semesterprogrammet för digert? Semestern ger skön avkoppling och vederkvickelse om man undviker stress och prestationsångest.

Det kan se ut så här: Svärmor vill bjuda på lunch och familjen är redan försenad. Familjens far, som är mindre nöjd med situationen, sitter tyst bakom ratten. Barnen vill ha glass. Tanken på en bensträckare känns lockande, men tidsschemat medger ingen paus.

Känns det bekant? Många semesterfirare har för digert program och för snävt tidsschema, vilket kan ge både stress och prestationsångest. Rutinerna från vardagen smyger sig obemärkt in i semestertillvaron.

"Under semestern vill många göra allt det som blivit ogjort under resten av året, vilket ofta leder till ett alltför späckat program och brustna förhoppningar", säger teamchef Kirsi Ahola från Arbetshälsoinstitutet.

De obligatoriska släktbesöken är en klassisk semesterdödare, men man kan också förstöra sin semester med till exempel för mycket knåpande. Staketet borde målas, terrassens plankor borde förnyas, trädgården borde ansas, stugans mattor borde tvättas... Dessutom borde man hinna koppla av och ladda batterierna. Suck och stön!

Hur undviker man semesterstress? Man kan faktiskt förebygga stressen under resten av året.

"Det är svårt att återhämta sig från vardagens vedermödor under enbart den korta semestern och därför är det viktigt att koppla av under veckosluten hela året", säger Kirsi Ahola.

Den tyska forskardoktorn Jessica de Bloom håller med om att förväntningarna på semestern ofta är alltför stora.

"Finländarna har i allmänhet en längre semester per år, vilket tenderar att öka förväntningarna på den lediga tiden."

Alltför många har ett alltför snävt tidsschema, vilket kan leda till stress och prestationsångest.

Liten tuva stjälper ofta stora lass

Semestern kan förstöras av motgångar, till exempel dåligt väder. Jessica de Bloom, som forskar i semestervanor vid Tammerfors universitet, har kartlagt hur semestern påverkas av motgångar.

"Dåligt väder, sjukdom, gnälliga barn, problem med bilen och penningbrist är vanliga semestermarodörer", säger Jessica de Bloom.

Hon planerar för närvarande en mobilapplikation som underlättar semesterfirandet.

"Semestern upplevs som lyckad om man själv får hålla i tyglarna och därför kan också mindre motgångar ha förödande inverkan."

Förkylning, regn och andra motgångar behöver inte förstöra semestern. Om man har rätt inställning och är förberedd på alla eventualiteter blir man inte alltför besviken om man stöter på patrull. Varför inte plocka fram några sällskapsspel och böcker redan på förhand? Inför en resa lönar det sig att stuva ner magmedicin och andra läkemedel i resväskan.

"Ingen vill bli sjuk under semestern, men olyckan kan vara framme. Det värsta är att befinna sig utomlands utan läkemedel och tillräckliga språkkunskaper för att skaffa hjälp", säger Jessica de Bloom.

Undvik att inleda semestern under stress. Det kan kännas lockande att avsluta den sista arbetsdagen med att ta en taxi från kontoret till flygfältet, men kroppen hinner inte riktigt med i svängarna. Jessica de Bloom rekommenderar att man anslår den första semesterdagen till att varva ner.

"Undersökningar har visat att många kvinnor upplever stress inför semestern. Orsaken är att de vid sidan om jobbet har tvättat kläder, packat och på annat sätt förberett familjen för den stundande semestern. Ett vanligt fel är att inleda semestern för abrupt – man sätter sig i bilen eller på flyget utan att varva ner. Genom att koppla av någon dag före semesterresan ger man kroppen tid att göra sig av med stresshormonerna", säger Jessica de Bloom.

Om resan till semestermålet är lång lönar det sig att spjälka upp den i etapper. Varför inte övernatta på vägen? Det finns mycket att se och uppleva i vårt avlånga land och dessutom främjar mjukstarten semesterkänslan.

Brådska föder stress – inled semestern med att varva ner!

Semester på sitt sätt

Hurudan semester behöver jag? Semesterbehovet beror i stor utsträckning på vilket jobb man har.

