Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Uusi suomalainen perinneruoka: perjantaipizza

Teksti:
Susanna Karhapää
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.5.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Kun suomalaisperhe juhlistaa arjen päättymistä, pöydässä on jotain litteää.

Suomeen on syntynyt uusi vahva ruokaperinne: perjantaipizza. Noin 40 prosenttia Yhteishyvän nettikyselyyn vastanneista kertoi juhlistavansa työviikon päättymistä syömällä pizzaa. Pizza on erityisesti lasten toiveruokaa, mutta maistuu se aikuisillekin.

Pizzan ykkössijan haastavat fajitakset. Viidesosa kyselyyn vastanneista syö viikonlopun kunniaksi fajitaksia. Melkein yhtä suosittuja ovat perinteiset pannukakut ja letut.

Aikuisille maistuu viikonloppuisin ruoka, jota arkena ei ehdi tehdä.

"Lauantaisin teemme pitkää valmistusta vaativia liharuokia, kuten karjalanpaistia, merimiespihviä tai ossobuccoa."

Monissa perheissä mennään viikonloppuna ulos syömään.

"Perjantaisin käymme sushilla."

"Mummolle syömään tai piknik. Aamupalaksi mannapuuroa."

"Viikonloppuisin kyläillään ja shoppaillaan, joten ruokailemme yleensä muualla kuin kotona. Aika usein haemme kiinalaista ruokaa kotiin."

Leivontabravuurit ja lässähtäneet kakkupohjat

Jos perjantain tunnistaa pizzasta, juhlan tunnistaa täytekakusta. Yli puolet suomalaisista sanoo leipovansa juhliin täytekakun.

Ellei juhlapöydässä ole täytekakkua, sillä on yleensä suolainen piirakka, pikkuleipiä tai mokkapaloja. Myös juustokakku ja karjalanpiirakat ovat takuuvarmoja tarjoiltavia – ja irtokarkit!

Yhteishyvä kysyi lukijoilta perheen ruokailusta osana perinneruokakyselyä. Nettikyselyyn vastasi 1124 ihmistä.

Lisää aiheesta