Maten är vårt dagliga bränsle, men även en viktig källa till glädje och njutning. En lämplig kost ger energi både i abetslivet och pensionärsåren.
Näringsbehoven varierar något med ålder och livssituation. En aktiv och rörlig ung vuxen behöver mer energi än en äldre människa med en lugnare livsrytm. Hos kvinnorna ökar behovet av näringsämnen i synnerhet vid graviditet och amning.
Basmodellen för en hälsosom kost är emellertid densamma för alla åldersklasser. Den innehåller mycket grönsaker, bär, frukter, baljväxter och fullkornssäd. I en mångsidig matkorg finns dessutom fisk, vegetabiliska oljor, nötter och frön samt fettfria och magra mjölkprodukter.
Regelbundna måltider är bra i alla åldrar. Det håller blodsockret i schack, lugnar hungern, underlättar viktkontrollen och skyddar tänderna mot hål.
En bra dagsrytm omfattar tre huvudmåltider, dvs morgonmål, lunch och middag samt 1–2 mellanmål enligt behov. Lämpliga tidpunkter för måltiderna kan man prova sig fram till individuellt.
Eeva Voutilainen, licentiat i livsmedelsvetenskaper och lärare i näringsfysiologi vid Helsingfors öppna universitet säger att rätt kost täcker behovet av energi och näringsämnen, men att det är viktigt att inte glömma bort att njuta av maten.
"Gör måltiderna till glada och avkopplande stunder och koncentrera dig på ätandet. Det bästa är om man kan dela måltiderna med andra", föreslår hon.
Det lönar sig att satsa långsiktigt på en hälsosam kost, för genom en klok daglig kost kan man bygga upp hälsa till och med för årtionden framöver. Många kroniska folksjukdomar utvecklas långsamt. De första symtomen kan visa sig redan i ungdomsåren, trots att sjukdomen kanske bryter ut först flera tiotal år senare.
Voutilainen påminner om att överflödande rika livsmedelssortiment och möjlighet till kontinuerligt ätande är stora utmaningar för den moderna människan.
"Mitt råd är att hålla sig till måttlighet under hela livet", säger hon.
Gör måltiderna till glada och avkopplande stunder och koncentrera dig på ätandet.