Tunnetko melonit?

12.6.2015
0 arviota
Tunnetko melonit?

Melonit, makeat cantaloupe- ja hunajameloni sekä mehukas vesimeloni, ovat raikkaita ja vähäenergisiä hedelmiä.

Kurkulle ja kurpitsoille sukua olevia melonilajikkeita on monia, ja ne jaetaan kahteen ryhmään: vesimeloneihin ja sokerimeloneihin. Hunaja- ja cantaloupemeloni kuuluvat sokerimeloneihin.

Vesimeloneissa siemenet jakautuvat eri puolille hedelmälihaa, kun taas sokerimeloneissa siemenet ovat keskellä hedelmää ja helposti poistettavissa.

Melonit sopivat hyvin lisäkkeeksi savustetuille ja grillatuille kesäruoille sekä jälkiruokiin. Hyviä kumppaneita ovat myös juustot, esimerkiksi halloumi ja mozzarella, sekä mansikat.

Melonit sisältävät runsaasti kuitua, foolihappoa, kaliumia sekä A- ja C-vitamiineja. Melonit sisältävät keskimäärin noin 25 kcal/100 g.

Vesimeloni tulisi säilyttää +8–+12 asteessa. Sokerimelonit säilytetään sen sijaan kylmässä +4–+6 asteessa. Melonit tuottavat runsaasti etyleeniä, joten älä sijoita niitä etyleenille arkojen kasvisten, kuten perunoiden ja porkkanoiden, läheisyyteen.

Hunajameloni

Pitkulaisen, sileän ja keltakuorisen hunajamelonin hedelmäliha on vaaleankeltaista ja mehukasta. Hedelmälihan maku on herkullisen makea. Hunajameloni sopii jälkiruokiin. Siitä syntyy myös perinteinen alkupala ilmakuivatun kinkun kera.

Cantaloupemeloni

Pyöreät cantaloupemelonit ovat pinnaltaan rosoisen uurteisia. Kuoren väri vaihtelee vihreänkeltaisesta vihreänoranssiin. Kypsänä meloni on tuoksuva ja makeamaltoinen. Se soveltuu vaikkapa jäätelön kera nautittavaksi.

Vesimeloni

Ison ja pyöreän tai pitkänomaisen vesimelonin kuoren väri vaihtelee tummanvihreästä vihreäraitaiseen. Hedelmäliha on makeaa, mehukkaan punaista ja haurasta. Vesimeloneja on jalostettu myös siemenettömiksi lajikkeiksi.

Vesimelonissa voi olla vettä jopa 94 prosenttia. Vesimeloni sammuttaakin hyvin janon. Vesimeloni soveltuu syötäväksi sellaisenaan, mutta sopii myös jälkiruokiin ja salaatteihin. Viilennä hedelmäliha jääkaapissa ennen tarjoilua.

Teksti
Kuva Laura Riihelä
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5