Toukokuussa kannattaa satsata näihin kasviksiin - katso satokauden parhaat vinkit

3.5.2018
0 arviota
Mikä maistuu toukokuussa? Katso satokausikasvikset ja reseptit

Hyödynnä keittiössä sesongin kasvikset. Toukokuussa maistuvat mm. kesäkurpitsa, munakoiso, tankoparsa, varhaiskaali, ananas, raparperi ja paprika. Lue vinkkejä kasvisten käyttöön ja testaa reseptejä!

Kesäkurpitsa

Varma moniottelija. Mieto kesäkurpitsa on tuttu grillivartaissa, marinoituna lisukkeena ja raasteena salaatissa. Konstailemattomuutensa vuoksi sen voikin yhdistää melkein kaikkeen. Mutta tiesitkö, että voit käyttää kesäkurpitsaa myös leivonnassa? Mehevöitä kesäkurpitsalla suussa sulava suklaakakku.

Ohje: Supermehevä kesäkurpitsa-suklaakakku

Munakoiso

Melkein mustaa kiiltoa. Kun etsit parasta munakoisoa, valitse tumma, kiiltävä ja kiinteä yksilö. Pata- ja grilliruokien moniottelija saa nyt uuden roolin: yllätä ruokailijat käyttämällä värimerellistä herkkua "kasvipekonina" vegaanisessa salaatissa.

Ohje: Munakoisopekoni ja soijamajoneesi
Video: Vieläkö itketät munakoisoa?

Vihreä tankoparsa

Paahtamalla parasta. Parsa kuuluu kevääseen kuin leskenlehti tienpientareelle. Varma ruokakevään merkki! Valmista parsat uudella tavalla uunissa paahtamalla: kuori, poista tyvi, pirskottele päälle öljyä ja ripottele mausteita. Lisämakua tuo sauvasekoittimella tehtävä pikahollandaise.

Ohje: Uunipaahdetut parsat ja pikahollandaise
V
ideo: Paahdetut parsat
V
ideo: Parsan kuoriminen ja keittäminen

Varhaiskaali

Raikasta rouskuteltavaa. Varhaiskaalin rakenne on kevyen rapea. Maultaan se on makea ja miedompi kuin talvikaali, sillä varhaiskaali kypsyy nopeasti. Käytä kaalia salaatin tavoin aina kun kaipaat raikasta rouskuteltavaa. Aromikkaalta varhaiskaali maistuu portugalilaisessa caldo verde -keitossa.

Ohje: Caldo verde -keitto

Ananas

Makeaa vartaaseen. Tunnistat kypsän ananaksen mehukkaasta tuoksusta ja helposti irtoavista lehdistä. Kokeile nyppäistä irti keskimmäinen hedelehti: jos se irtoaa, hedelmä on kypsä syötäväksi. Yhdistä makea ananas pekoniin ja laita grilliin – kauden hittivartaat ovat siinä!

Ohje: Ananas-pekonivartaat

Raparperi

"Äidin kasvimaalla, raparperin alla…" Varma kevään merkki on raparperin nuppujen puskeminen esiin mullan alta. Tuttu hapokas maku on taas tervetullut! Raparperi on ihanaa kiisselinä, mehuna ja tietenkin myös piirakassa. Tänä keväänä raparperipiirakka saa rapean toscakuorrutuksen. 

Ohje: Raparperitoscapiirakka

Grillipaprika Padron

Pikkuisen trendikästä. Pikkupaprikat ovat nyt trendikkäitä! Vihreät pikkupaprikat ovat miedon makuisia, mutta joukossa voi olla myös tulinen yksilö. Valmistaminen on helppoa: grillaa tai paahda pannulla kuumassa öljyssä ja mausta pehmenneet paprikat suolalla. Voit myös täyttää paprikat manchegojuustolla.

Ohje: Täytetyt grillipaprikat ja mojo verde

Paprika

Rapea ja makea. Paprika ei esittelyjä kaipaa: kaikki sen tuntevat. Mutta tiesitkö, että paprika on oikea C-vitamiinipommi? Rapea salaattien ja leivänpäällysten ikisuosikki pehmenee uunissa tai grillissä lempeän makeaksi.  Paahdetuista paprikoista valmistat kesän parhaan grillikastikkeen.

Ohje: Romescokastike

Mansikkarasia

Kauden ekat. Espanjalaisilla mansikkakaunottarilla on kunnia aloittaa kesän mansikkakausi. Kookkaat ja maukkaat mansikat maistuvat esimerkiksi juustosalaateissa ja jälkiruuissa. Juhlavan herkkukakun valmistat mansikoista, valkosuklaasta ja lakritsasta.

Ohje: Mansikka-valkosuklaa-lakukakku

 

Pääkuva Kimmo Saira
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5