Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ahti Laine: "Jag är van att leva ensam"

Teksti:
Anna Tommola
Kuvat:
Jussi Helttunen
Julkaistu: 28.7.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Ahti Laine uppfostrade sina döttrar ensam och bytte huset mot en etta.

"Jag blev änkling år 1985 när min fru Eeva dog i en virusrelaterad hjärninflammation. Efter ett halvt års intensivvård berättade läkarna att hennes hjärnfunktioner hade upphört. Jag gav läkarna tillstånd att koppla loss henne från de livsuppehållande apparaterna. Beslutet gagnade forskningen.

Mina döttrar var sex och nio år gamla, men vi klarade oss. Min nu bortgångna mor levde och vi bodde i ett egnahemshus.

När flickorna flyttade hemifrån köpte jag en enrummare i centrala Heinola. Jag påpekade att 40 år av gräsklippning och snöskottning fick räcka.

Båda flickorna studerade vid en handelsskola och har klarat sig utmärkt. Jag är mycket glad att de har jobb och inte behöver be sin pappa om pengar. Min yngre dotter har tre barn.

Jag skaffade mig ingen yrkesutbildning, men jag gick olika kurser. Jag arbetade som tungmontör tills jag gick i pension för sex år sedan.

Jag är van att leva ensam. Jag hittade en flickvän år 1997, men hon har lidit av sviterna efter en stroke under flera år. Hennes kropp fungerar, men hon har förlorat talförmågan.

Jag har fått vara frisk. Det enda piller jag äter är en morgon-Multi-tabs."

På kaffe

Ahti Laine, 69, Heinola

  • Jag dricker kaffe: med mjölk och socker
  • Till kaffet: ibland en bakelse
  • På och vid bordet: dagens tidningar och mitt pratsällskap.

ABC Heinola

  • Tjänster: Hesburger, buffé, mataffär, lekplats för barn och bankautomat.