Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

7 sätt att minska användingen av salt

Teksti:
Nina Sarell
Asiantuntija:
sisätautien erikoislääkäri, professori Timo Strandberg, Helsingin yliopisto, ravitsemusasiantuntija, ETM Laura Toivola, Sydänliitto ja TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Kaisa Pulkkinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 12.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Salt är en utmärkt krydda, men i för stor mängd tenderar saltet att bedöva smaksinnet. Minskad saltning av maten berikar smakupplevelserna och främjar hälsan.

1. Mer grönt på på tallriken.

Genom att öka andelen grönsaker på tallriken reducerar man intaget av salta livsmedel. Maten kan med fördel kryddas med bland annat örter, citron, chili, peppar, vinäger och tomatbaserade såser.

2. Undvik dolt salt.

Läs innehållsdeklarationerna – kryddsåser, buljongtärningar och färdigmat innehåller i regel mycket dolt salt.

3. Försiktigt med saltkaret!

Genom att låta bli att salta vattnet när man kokar potatis, ris och pasta minskar man saltintaget med upp till ett gram per dag. Vid matbordet kan man minska saltintaget genom att inte strö salt på maten och genom att äta färre salta bitar.

4. Byt ut en vara åt gången.

Rätt val av livsmedel kan ge stor utdelning. "Vanligt" bröd innehåller ofta dubbelt mer salt än bröd med låg salthalt och emmentaler har betydligt lägre salthalt än grädd- och edamerost.

5. Använd mineralsalt.

Natriuminnehållet i mineralsalt är lägre än i vanligt salt, som nästan uteslutande utgörs av natriumklorid. Intaget av natrium minskar om man byter ut bordssaltet mot samma eller mindre mängd mineralsalt.

6. Beställ rätt på restaurangen.

När man äter på restaurang kan man beställa lättsaltad eller osaltad mat (t.ex. pommes frites). Saltmängden kan vid behov ökas vid bordet.

7. Man vänjer sig vid lättsaltat.

Till en början kan lättsaltad mat upplevas som smaklös, men smaksinnet vänjer sig vid den lägre salthalten inom ett par veckor. Genom stegvis minskning av salthalten "lär" man smaksinnet att bli känsligare för saltsmak och efter en tid upplever man normalsaltad mat som alltför salt.

Alternativ till salt

Livsmedelsindustrin utvecklar fortlöpande nya lättsaltade produkter. Sedan 1980-talet har den genomsnittliga salthalten minskat i många varugrupper så som kött-, bageri- och färdigmatsprodukter.

Valios mjölksalt, som är en ny inhemsk innovation, innehåller mjölkens naturliga mineraler, nämligen kalium, jod, magnesium, kalcium och natrium. Natriumhalten är nästan 80 procent lägre än i vanligt salt. Genom att använda mjölksalt kan man sänka natriumhalten i många vanliga livsmedel så som ost och matfett.