Voit ja levitteet vertailussa

21.3.2014
2 arviota
Voit ja levitteet vertailussa

Leivän päälle, leivontaan vai ruoanvalmistukseen? Valitse monikäyttöinen rasva, jos haluat selvitä vähillä pakkauksilla.

Leipää paljon syövän kannattaa kiinnittää huomiota rasvan laatuun. Lapsiperheille päivittäiseen käyttöön suositellaan vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältäviä margariineja tai kasvirasvalevitteitä, sillä niissä on paljon pehmeitä tyydyttymättömiä rasvoja ja vähän kovaa tyydyttynyttä rasvaa.

Tuotteilla, jotka sisältävät 60 prosenttia rasvaa, turvataan lapsen riittävä pehmeiden rasvojen saanti. Aikuinen sen sijaan voi valita leivän päälle hiukan tätä kevyemmän vaihtoehdon.

Osa rasvoista soveltuu ruoanvalmistukseen ja leivontaan, osa vain leivän päälle. Nyrkkisääntönä voi pitää seuraavaa: mitä vähärasvaisempi eli kevyempi tuote on, sitä huonommin se soveltuu ruoanlaittoon. Kevytlevitteissä osa rasvasta korvataan vedellä, jolloin ne käyttäytyvät kuumennettaessa eri tavalla kuin rasvaisemmat tuotteet.

Voita ja voikasviöljyseoksia ei suositella päivittäiseen käyttöön, sillä niissä on paljon tyydyttynyttä kovaa rasvaa.

Sunnuntai-leivontamargariini laktoositon

TAIKINAAN

SUNNUNTAI-LEIVONTAMARGARIINI LAKTOOSITON

Margariini valmistetaan kasvirasvoista ja rypsiöljystä. Tuote on maidoton ja soijaton, joten se sopii myös vegaaneille.

Margariini käy mainiosti leivontaan, sillä se on notkeaa, sekoittuu hyvin taikinaan ja vatkautuu helposti vaahdoksi. Leivonta-
margariini kannattaa lisätä hiivataikinoihin sulattamatta ja alustamisen loppu-
vaiheessa. Sopii myös paistamiseen.

100 grammaa sisältää rasvaa 80 g, josta tyydyttymättömiä rasvahappoja 44 g ja tyydyttyneitä 36 g, sekä suolaa 0,75 g.

Valio voi normaalisuolainen

RUOANLAITTOON

VALIO VOI NORMAALISUOLAINEN

Lisäaineeton meijerivoi valmistetaan kermasta ja hapatteesta. Monikäyttöinen rasva sisältää alle yhden gramman laktoosia.

Tuote on parhaimmillaan ruoan-
valmistuksessa ja leivonnassa, mutta se käy myös leivän päälle. Anna rasvan pehmetä huoneenlämmössä ennen levitystä.

100 grammaa sisältää rasvaa 80 g, josta tyydyttymättömiä rasvahappoja 16 g ja tyydyttyneitä 45 g, sekä suolaa 1,4 g.

Flora Culinesse -kasviöljyvalmiste

LEIVONTAAN

FLORA CULINESSE

Juokseva kasviöljyvalmiste on maidoton ja siten myös laktoositon. Tuote valmistetaan rypsi-, pellavansiemen- ja auringonkukka-
öljyistä.

Valmiste sopii ruoanvalmistukseen ja leivonnaisiin, joissa käytetään sulatettua rasvaa tai öljyä. Sillä on myös kätevä voidella uunivuoat. Ei räisky paistettaessa.

100 grammaa sisältää rasvaa 82 g, josta tyydyttymättömiä rasvahappoja 70 g ja tyydyttyneitä 7 g, sekä suolaa 1,25 g.

Sunnuntai-munkinpaistorasva

UPPOPAISTAMISEEN

SUNNUNTAI-MUNKINPAISTORASVA

Täysin kasvipohjainen rasva on maidoton ja siten laktoositon. Myös vegaaneille sopiva rasva käy kaikenlaiseen uppopaistamiseen tai pannulla ruskistamiseen. Munkkien lisäksi siinä voi kypsentää ranskanperunoita ja lihapiirakoita tai friteerata kalaa ja kasviksia.