"Semestern bör vara en motvikt till arbetet. Människor som arbetar med till exempel kundbetjäning mår bra av lugn och ro under semestern, medan människor som har ett sittande och koncentrationskrävande arbete behöver rörelse och aktivitet när de är lediga", säger Kirsi Ahola.

Semestern bör ha både planerade och spontana ingredienser. Kroppen mår bra av vila, men sinnet behöver stimulans. Undersökningar har visat att social samvaro och fysisk aktivitet i lämpliga doser är viktiga element i en lyckad semester. Semestern får inte vara så inrutad att den påminner om jobbet och det man företar sig när man är ledig bör kännas trevligt och angenämt.

"Det är viktigt att hitta en lämplig balans mellan aktivitet och avkoppling under semestern.  Man bör i mån av möjlighet undvika vardagens bekymmer och sysslor utan att för den skull glömma sina åligganden, sin familj och annat som är viktigt", säger Kirsi Ahola.

Olika önskemål

Det lönar sig att diskutera semesterönskemålen inom familjen före semestern. Föräldrarna har ofta andra önskemål än barnen.

Jessica de Bloom berättar att föräldrarna i allmänhet vill ha lugn och ro, medan barnen föredrar aktivitet, spänning och upplevelser. Med rätt attityd och en gnutta planering går hela familjens önskemål att tillgodose.

"Semestern blir i allmänhet lyckad om familjemedlemmarna har diskuterat önskemålen på förhand. Många anser att hela familjen bör göra allting tillsammans, men den inställningen är nog inte den bästa", säger Jessica de Bloom.

Varför inte ägna sig åt det man tycker om? Den som vill sporta kan sporta, den som tycker om kultur kan besöka muséer och den som föredrar sol och bad kan tillbringa dagen på stranden. När kvällen kommer kan familjen samlas och äta middag tillsammans.

Det finns stunder som skänker både vila och aktivitet. Vid en dansk undersökning bad man ett antal föräldrar och barn välja de trevligaste semesterbilderna i sina fotoalbum. Både föräldrarna och barnen valde glassrelaterade bilder – för barnen innebar glassätandet spännande smakupplevelser, medan föräldrarna förknippade stunden med lugn och ro.

"Gemensamma glasstunder är nog ingen nyhet för finländarna som ju älskar glass", säger Jessica de Bloom med ett brett leende.

Ifjol provade Satu-Maria Ruotsalainen och hennes familj på en ny semesterstrategi. Esbofamiljen, som var van vid detaljplanerade semestrar, valde att resa till en liten spansk by. "Inför resan frågade vi barnen vad de vill göra under semestern. Deras önskemål var att umgås, äta glass och bada. Det blev mycket glass, mycket badande och underbara gemensamma frukostar i den sömniga lilla byn", säger Satu-Maria Ruotsalainen.

Vi gjorde inte upp några planer, men det fanns ändå mycket att göra.

"Barnen plockade frukter i trädgårdarna och mumsade i sig självplockade grönsaker med stor aptit. Under våra promenader stötte vi på fårskockar, åsnor, geckoödlor och till och med ormar. Resan utan tidsschema och planer var en av våra mest lyckade resor hittills", konstaterar Satu-Maria Ruotsalainen."

Rätt avrundning

Det är viktigt att avsluta semestern rätt. Genom att återgå till jobbet och vardagslivet på rätt sätt upprätthåller man semesterns positiva inverkan långt in på hösten.

Undersökningar har visat att den bästa veckodagen för återgång till arbetslivet är onsdag. I mån av möjlighet bör man arbeta endast 4–5 timmar under de första arbetsdagarna. Semesterns positiva inverkan förklingar snabbt om man genast ger full gas.

"Många känner sig så utvilade efter semestern att de gärna jobbar överlånga dagar. Tyvärr raderar denna flit semesterns positiva inverkan mycket snabbt", avrundar Jessica de Bloom.

Forskaren rekommenderar att man reserverar första semesterdagen till förberedelser: packa väskorna lugnt eller bara vila.

