Tietoa kauden kasviksista – tammikuun kasvikset ja satokausireseptit

2.1.2016
0 arviota
Tietoa kauden kasviksista – tammikuun kasvikset ja satokausireseptit

Tammikuussa maistuvat appelsiini, avokado, palsternakka, valko- ja punakaali, maa-artisokka sekä mustajuuri. Tutustu kuukauden satokausikasviksiin ja -resepteihin.

Appelsiini

Appelsiini eli kiinanomena on nimensä mukaisesti alkujaan aasialaista alkuperää. Tämä aiemmin herrojen herkkuna ollut hedelmä on vuosien saatossa ansainnut vahvan paikan suomalaisten hedelmäkorissa.

Appelsiinit syödään useimmiten sellaisenaan tai jälkiruoissa ja juomissa. Appelsiineja kannattaa kokeilla myös pääruokiin ja salaatteihin sekä leivontaan. Maukkaan hedelmälihan ja mehun lisäksi appelsiinin hyvin pestyä kuorta voi raastaa ruokiin antamaan aromia.

Tarjoa appelsiinilla maustettua vettä ruokajuomana, raasta appelsiinin kuorta suklaakekseihin tai kokeile appelsiinia vaikkapa uunilohen mausteeksi.

Avokado

Trooppinen avokado kypsyy loppuun vasta irrottuaan puusta. Kypsän, halkaistun avokadon suuri siemen poistetaan ennen käyttöä. Sen jälkeen avokadon voi kuoria ja viipaloida salaatteihin tai leivän päälle.

Soseutettuna avokado sopii kastikkeisiin, kylmiin keittoihin, juomiin ja levitteisiin sekä voileipäkakkujen täytteeksi. Avokadosta valmistuu helposti tuttu meksikolainen avokadotahna eli guacamole. Avokado sopii myös jälkiruokiin.

Valmista esimerkiksi avokado-suklaamoussea, jäätelöä tai smoothieta. Kokeile avokadoa myös sushin täytteenä.

Appelsiini
Avokado

Palsternakka

Palsternakka tarvitsee pienen roudan pureman, jotta sen maku kehittyy pähkinäiseksi ja makeaksi.

Palsternakka sopii raakana raasteisiin ja salaatteihin sekä kypsennettynä erilaisiin keittoihin, patoihin, gratiineihin, kasvispihveihin, leivonnaisiin ja perunan kanssa soseeksi valmistettavaksi.

Kokeile palsternakkaranskalaisia tai paista pannulla palsternakkalastuja ja nauti dippikastikkeen kanssa.

Keräkaali

Kerä- eli valkokaalit alkavat kypsyä elokuussa. Talvikaalin sadonkorjuu tehdään kuitenkin vasta lokakuussa ennen kovien pakkasten tuloa. Keräkaali säilyy +1 asteen lämpötilassa useita kuukausia.

Keräkaali maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin. Raakana se on maukas raasteissa ja salaateissa, kypsänä se sopii hyvin keittoihin, laatikoihin, muhennoksiin, pataruokiin, vokkeihin, kääryleisiin, murekkeisiin ja leivonnaisten täytteeksi. Maitohappokäymisen avulla keräkaalista tehdään hapankaalia.

Kokeile keräkaalia myös aasialaisittain maustettuun kaalisalaattiin.

Punakaali

Punakaali on keräkaalista jalostettu, sinipunertava lajike, joka saa värinsä antosyaaneista eli solunesteen väriaineista. Punakaali säilyy varastossa hyvin.

Punakaalia voi käyttää valkokaalin tavoin. Se sopii raakana salaatteihin ja raasteisiin. Voissa paistettuna se on maukas lisuke sellaisenaan, mutta sopii hyvin myös vokattujen kasvisten sekaan.

Erilaisiin keittoihin, kuten minestroneen ja borssikeittoon, punakaali sopii loistavasti. Suikaloidusta punakaalista ja fetajuustosta sekoitettu salaatti on maukas lisäke lihalle, hampurilaisille tai vaikkapa paistetulle lohelle.

Palsternakka
Valkokaali
Punakaali

Maa-artisokka

Muhkuraiset maa-artisokkamukulat on helpompi kuoria halkaistuina. Kuoritut maa-artisokat kannattaa säilyttää vedessä tummumisen estämiseksi. Mukulat voi myös keittää kuorineen perunoiden tapaan. Herkullinen maa-artisokka sisältää inuliinia, joka edesauttaa suoliston maitohappobakteerien kasvua. Tottumattomalle tämä voi aiheuttaa ilmavaivoja.

Miedonmakuinen maa-artisokka sopii raakana raasteisiin, keitettynä muhennoksiin, patoihin ja sosekeittoihin.

Kokeile uunipaahdettuja maa-artisokkia tai samettista maa-artisokkakeittoa.

Mustajuuri

Mustajuuren malto on lähes valkoinen, maku miedon makeahko ja hennon pähkinäinen. Mustajuuri tummuu herkästi, joten se kannattaa kuoria veden alla ja laittaa kuorimisen jälkeen sitruunalla maustettuun veteen tai suoraan keitinveteen.

Mustajuurta kutsutaan usein "köyhän miehen parsaksi", ja sitä käytetäänkin keitettynä parsan tapaan, sosekeitoissa, padoissa ja muhennoksissa. Mustajuuret voidaan paistaa gratiiniksi ja ne sopivat myös uunissa paahdettaviksi.

Kokeile mustajuurta myös vokkeihin, raakaraasteeksi tai marinoituna salaatissa.

Maa-artisokka
Mustajuuri

Tammikuun satokausireseptit

Teksti
Kuvat SOK ja Laura Riihelä
Avainsanat: satokausi
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5