Virpi Hämeen-Anttila: "Jäin libanonilaiseen mezeen kerralla koukkuun"

31.7.2017
1 arviota
Virpi Hämeen-Anttila:

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila rakastui libanonilaiseen mezeen ensipuraisulla. Mezessä parasta on se, että koko ateria rakentuu alkupaloista.

"Maistoin libanonilaista mezeä ensimmäisen kerran 14 vuotta sitten. Olimme libanonilaisessa ravintolassa yhdessä mieheni Jaakko Hämeen-Anttilan ja ruokatoimittaja Anna Paljakan kanssa. Ravintola oli valittu, koska mieheni on Lähi-idän asiantuntija.

Meidän oli tarkoitus puhua ruokaelämyksistämme, mutta minulta oli unohtua puhuminen kokonaan, niin aterian lumoissa olin.

Olen aina pitänyt alkupaloista enemmän kuin pääruoasta. Kun tutustuin välimerelliseen mezeen, jäin kerralla koukkuun! Mezet tarjoiltiin kauniilta pikkuvadeilta. Lähi-idän ruoka ei vielä silloin ollut niin tuttua Helsingissä kuin nykyään. En ollut aikaisemmin maistanut edes hummusta!

Mezessä on perinteisesti pikkupaloja, salaatteja, tahnoja ja dippauskastikkeita. Ruokaisia pikkupaloja ovat kibbe eli lampaanlihapullat, makkarat ja falafelpyörykät. Olennainen osa mezeä on hummus ja pitaleipä. Munakoisotahna on tavallinen seuralainen, mutta tahnaa voi tehdä vaikka mistä. Punajuuresta saa kauniinvärisen tahnan.

Oma suosikkini mezen antimista on falafelpyörykkä. Niitä voi tarjoilla hummuksen ja jogurtin kanssa."

Teksti
Kuva Otava/Mirva Kakko
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5