Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tulevaisuudentutkija James Wallman: "Tulevaisuudessa geenit määrittävät, mitä syöt"

Teksti:
Hanna Jensen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 7.3.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Kun seuraa, mitä ja miten tämän hetken edelläkävijät nyt syövät, voi ennustaa tulevaisuutta. Näin tekee brittiläinen tulevaisuudentutkija James Wallman.

"Maailma muuttuu nyt nopeasti. Automme ajavat itse itseään muutaman vuoden kuluttua", James Wallman vertaa.

Tulevaisuuden keittiössä älyuuni ja älyjääkaappi mittaavat ruokien painon ja tuoreusasteen.

"Kun laitat kanan uuniin, uuni punnitsee sen ja laskee, kauanko ja missä lämpötilassa se kannattaa valmistaa", Wallman kuvaa.

Hävikki on vanhanaikaista

Edelläkävijät syövät nyt näin: He ovat sysänneet lihan lautaseltaan ja tehneet kasviksista keittiön sankarin. He haluavat, että ruualla on mahdollisimman alhainen hiilijalanjälki ja he pitävät ruokahävikkiä mielikuvituksen puutteena.

"Hävikkiä ei pitäisi tulla lainkaan", Wallman sanoo ja siteeraa brightonilaisen edelläkävijäravintolan Silon perustajaa Douglas McMasteria. Silossa käytetään sekä ultramoderneja että antiikkisia valmistustekniikoita.

Ruokaa valmistetaan "jäteastia mielessä" niin, ettei hävikkiä tule. Ravintola kierrättää kaiken minkä voi, kirnuaa omat voinsa, kasvattaa yrttinsä ja leipoo leipänsä.

Juuri sinulle räätälöityä ruokaa

Edelläkävijät tilaavat ruokaa kotiin entistä enemmän. Jo nyt osa haluaa älyruokansa nopeasti ja tiiviissä muodossa. Juotaviin ruokiin tai puuterimaisisiin tiivisteisiin on pakattu vitamiinit ja hivenaineet – eikä tarvitse lisätä kuin vesi, jos sitäkään.

"Lopulta tulevaisuudessa ruoka voidaan räätälöidä jokaisen omien geenien tarpeisiin, sillä teknologian avulla pystytään mittaamaan, kuinka itse kunkin keho reagoi esimerkiksi proteiineihin tai hiilihydraatteihin", Wallman sanoo.

Kaikilla trendeillä ja kehityskaarilla on kuitenkin vastatrendinsä.

Koska istumme päivät pitkät tietokoneen ääressä, haluamme tehdä käsillä jotakin konkreettista.

"Digitaalisen työpäivän jälkeen on miellyttävää valmistaa oikeaa ruokaa ja nähdä kättensä jälki", uskoo Wallman.

James Wallman puhui S-ryhmän järjestämässä Maailman kekseliäin ruokamaa -trendihautomossa Helsingissä tiistaina 7.3.2017.

Lisää aiheesta