Valitse oikea kohotusaine

24.4.2015
0 arviota
Valitse oikea kohotusaine

Kuohkean ja ilmavan leivonnaisen salaisuus piilee siinä käytetyssä kohotusaineessa. Taikinan raaka-aineet ja haluttu lopputulos määrittävät, kannattaako valita hiiva, leivinjauhe vai ruokasooda.

Hiiva on biologista, elävää solumassaa. Toimiakseen kohotusaineena se tarvitsee nestettä, ravintoa, lämpöä ja aikaa. Hiiva saa taikinassa aikaan käymisprosessin, jonka tuloksena syntyvä hiilidioksidi muodostaa kuplia. Kuplien ansiosta taikina kohoaa ja siitä tulee pehmeän kuohkeaa ja huokoista.

Tuorehiiva säilyy hengittävässä vahapaperikääreessään jääkaapissa parikin viikkoa, vähintään parasta ennen -päivämäärään asti ja sen voi myös pakastaa. Pakastettu hiivapaketti sulaa käyttövalmiiksi huoneenlämmössä noin puolessa tunnissa.

Kuivahiiva on jauhemaista, kuivattua leivinhiivaa. Se pakataan suojakaasuun, jolloin se säilyy avaamattomana huoneenlämmössä paketin päiväyksen mukaisesti vähintään vuoden. Avaamisen jälkeen kuivahiivapussi pysyy käyttökelpoisena jääkaapissa viikon.

Leivinjauhe ja ruokasooda ovat kemiallisia kohotusaineita, jotka lisätään taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Uunin lämmössä ne muodostavat taikinanesteen kanssa hiilidioksidia, joka kohottaa leivonnaisen. Taikinanesteet tulee lisätä kylminä, jotta nämä kohotusaineet eivät toimisi liian aikaisin. Ruokasooda ja leivinjauhe säilyvät huoneenlämmössä. Ne on syytä pitää kuivassa paikassa kannen alla, jotta niiden toimintakyky säilyy.

Leivinjauhe sisältää natriumbikarbonaattia eli ruokasoodaa, hapanta natriumpyrofosfaattia (E 450) ja tärkkelystä, kun taas ruokasooda (E 500) on kokonaan emäksistä natriumbikarbonaattia. Leivinjauheesta poiketen ruokasoodaa käytetään vain hapanta ainesosaa sisältävissä taikinoissa.

Ruokasoodan voi aina korvata kaksinkertaisella annoksella leivinjauhetta.

Meira-ruokasooda

PIIMÄKAKKUUN JA SIIRAPPIPIPAREIHIN

RUOKASOODA, MEIRA, 125 G

Sooda kohottaa hapanta raaka-ainetta sisältävät taikinat. Hapan aine voi olla esimerkiksi siirappia, fariinisokeria, piimää, rahkaa, ranskankermaa tai hedelmämehua. Jos hapan ainesosa puuttuu, soodataikina jää likilaskuiseksi. Soodaa annostellaan 1/2 teelusikallista 2:ta jauhodesilitraa kohden. Liian suuri sooda-annos tuo leivonnaiseen saippuamaisen sivumaun ja vihertävän sävyn. Soodan voi korvata kaksinkertaisella määrällä leivinjauhetta.

Alkuperämaa Ranska.

X-tra-leivinjauhe

KANELIÄSSIIN JA TIIKERIKAKKUUN

LEIVINJAUHE, X-TRA, 225 G

Leivinjauhetta käytetään kakkujen ja pikkuleipien kohottamiseen. Sitä annostellaan 1 teelusikallinen 2:ta jauhodesilitraa kohden. Taikina sekoitetaan nopeasti, sillä liika sekoittaminen sitkistää sitä eivätkä leivonnaiset kohoa kunnolla. Leivinjauheella kohotetut taikinat paistetaan heti. Leivinjauhetta voidaan käyttää hiivan sijaan erilaisiin pikataikinaleivonnaisiin, kuten teeleipiin, juustosarviin ja pikapullaan. Aikaa säästyy, kun taikinaa ei tarvitse vaivata eikä kohottaa. Pikataikinaleivonnaiset ovat parhaimmillaan uunituoreena.

Alkuperämaa Saksa.

Suomen Hiivan tuorehiiva

RUOKALEIPÄÄN JA PULLAPITKOON

TUOREHIIVA, SUOMEN HIIVA, 50 G

Hiivapala kohottaa litran sämpylätaikinan tai puolen litran pullataikinan. Pullataikina on rasvaisempaa ja raskaampaa kuin sämpylätaikina, joten se vaatii enemmän kohotusvoimaa. Hiiva murennetaan ja liuotetaan kädenlämpöiseen eli 37-asteiseen taikinanesteeseen. Ripaus sokeria taikinassa tehostaa ja vauhdittaa hiivan toimintaa. Hyvin vaivatun hiivataikinan annetaan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä vedottomassa ja lämpimässä paikassa yleensä vähintään puolen tunnin ajan. Kun taikina on leivottu muotoonsa, esimerkiksi leiväksi, se siirretään vuokaan tai leivinpellille ja kohotetaan toistamiseen. 

Alkuperämaa Suomi

Rainbow-kuivahiiva

PIZZAPOHJAAN JA PIKKUPULLIIN

KUIVAHIIVA, RAINBOW, 110 G

Kuivahiiva toimii kuin tuorehiiva, mutta se lisätään kuumempaan, 45-asteiseen, taikinanesteeseen. Liian kylmässä hiiva ei aktivoidu, ja liian kuumassa (yli 50 astetta) hiivasolut tuhoutuvat eikä taikina nouse. Kuivahiiva on hyvä sekoittaa pieneen jauhomäärään, jolloin se jakautuu tasaisesti eikä paakkuunnu. Kuivahiiva on paras vaihtoehto leipäkoneeseen. Hyvän säilyvyytensä takia sitä kannattaa pitää aina kaapissa leivontainspiraation varalta.

Pussillinen kuivahiivaa (noin 11 g) vastaa suunnilleen puolikasta tuorehiivapalaa (25 g).

Alkuperämaa Saksa.

Monipuolista ruokasoodaa voi käyttää myös puhdistusaineena. Katso videolta, miten saat viemärin auki ruokasoodalla ja etikalla.

Teksti:
Kuvat: Roope Permanto
Avainsanat: leivonta
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5