100 grammaa sisältää 100 % rasvaa, josta tyydyttämättömiä rasvahappoja 40 g ja tyydyttyneitä 60 g.

Valio Oivariini normaalisuolainen

VOIN MAKUA KAIPAAVALLE

VALIO OIVARIINI NORMAALISUOLAINEN

Levite valmistetaan voista ja rypsiöljystä. Vähälaktoosinen ja lisäaineeton yleislevite sopii voin makua kaipaavalle.

Tuote käy moneen: leivälle, ruoanlaittoon ja kaikenlaiseen leivontaan. Rypsiöljy pehmentää rakenteen helposti levittyväksi.

100 grammaa sisältää rasvaa 75 g, josta tyydyttymättömiä rasvahappoja 39 g ja tyydyttyneitä 32 g, sekä suolaa 1,4 g.

Lieksan Laatuherkut -grillivoi

MAUSTEVOIKSI

LIEKSAN LAATUHERKUT -GRILLIVOI

Grillivoi on valmistettu voista ja mausteista, kuten paprikasta, currysta, valko- ja cayennepippurista sekä luontaisesta sitruuna-aromista ja tomaattijauheesta.     

Gluteeniton tuote sopii parhaiten viipaloituna pihvien päälle tai nokareina maustamaan kastikkeita. Sitä voi käyttää myös pannulla paistamiseen, suolaisiin leivonnaisiin tai leivän päälliseksi.

100 grammaa sisältää rasvaa 71,1 g, josta tyydyttymättömiä rasvahappoja 26,9 g ja tyydyttyneitä 44,2 g, sekä suolaa 1,1 g.

Keiju-kasvirasvalevite laktoositon

YLEISLEVITTEEKSI

KEIJU-KASVIRASVALEVITE LAKTOOSITON

Kasvirasvalevite valmistetaan rypsi- ja camelinaöljyistä. Vähäsuolainen levite on maidoton ja laktoositon. Tuote on saanut sydänmerkin, sillä se on rasvan laadun ja suolan suhteen hyvä valinta sydän-
terveydelle.

Myös vegaaneille sopiva yleislevite käy niin leivälle, ruoanvalmistukseen kuin kaikenlaiseen leivontaan.

100 grammaa sisältää rasvaa 70 g, josta tyydyttymättömiä rasvahappoja 49 g ja tyydyttyneitä 21 g, sekä suolaa 0,7 g.

Lätta Mini -kasvirasvalevite

LEIVÄN PÄÄLLE

LÄTTA MINI -KASVIRASVALEVITE

Kevyt kasvirasvalevite valmistetaan rypsiöljystä ja kirnumaidosta, jotka antavat makuun pientä kirpeyttä. Levite sisältää laktoosia, ja se sopii parhaiten leivän päälle tai puuronsilmäksi.

Tuote ei sovellu paistamiseen tai ruoanvalmistukseen. Leivonnassa sitä voi käyttää esimerkiksi kuorrutuksiin tuorejuuston sekaan vaahdotettuna.

100 grammaa sisältää rasvaa 28 g, josta tyydyttymättömiä rasvahappoja 17 g ja tyydyttyneitä 11 g, sekä suolaa 1,5 g.

Alpro Soya -margariini

PUURONSILMÄKSI

ALPRO SOYA -MARGARIINI

Levite on täysin kasviperäinen ja maidoton. Vähäsuolaisesta levitteestä suurin osa on soijaöljyä. Tuotteeseen on lisätty kasvipohjaisia A- ja D2-vitamiineja, ja se soveltuu myös vegaaneille.

Kasvirasvalevite on parhaimmillaan leivän päällä ja puuronsilmänä. Se ei sovi paistamiseen, ruoanvalmistukseen tai leivontaan lukuun ottamatta kakun kuorrutusta, johon levitteen voi vaahdottaa esimerkiksi tuorejuuston kanssa.

100 grammaa sisältää rasvaa 38 g, josta tyydyttymättömiä rasvahappoja 27 g ja tyydyttyneitä 10 g, sekä suolaa 1 g.

Teksti:
Kuvat: Ida Nisonen ja tavarantoimittajat
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5