Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ät snackmoroten som skräpmat!

Teksti:
Hanna Jensen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.10.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Snackmoroten är ett utmärkt alternativ till chokladstången, säger matskribenten Hanna Jensen.

Att skala apelsin är jobbigt, vilket få vill tillstå. Det handlar egentligen om så kallad nyhjälplöshet. Eftersom skalningen är snaskig är det ett sant nöje att få sätta tänderna i färdigt skalad och delad apelsin.

I USA (och snart i Finland) kan man köpa kokta och skalade ägg. Bör man skratta eller gråta? Ett faktum är att kokta och skalade ägg är och har varit utmärkt färdkost. När äggen finns i butikshyllan är det lätt att välja bort chokladstången och andra ohälsosamma varor. Snackmoroten fungerar på samma sätt.

Snackmoroten såg dagens ljus i USA på 1950-talet. Amerikanerna gitte inte skala morötter trots att de gärna åt dem.

Tanken kan kännas främmande. Varför handla preparerade morötter när man kan köpa obehandlade och använda sina tänder?

Den dyrare snackmoroten handlar inte enbart om morot, utan om en behändig helhetslösning: Man behöver inte bära med sig en kniv, den lilla påsen ryms i handväskan och förpackningen innehåller lagom många välsmakande inhemska morötter rengjorda med vanligt vatten (inte med en klorlösning som i USA). Snackmoroten har ett tunt skal, vilket är bra.

Dagens föräldrar kunde uppmuntra sina barn att äta snackmorötter på samma sätt som en gammal amerikansk reklam: Ät dem som skräpmat!

Den som vill vara kreativ kan servera snackmorötter stående i ett lågt och brett glas med dipp på bottnen.