Vertailussa erilaiset kermat

23.4.2014
0 arviota
Vertailussa erilaiset kermat

Ruoka-, kuohu- ja vispikermat tuovat pehmeän maun ruokiin ja leivonnaisiin. Valmiiksi maustettuna kermat myös auttaa kiireisessä arjessa.

Kotikokilla on runsaasti valinnanvaraa kermoista. Kaupan maitohyllyllä kannattaa miettiä, mihin kermaa käytetään, onko perheessä erityisruokavaliota noudattavia ja minkälaatuista rasvaa ruokaan halutaan.

Moni valitsee kerman, koska siinä oleva rasva pehmentää ja pyöristää ruoan makua. Arkista ruoanvalmistusta helpottamaan on kehitelty myös valmiiksi maustettuja kermoja.

Kuohu- ja vispikermat ovat kermoista rasvaisimpia. Niillä syntyy kaunis vaahto jälkiruokien koristeluun. Kevyemmät kermat eivät vaahtoudu, joten ne eivät pysy esimerkiksi kakun päällä.

Niin kutsutuissa ruokakermoissa rasvan määrää on vähennetty. Kaikkein kevyimpien tuotteiden valmistuksessa on käytetty kerman sijaan maitoa. Myös rasvan laatua on voitu muuttaa korvaamalla osa tai kaikki kerman sisältämästä kovasta rasvasta kasvirasvalla.

Laktoosi-intolerantit voivat yleensä käyttää vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita. Maitoallergikoille sopivat muun muassa riisi-, kaura- ja soijapohjaiset valmisteet. Ne käyvät myös heille, jotka haluavat välttää kovia, tyydyttyneitä rasvoja.

Avaamaton ja tuore kermapurkki säilyy alle kahdeksassa asteessa ainakin päiväykseen saakka. Avattuna se säilyy jääkaapissa noin viisi vuorokautta.

Kermojen säilyvyyttä lisää iskukuumennus eli UHT-käsittely. Se on pastörointia voimakkaampi lämpökäsittely, jolla maito saadaan mikrobittomaksi. Avaamattomat iskukuumennetut valmisteet säilyvät huoneenlämmössä kuukausia.

Ennen avaamista kermapurkkia kannattaa ravistaa hyvin, jotta reunoille erottunut rasva saadaan takaisin kerman joukkoon.

Avaamatonta kermapurkkia ei kannata heittää pois vain siksi, että parasta ennen -päiväys on umpeutunut. Jos kerma ei haise tai maistu pistävältä eikä siihen ole muodostunut hometta, sitä voi käyttää harkiten merkityn ajankohdan jälkeen.

Maitoallergikoille sopivat riisi-, kaura- ja soijapohjaiset valmisteet.

Rainbow kuohukerma laktoositon

MONITOIMIKERMA

RAINBOW'N KUOHUKERMA LAKTOOSITON

Kuohukerma sopii kaikkeen ruoan-
valmistukseen ja leivontaan. Se kestää myös keittämistä esimerkiksi kastikkeissa tai kinuskin teossa.

Tuote on valmistettu pastöroidusta kermasta ja stabilointiaineesta. 100 grammaa sisältää energiaa 360 kcal ja rasvaa 38 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja on 25 g. Valmistusmaa Suomi.

Valio ruokakerma 15 % UHT Hyla

RUOANVALMISTUKSEEN

VALION RUOKAKERMA 15 % UHT HYLA

Vähälaktoosinen kerma kestää hyvin kuumennusta, joten se sopii kastikkeisiin, keittoihin, pataruokiin ja laatikoihin.

Tuote on valmistettu kermasta, vedestä ja muunnellusta maissi- ja tapioka-
tärkkelyksestä. 100 grammaa sisältää energiaa 170 kcal, rasvaa 15 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja on 8 g ja tyydyttymättömiä 3 g, sekä laktoosia alle
1 g. Valmistusmaa Suomi.

Rainbow kevytkerma 10 % vähälaktoosinen

KAHVIIN JA LEIVONTAAN

RAINBOW'N KEVYTKERMA 10 % VÄHÄLAKTOOSINEN

Kevytkerma käy kahviin ja leivontaan. Sillä voi myös pyöristää keittojen ja kastikkeiden makua valmistuksen loppuvaiheessa.

Tuote on valmistettu kermasta, happamuudensäätöaineesta ja stabilointiaineesta. 100 grammaa sisältää energiaa 120 kcal, rasvaa 10 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja on 6,5 g, sekä laktoosia alle 1 g. Valmistusmaa Suomi.

Valio vispikerma UHT Hyla

PURSOTUKSEEN

VALION VISPIKERMA UHT HYLA

Vähälaktoosinen kerma sopii jälkiruokien, leivonnaisten ja juomien koristeluun. Se vaahtoutuu hyvin ja on erinomaista pursotukseen.

Tuote on valmistettu kermasta ja stabilointiaineesta. 100 grammaa sisältää energiaa 360 kcal, rasvaa 38 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja on 21 g ja tyydyttymättömiä 7 g, sekä laktoosia alle
1 g. Valmistusmaa Suomi.

Valio Crea ruokakerma Kolme juustoa 10 % UHT laktoositon

NOPEAA MAKUA

VALION CREA RUOKAKERMA KOLME JUUSTOA 10 % UHT LAKTOOSITON

Maustettu kerma tuo ruokiin makua helposti ja nopeasti. Kokeile keittoihin, pasta-
kastikkeisiin, uuniruokiin ja suolaisten piirakoiden täytteisiin.

Tuote on valmistettu kermasta, vedestä, juustoista, juustoaromeista, muunnetusta maissitärkkelyksestä, suolasta ja sakeuttamisaineesta. 100 grammaa sisältää energiaa 120 kcal, rasvaa 10 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja on 6 g ja tyydyttymättömiä 2 g. Valmistusmaa Suomi.

Unilever Flora Ruoka Kevyt & Paksu 4 %

LAATIKOIHIN JA PATOIHIN

UNILEVERIN FLORA RUOKA KEVYT & PAKSU 4 %

Kasvirasvasekoite sopii laatikoihin, keittoihin ja kastikkeisiin. Paksun koostumuksen ansiosta ruokaa ei tarvitse erikseen suurustaa.

Tuote on valmistettu vedestä, vähä-
laktoosisesta rasvattomasta maidosta, kirnumaidosta, muunnetusta tärkkelyksestä, kasvirasvasta, kasviöljystä, stabilointiaineista, emulgointiaineesta, aromista ja väristä. 100 grammaa sisältää energiaa 60 kcal, rasvaa 4 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja on 1,3 g ja tyydyttymättömiä 2,7 g, sekä laktoosia
0,9 g. Valmistusmaa Ruotsi.

Nordic Ruoka 15 % kasvirasvasekoite

LÄMPIMIIN RUOKIIN

NORDICIN RUOKA 15 % KASVIRASVASEKOITE

Maidoton tuote sopii ruokakerman tapaan ruoanvalmistukseen. Se kestää hyvin kuumennusta.

Tuote on valmistettu vedestä, rypsiöljystä, kaurahiutaleista, emulgointiaineesta, happamuudensäätöaineista ja sakeuttamisaineesta. 100 grammaa sisältää energiaa 160 kcal ja rasvaa 15 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja on 1,2 g. Valmistusmaa Suomi.

Teksti:
Kuvat: Ida Nisonen ja tavarantoimittajat
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5