Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

"Sallad är min favoriträtt: man kan ha i vad som helst i sallader."

Anna Puu: "Kroppen berättar vad som är bra att äta"

Teksti:
Leena Raivio
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 27.9.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Sångerskan Anna Puu, 36, rostar jordärtskockor i het ugn och gör pizzabottnar av blomkål.

Vad betyder mat för dig?

Jag älskar att äta. I mitt barndomshem var gemensamma måltider viktiga. På söndagar skulle man vara hemma vid mattid, det fanns inga ursäkter. Och sådana behövdes inte heller, maten var en tillräcklig lockelse. Än i dag äter jag och min syster med familj ofta söndagsmiddag hemma hos våra föräldrar.

Vilken typ av kock är du?

En med stor fantasi. Jag blev vegetarian för tre år sedan och har hittat på massor med nya rätter, eftersom jag måste hitta nya proteinkällor. Sallad är min favoriträtt: man kan ha i vad som helst i sallader, både stekta och råa ingredienser. När det är säsong för jordärtskockor gillar jag att rosta dem i riktigt het ugn, så att de nästan förkolnar. Jag skär dem över krispig hjärtsallad. En annan av mina favoriter är auberginelasagne, melanzane alla parmigiana, där du ersätter lasagneplattorna med aubergine.

Tänker du på hur maten påverkar hälsan?

Jag anser att ju renare mat jag äter, desto bättre mår jag. Jag lyssnar även på min kropp: jag äter nästan aldrig pasta eller ris, eftersom jag inte mår bra av det. Jag undviker spannmål helt – jag gör till och med pizzabottnar av blomkål. Jag tycker att läkarveten-skap och kost borde gå hand i hand. Jag har hört att kosten ingår till exempel i cancerbehandlingar i Medelhavsländerna.

Vad äter du varje dag?

Ägg och avokado. De ingår alltid i någon form i min frukost. Avokado innehåller bra fetter. I kylskåpet måste det alltid finnas citron, smör och broccoli eller blomkål.