Tietoa kauden kasviksista — helmikuun herkut ja reseptit

19.1.2016
0 arviota
Tietoa kauden kasviksista — helmikuun herkut ja reseptit

Helmikuun ajankohtaisia kasviksia ovat kotoinen porkkana, makea ja monikäyttöinen bataatti sekä erilaiset sitrushedelmät. Tutustu satokauden kasviksiin ja niiden käyttövinkkeihin!

Kotimainen luomuporkkana

Porkkanan viljely levisi Eurooppaan 1100-luvulla arabien mukana ja aluksi siitä viljeltiin myös purppuranpunaisia, keltaisia ja valkoisia lajikkeita. Meille tutuin oranssi porkkana kehittyi 1700-luvulla Hollannissa. Sen makeus, muoto ja ulkonäkö miellyttävät meitä edelleen ja porkkana onkin yksi suosituimpia kotimaisia kasviksia.

Bataatti

Perunan tavoin käytettävää bataattia kutsutaan myös nimellä makea peruna; tästä huolimatta bataatti ei ole sukua perunalle. Bataatti paleltuu herkästi, eikä sitä tulisi säilyttää alle kymmenen asteen lämpötilassa. Bataatti sopii hyvin paistettavaksi, täytettäväksi uuniperunan tapaan, keittoihin, pyreisiin, salaatteihin ja uunivuokiin.

Porkkana

Porkkana

Bataatti

Bataatti

Veriappelsiini Tarocco

Veriappelsiinin hedelmälihan punainen väri muodostuu sen kasvukauden lopulla. Hedelmälihan punaisuus syntyy päivän ja yön suurten lämpötilaerojen seurauksena. "Veren" muodostumiseen vaikuttaa myös moni muu tekijä, joten jopa samasta puusta olevat hedelmät voivat olla väriltään erisävyisiä. Tarocco-lajikkeen väitetään olevan maailman maukkain veriappelsiini.

Appelsiini Navel

Navel eli napa-appelsiini on saanut nimensä hedelmän kannassa sijaitsevasta ruusukkeesta. Oikeastaan ruusuke on toisen hedelmän alku, saman hedelmän sisällä. Appelsiinille ominainen oranssi väri kehittyy vasta sen altistuessa viileille öille.

Veriappelsiini

Veriappelsiini

Appelsiini

Appelsiini

Verigreippi

Verigreippien satokausi on pitkä, sillä ne säilyvät kypsänäkin puussa pitkään. Kuori on usein rosoinen, väriltään tavallista greippiä tummempi ja saattaa sisältää punaisia alueita. Vihertävät kohdat kuoressa eivät tarkoita, että hedelmä olisi raaka tai epäkypsä. Vinkki! Halkaise verigreippi ja valele hedelmäliha hunajalla. Grillaa 225-asteisessa uunissa noin kymmenen minuutin ajan.

Hunajapomelo

Pomelon paksu kuori suojaa hedelmää kuivumiselta. Kuori poistetaan samalla tavalla kuin appelsiinista. Suuren kokonsa vuoksi pomelon hedelmäliha on hieman muita sitruksia kuivempaa ja siksi sen saa lohkojen kalvojen poistamisen jälkeen revittyä siististi vaikkapa salaatin sekaan.

Verigreippi

Verigreippi

Pomelo

Pomelo

Teksti
Kuvat Laura Riihelä ja Kimmo Saira
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5