Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Andelshandeln förr och nu: Barndomshuset

Teksti:
Emmi Maaranen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.5.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
När det begav sig drev farfar andelshandel och farmor postverksamhet i den byggnad som i dag är den unga familjens hem. En lyckad renovering förvandlade huset till en trivsam bostad.

På ett backkrön i Kurikka står Jenni, Tommi och sonen Leevi Latvas hem. Utanför huset växer bergenior och en stor gran. När man stiger in i köket faller blicken på kattens matskål men katten syns inte till – den är nog ute på äventyr någonstans i Södra Österbottens öppna landskap.

Vi befinner oss i Södra Österbottens handelslag Eepees verksamhetsområde. Det låga ljusa trähuset är inte vilket hus som helst – i familjen Latvas nuvarande hem drev nämligen Jennis farfar Kaarlo Rajala andelshandel från 1950-talet till 1980-talet.

"En stor del av mina barndomsminnen sammanhänger med huset. Jag flyttade hit som treåring och bodde här tills jag var sex år gammal. Min far bodde kvar efter det", säger Jenni Latva.

Omfattande ombyggnad

I anslutning till handelslaget fanns ursprungligen en bostad för handelsmannen omfattande två rum och kök och en liten bostad för affärens handelsbiträde.

Sedan familjen Latva köpte huset år 2003 när Jennis far hade gått bort har byggnaden genomgått stora förändringar. Handelsbiträdets enrummare är i dag ett trivsamt arbetsrum, det gamla sovrummet har utvidgats och fungerar som familjens matrum och vardagsrummet har fått en öppen spis.

"Huset hade inga eldstäder eftersom det från början var utrustat med vattenburen centralvärme", säger Jenni.

Den största renoveringen gjordes år 2011 när Leevi behövde ett eget rum. I dag inrymmer handelslagets gamla sädes- och fodermagasin ett vardagsrum, föräldrarnas sovrum, Leevis rum och ett gästrum. Den omfattande ombyggnaden, som tog ett och ett halvt år i anspråk, gjordes av Tommi och hans far. Det är svårt att föreställa sig att man befinner sig i det gamla magasin där Jenni och Tommi dansade sin bröllopsvals när det begav sig.

Gamla skatter i lagerutrymmet

"Vårt hus är nog ett evighetsprojekt", säger Jenni Latva.

För en utomstående låter det konstigt eftersom huset är både trivsamt och ombonat. Familjen Latvas hem pryds av vackra och unika föremål, skojiga affischer och spännande skyltar. Många av möblerna andas 1950-tal och på köksväggen hänger tre fotografier av ingen mindre än president Urho Kekkonen.

"Till en början hade vi inget särskilt inredningstema utan vi följde stundens ingivelse. Femtiotalsstuket uppstod egentligen av misstag, men så småningom började vi leta efter föremål i den tidens anda", säger Jenni som arbetar som fotograf och länskonstnär.

Paret har hittat spännande inredningsföremål i det gamla handelslagets lagerutrymmen: På en av husets toaletter finns en pappershållare med kattmotiv som minner om att handelslaget saluförde toalettpapper, i familjens grovkök i källaren står en vacker gammal butiksdisk bakom vilken Jennis farfar betjänade handelslagets kunder, på ett bord i köket står en nästan antik våg och på hyllorna runtom i huset drar många vackra föremål blickarna till sig.

"Eftersom jag är en samlarsjäl av födsel och ohejdad vana förmår jag inte slänga någonting", säger Jenni leende.

Under renoveringen av det cirka 300 kvadratmeter stora huset startade Jenni bloggen Osuuskaupan arkea (Handelslagets vardag), i vilken hon skriver om bland annat restaurering av gamla möbler.

Handelsmannen och hans fru

Den ena av gavelns två dörrar ledde till postkontoret där Jennis farmor Aino arbetade. Hennes några meter långa arbetsväg löpte över en liten gårdsplan.

"När farfar blev handelsman i början av 1950-talet fanns butiken på andra sidan vägen. De stora stenarna på vår nuvarande gård härstammar från den ursprungliga affärens ladugård", säger Jenni.

Hon har hittat en intressant inspelning av en intervju med sin farfar handelsmannen.

"Inspelningen avslöjar bland annat att farfar hade sålt socker till någon vars ransoneringskort var fullt, vilket ledde till att han måste lägga vikter i sockersäcken för att inte bli ertappad när kontrollanten kom på inspektionsbesök", säger Jenni.

Österbottnisk stämning

Bakom det före detta handelslaget står en övergiven skola. Gamla fotografier visar att eleverna samlades på grusplanen framför handelslaget inför bland annat cykelutfärder. Eftersom grusplanen lockade till olovlig parkering valde Jenni och Tommi att göra om den till gräsmatta.

Från backkrönet har man utsikt över husen i området. I Österbotten står många äldre hus intill vägen och nära varandra, vilket skapar en angenäm byastämning.

"Till en början funderade vi på att bygga ett nytt hus på tomten, men i dag är vi mer än glada över beslutet att hålla kvar och renovera den gamla byggnaden", säger Jenni och bjuder på hemlagad rabarberpaj.

Pajen som är bakad på rabarber från Jennis farmors odling rimmar utmärkt med stämningen i det gamla handelslaget.

"Atmosfären i ett gammalt hus är alltid speciell och för mig som har personlig anknytning till huset går den inte av för hackor", säger Jenni.

Under renoveringen accentuerades vikten av att bevara sådant som är gammalt och kärt: På en del av balkarna i det gamla handelslaget finns anteckningar gjorda av Jennis farfar i brist på papper.
"Jag ville bevara de unika anteckningarna. Det hade varit fel att täcka över eller slipa bort dem", avrundar Jenni Latva.

Under året tar vi oss en titt på hur livet ter sig i handelslagens gamla verksamhetslokaler. Läs tidigare delar: Andelshandeln blev ett kaffedoftande hus