"Klostervistelsen vidgade vyerna"

Anu Vihonen, 53, personalhandledare

"Min man och jag har firat gemensamma semestrar i 30 års tid. Vi kan läsa varandras tankar och vi har samma preferenser. När vi reser besöker vi gärna loppmarknader och antikaffärer och vi brukar äta gott på lokala restauranger. Våra gemensamma resor är fortfarande fyllda av glädje, men de bjuder inte längre på överraskningar. Förra hösten började jag leka med tanken att resa någonstans på egen hand. Jag surfade på nätet och hittade klostret Kopan i Katmandu i Nepal. Jag gjorde slag i saken och reste iväg på en tio dagar lång meditations- och stillhetsretreat. Min man var helt med på noterna.

Resan var helt annorlunda än våra gemensamma resor. Det vackra klostret, som beboddes av 350 munkar och munkaspiranter, hade 139 kursdeltagare från olika länder. I förhållande till misären i Katmandu var klostret rena paradiset.

Jag blev imponerad av klostrets strikta regler. Vi väcktes klockan 5.45 och fram till lunch var alla samtal förbjudna. Under dagens 3–4 meditationsstunder satt vi på kuddar i en stor sal och lärde oss att rensa hjärnan. Mellan varven studerade vi buddhistisk filosofi, som innehåller många visdomar om livet. När vi fick tala med varandra kunde vi utbyta erfarenheter från olika kulturer.

De två sista dagarna förlöpte i total tystnad, vilket satte fart på tankarna och gav svar på många av livets stora frågor. Det var underbart att kunna koncentrera sig på sina egna tankar utan att bli störd av omgivningen. Alla tekniska prylar var bannlysta. Jag insåg snabbt att jag är alltför beroende av mobiltelefonen och Internet. Den värdefulla insikten har fått mig att begränsa användningen av nätet.

Före resan undrade jag hur jag skulle klara mig utan min man, men programmet på klostret var så intensivt att det inte lämnade utrymme för saknad. Under vistelsen i Nepal tänkte jag inte på min äkta hälft, på jobbet eller på något annat hemma i Finland. Framöver vill jag göra något "eget" under semestern. Resmålet behöver inte vara långt borta och vistelsen behöver inte vara långvarig, men jag vill gärna ägna mig åt retreat då och då. Nästa år reser min man och jag till Asien, men det är en annan historia."

"Under min semestervecka leker jag turist"

Marica Thorén, 28, nyckelkundschef

"Upprinningen var egentligen ett misstag. Under vår första gemensamma sommar firade min man och jag en del av semestern separat eftersom vi inte kunde ta ut våra ledigheter helt samtidigt. Till en början grämde vi oss, men vi insåg snabbt att arrangemanget inte var så tokigt. Sedan dess har vi med avsikt förlagt våra semestrar lite olika.

Min man inleder semestern en vecka före mig. Under sin första lediga vecka kan han varva ner med dataspel, filmer och pizza. Han behöver mer tid än jag för att koppla av från jobbet. När min semester börjar har han hunnit pusta ut och glömma jobbet. Det är underbart att genast kunna göra något tillsammans med en glad och utvilad man. Lösningen passar oss perfekt!

Under våra gemensamma semesterveckor företar vi oss både det ena och det andra, men ibland tarvar den gemensamma tiden kompromisser. Under min sista semestervecka, när min har återgått till jobbet, kan jag göra precis vad som rinner mig i hågen. Det är mycket avkopplande att inte behöva ta hänsyn till någon annans önskemål och tidsschema, att kunna besöka vem man vill och att rå om sig själv.

Till mina traditioner hör att besöka kulttuurihaahuilu-dagen i Helsingfors. På programmet står bland annat besök på utställningar, loppmarknader, kaféer och någon trevlig lunchrestaurang. Inte ens mina vänner vet om att jag befinner mig i centrum – jag vill ha dagen för mig själv och leka turist i min egen stad.

Inför semestern gör jag upp en lista på intressanta besöksmål och under min sista semestervecka besöker jag bland annat nya restauranger och badstränder som jag inte har besökt tidigare. Ibland sätter jag mig i bilen och gör en avstickare till Åbo för att äta glass på åstranden.   Jag kallar mina besök utfärder.

Den egna semesterveckan, som återkommer varje år, är väldigt viktig för mig."