Vaihtoehto maidolle

23.2.2015
1 arviota
Vaihtoehto maidolle

Terveydelliset ja eettiset syyt ovat tuoneet soijasta, kaurasta, mantelista tai riisistä valmistetut kasvijuomat yhä useampaan ruokapöytään. Toisten mielestä vaihtoehtomaidot hivelevät makuhermoja jopa paremmin kuin lehmänmaito.

Kun maito ei sovi tai sen maku ei miellytä, kannattaa askeleet suunnata kaupan kasvimaitohyllylle. Tosin oikeampi nimitys näille kasveista uutetuille tai liotetuille maidoille on juoma, sillä maidoksi saa sanoa ainoastaan lehmän ja muiden nisäkkäiden maitoa.

Soijasta, kaurasta, riisistä sekä pähkinöistä ja manteleista tehdyt juomat kiinnostavat erityisesti vegaaneja, laktoosi-intolerantteja, maitoallergikkoja ja ekologisia kuluttajia. Juomien koostumus, maku, ravintosisältö, hinta ja soveltuvuus eri käyttötarkoituksiin vaihtelevat raaka-aineen mukaan.

Tyydyttyneen rasvan osuus on kasvijuomissa huomattavasti pienempi kuin lehmänmaidossa. Niihin lisätään usein kalsiumia ja vitamiineja, jotta päästäisiin lähemmäs lehmänmaidon ravintokoostumusta. Monista juomista on saatavissa sekä luomuversio että makeutettu ja maustettu vaihtoehto. Tölkin tuoteseloste paljastaa, mitä lisäaineita on käytetty esimerkiksi tuotteen koostumuksen parantamiseksi. Luomujuomiin ei säädösten mukaisesti saa lisätä mitään.

Laktoosittomia ja kolesterolittomia kasvijuomia käytetään maidon tapaan ruokajuomana ja leivonnassa ja ruoanlaitossa. Iskukuumennetut juomat säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä pakkausmerkintään asti ja avattuina jääkaapissa 3–7 päivää.

Rikastamattomia kasvijuomia ei suositella alle 1-vuotiaille maidon korvikkeeksi, sillä niiden ravitsemuksellinen koostumus ei vastaa maitoa.

Oatly Kaurajuoma

RUOKAJUOMAKSI

OATLY KAURAJUOMA

Vettä, kasviöljyä ja kauraa (10 %) sisältävää juomaa on vahvistettu kalsiumilla ja D- ja B-vitamiineilla. Kaurajuoma maistuu kylmänä ruokajuomana, ja se sopii monipuolisesti ruoanlaittoon ja leivontaan. Ruotsalaisvalmiste on myös ekologisesti suositeltava vaihtoehto. Sakkautumien tasaamiseksi tölkkiä kannattaa ravistaa aina ennen käyttöä.

Alpro Makeutettu Soijajuoma Kalsium

CHAI- JA LATTEJUOMIIN

ALPRO MAKEUTETTU SOIJAJUOMA KALSIUM

Alpron geenimuuntelemattomista, kuorituista soijapavuista (6 %) valmistettu juoma maistuu makealle ja vaniljaiselle. Juoma on rikastettu kalsiumilla ja B2- ja B12-vitamiineilla. Käytetyt soijapavut ovat pääasiassa peräisin Ranskasta ja Kanadasta, tuote valmistetaan Belgiassa. Soijajuomissa proteiinien aminohappokoostumus on hyvä. Paksuhkon rakenteensa ansiosta juoma sopii sekä laatikkoruokiin että perunasoseeseen. Ennen kahviin lisäämistä juoma kannattaa kuumentaa, jotta vältytään juoksettumiselta.

Rainbow Luomu Soijajuoma

CHAI- JA LATTEJUOMIIN

RAINBOW LUOMU SOIJAJUOMA

Rainbow'n vahvasti soijalta maistuva, maustamaton ja vitaminoimaton juoma tehdään Itävallassa tai Italiassa luomuviljellyistä, kokonaisista soijapavuista (9,5 %). Tuote valmistetaan Saksassa. Soijajuomissa proteiinien aminohappokoostumus on hyvä. Paksuhkon rakenteensa ansiosta juoma sopii sekä laatikkoruokiin että perunasoseeseen. Ennen kahviin lisäämistä juoma kannattaa kuumentaa, jotta vältytään juoksettumiselta.

Rainbow Riisijuoma Kalsium

PUURO- JA MYSLILAUTASELLE

RAINBOW RIISIJUOMA KALSIUM

Riisipohjainen juoma sopii soija- ja vilja-allergikoille. Makea ja notkea riisijuoma käy kaikkeen ruoanlaittoon ja leivontaan. Rainbow'n riisijuoma (11 %) on rikastettu kalsiumilla. Riisimaito säilyy avatussa tölkissä jääkaapissa seitsemän vuorokautta. Sakkautuneen juoman rakenne palautuu tasaiseksi tölkkiä hölskyttämällä. Evira ei suosittele riisijuomaa alle 6-vuotiaille riisissä olevan arseenin takia. Riisin alkuperämaana on Italia. Rainbow'n riisijuoma valmistetaan Saksassa.

Rice Dream Riisijuoma Luomu

PUURO- JA MYSLILAUTASELLE

RICE DREAM RIISIJUOMA LUOMU

Rice Dreamin luomujuoman (14 %) riisin alkuperämaana on Italia. Riisipohjainen juoma sopii soija- ja vilja-allergikoille. Makea ja notkea riisijuoma käy kaikkeen ruoanlaittoon ja leivontaan. Riisimaito säilyy avatussa tölkissä jääkaapissa seitsemän vuorokautta. Sakkautuneen juoman rakenne palautuu tasaiseksi tölkkiä hölskyttämällä. Evira ei suosittele riisijuomaa alle 6-vuotiaille riisissä olevan arseenin takia.

Alpro Mantelijuoma Makeuttamaton

RAAKAKAKKUIHIN

ALPRO MANTELIJUOMA MAKEUTTAMATON

Paahdetuista manteleista (2 %) ja vedestä valmistettu mantelijuoma on kasvijuomien kevytvaihtoehto (13 kcal/100 g). Se sopii soija-allergikoille, mutta vain joillekin pähkinäallergisille. Mantelijuoma ei sovellu pääasialliseksi maidon korvikkeeksi alle 3-vuotiaille. Hienostuneen makunsa vuoksi mantelijuoma sopii erityisesti raakakakkujen ja smoothieiden raaka-aineeksi. Raaka-aineena käytetyt mantelit ovat peräisin Välimeren maista, tuote valmistetaan Belgiassa.

Go Green Makeuttamaton Kookosjuoma

PIRTELÖIHIN

GO GREEN MAKEUTTAMATON KOOKOSJUOMA

Miedosti kookospähkinän (3 %) makuinen juoma maistuu jääkaappikylmänä sellaisenaan tai mysliin ja puuroon sekoitettuna. Kookosjuoma sopii myös aasialaisiin ruokiin ja mangopirtelön tai kaakaon pohjaksi. Kasvi-vesipohjainen juoma on luontaisesti gluteeniton ja laktoositon. Juomaan käytetyt kookokset ovat peräisin Sri Lankasta, ja itse tuote valmistetaan Saksassa.

Teksti:
Kuvat: Roope Permanto
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5