Tunnetko maustetahnat? Näin käytät niitä

10.10.2017
1 arviota
Tunnetko maustetahnat? Näin käytät niitä

Peston ehkä tunnet, mutta tiedätkö erilaisten pestojen erot? Entä miten käytät inkivääritahnaa tai tahinia? Katso parhaat käyttövinkit kuudelle erilaiselle maustetahnalle!

1 Pirteä inkivääritahna

Kätevää inkivääritahnaa voi käyttää samaan tapaan kuin tuoretta inkiväärin juurta, mutta vältyt kuorimisen ja raastamisen vaivalta. Käytä teelusikallinen tai kaksi itämaisiin ruokiin, kastikkeisiin ja marinadeihin. Kokeile myös smoothieen, leivonnaisiin tai teehen.

2 Voimakas vihreä curry

Thaimaalainen vihreä curry on monen mausteen seos. Siinä on vihreää chiliä, itämaisia mausteita, limen lehtiä ja sitruunaruohoa. Mausteinen tahna sopii patoihin, vokkeihin, keittoihin ja marinadeihin. Herätä tahnan voimakas maku kuumentamalla sitä pannulla tilkassa öljyä ja lisää kypsennettävät ainekset. Näppärää!

3 Polttavan punainen thaicurrytahna

Punainen thaimaalainen currytahna on valmistettu punaisista chileistä, tuoreista yrteistä ja maustekasveista. Aidonmakuiseen thaimaalaiseen punaiseen curryyn tarvitaan vain muutama lusikallinen tahnaa. Se sopii liha-, kana-, kala- ja kasvisruokiin. Avattu purkki säilyy jääkaapissa useita viikkoja.

4 Värikkäät pestot

Italialainen pesto maustaa tietenkin pastan, mutta monikäyttöinen tahna kannattaa ottaa käyttöön muutenkin. Pestot ovat täynnä makua, joten ne sopivat loistavasti broilerin, kasvisten, kalan, pizzojen, keittojen ja kastikkeiden maustamiseen.

5 Kirpsakka valkosipulitahna

Käytä valkosipulitahnaa kaikkeen, mihin käyttäisit tuoretta valkosipuliakin. Avattu purkki säilyy jääkaapissa viikkoja, joten vältät ruokahävikkiä, jos käytät valkosipulia vain harvoin. Teelusikallinen tahnaa vastaa yhtä tuoretta valkosipulinkynttä. (Kuvan valkosipulimarinadin ohje alla.)

6 Tuhti tahini

Murskatuista seesaminsiemenistä valmistettu tahini on Lähi-idässä paljon käytetty tahna ja kikherneistä valmistetun hummuksen perusraaka-aine. Kokeile tahinia dippikastikkeissa, lämpimissä ruoissa ja salaateissa tai sipaise sellaisenaan leivän päälle. Lähi-idässä tahinia käytetään jopa leivonnassa. Kalsiumpitoinen tahini on hyvä lisä kasvisruokavalioon.
 

Tunnetko pestot?

Pesto Genovese on basilikasta, juustosta, pinjansiemenistä, valko-sipulista ja oliiviöljystä valmistettu klassikko.

Pesto al limone on raikasta sitruunalla maustettua basilikapestoa.

Pesto rosso maistuu aurinkokuivatuilta tomaateilta ja tomaattisoseelta.

Pesto arrabbiata maistuu aurinkokuivatuilta tomaateilta, valkosipulilta ja chililtä.

Kokeile näitä:

Kiireisen kana-kasvisvokki

Kuumenna 2 ruokalusikallista vihreää currytahnaa pannulla öljyssä. Lisää 400 grammaa broilerinsuikaleita ja paista kypsäksi. Sekoita joukkoon puoli kiloa vihreitä kasviksia ja pari desiä kookos-maitoa. Kiehauta ja viimeistele limen mehulla ja korianterilla.

Yleispätevä valkosipulimarinadi

Sekoita 1–2 tl valkosipulitahnaa, 2 dl öljyä, ½ sitruunan mehu, 2 rkl viinietikkaa, ½ tl suolaa, 2 tl kuivattuja yrttejä. Mausta kala, liha, broileri ja kasvikset marinadilla tai ohenna se ja käytä salaatinkastikkeena.

teksti
kuva Tuomas Kolehmainen
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5