Tiesitkö tämän suosikkihedelmästäsi?

12.3.2016
2 arviota
Tiesitkö tämän suosikkihedelmästäsi?

Banaanit, omenat, mandariinit, appelsiinit ja viinirypäleet ovat suomalaisten suosikkeja hedelmähyllyssä. Missä nämä suomalaiseen makuun sopivat hedelmät kasvatetaan ja miten ne kannattaa kotona säilyttää? Opi tuntemaan suosikkisi.

Mandariini on makea ja mehukas.

MANDARIINI ON MAKEA JA MEHUKAS

Mandariineja on kaupoissa ympäri vuoden. Niiden varsinainen sesonkiaika on lokakuusta helmikuulle, ja joulukuussa mandariini on parhaimmillaan.

Mandariini kuuluu sitrushedelmiin ja on maultaan makea ja mehukas. Mandariinia syödään usein sellaisenaan, mutta hedelmä on oiva myös jälkiruokiin.

S-ryhmässä myytävien mandariinien alkuperämaat ovat vuodenajasta riippuen Espanja, Israel, Argentiina, Etelä-Afrikka, Peru ja Uruguay. Veriappelsiinit tulevat Italiasta. Mandariinit kuljetetaan Suomeen valtamerikonteissa. Matka valtameren takaa kestää neljä viikkoa, Euroopasta ne tulevat viidessä päivässä.

Kuoren ansiosta sitrushedelmällä on luontaisesti melko pitkä säilyvyysaika – etenkin , jos sitä säilytetään kohtuullisissa lämpötiloissa.

  • Vinkki! Sitrushedelmiä ei kannata laittaa jääkaappiin, ne eivät kestä kylmää. Säilytä mandariinit huoneenlämmössä.
  • Maista mandariinia myös jälkiruoissa, kuten lämpimässä hedelmäsalaatissa.
Banaani on suomalaisten ikisuosikki.

BANAANI ON IKISUOSIKKI

Banaani on kiinteä ja makea hedelmä, jota syödään sellaisenaan ja myös monissa jälkiruoissa. Banaaneja saa ruokakaupoista ympäri vuoden, mutta niiden varsinaista sesonkiaikaa ovat kevät ja syksy.

S-ryhmän ruokakauppoihin tuodaan banaaneja Costa Ricasta, Panamasta ja Perusta. Banaanit kasvatetaan puissa hedelmätarhoissa, valvotuissa olosuhteissa. Ne poimitaan, kun ne ovat vielä raakoja ja väriltään vihreitä.

Banaanit matkaavat Suomeen viisi viikkoa valtamerikonteissa, joiden lämpötila ja hapen määrä on säädetty tarkkaan. Banaanit ikään kuin nukkuvat matkan ajan. Banaanit kypsytetään noin viikon ajan lämpötilan ja etyleenikaasun avulla Inexin logistiikkakeskuksessa Espoossa.

  • Vinkki! Säilytä banaani huoneenlämmössä. Kylmässä se tummuu.
  • Reseptivinkki faneille: banaanikookosletut.
Viinirypäle sopii myös ruokiin.

VIINIRYPÄLE SOPII MYÖS RUOKIIN

Viinirypäleitä saa ruokakaupoista ympäri vuoden. Niitä tuodaan Etelä-Afrikasta, Intiasta, Egyptistä, Kreikasta, Italiasta, Espanjasta, Brasiliasta ja Perusta riippuen siitä, missä sesonki on parhaimmillaan.

Viinirypäleet kasvavat viiniköynnöksissä suurissa viinitarhoissa. Niiden kypsymistä seurataan tarkoin, ja ne kerätään vasta, kun ne ovat saavuttaneet tietyn kypsyyden ja sokeripitoisuuden.

Kuljetuksen ajaksi rypäleet jäähdytetään kahteen plusasteeseen. Rypäleet kestävät hyvin kylmää, sillä korkea sokeripitoisuus alentaa niiden jäätymispistettä. Rypäleet matkaavat merten takaa Suomeen laivoilla. Matka kestää 4–5 viikkoa. Euroopasta rypäleet saadaan kauppoihin nopeammin, esimerkiksi Espanjasta viidessä päivässä.

Rypäleitä syödään paljon sellaisenaan, mutta niitä voi käyttää myös kokkaukseen.

  • Vinkki! Viinirypäleet kannattaa laittaa jääkaappiin, koska ne säilyvät viileässä parempina. 
  • Brunssipöydässä maistuu raikas päärynä-rypälesalaatti.
Omenoita on tarjolla kaupassa koko vuoden.

OMENOITA SAADAAN KOKO VUODEN

Omenoiden alkuperämaa vaihtuu sadosta riippuen. Omenoita tuodaan S-ryhmän ruokakauppoihin Ranskasta, Italiasta, Puolasta, Hollannista, Saksasta, Belgiasta, Itävallasta, Unkarista, Argentiinasta, Brasiliasta, Chilestä, Yhdysvalloista, Etelä-Afrikasta ja tietenkin myös Suomesta.

Omenat kasvatetaan puissa hedelmätarhoissa. Ne kuljetetaan Suomeen valtamerikonteissa. Esimerkiksi Etelä-Afrikasta kuljetus kestää neljä viikkoa, Ahvenenmaalta omenat ovat kaupoissa yhdessä päivässä.

Omenoita voidaan säilyttää varastossa pitkään, kunhan lämpötila on lähellä nollaa ja hapen määrä on vähäinen. Myös omenalla on banaanin lailla kyky nukkua ja säilyä hyvänä pitkään. Tästä syystä kotimaisia omenoita voi olla myynnissä vielä helmikuussakin.

Omenat ovat maultaan joko makeita tai hapokkaita, lajikkeesta riippuen. Niiden koostumus vaihtelee kiinteästä jauhoiseen, makumieltymys taas riippuu maistajasta. Karkeasti voidaan sanoa, että makeat lajikkeet ovat hyviä syötäviksi sellaisenaan, kun taas hapokkaammat omenat sopivat ruoanlaittoon ja leivontaan.

  • Vinkki! Säilytä omenat jääkaapissa. Ne kestävät parempana pidempään kuin huoneenlämmössä.
  • Kokeile hapokasta omenaa omena-inkiväärilihapullissa.
Appelsiini on C-vitamiinipommi.

APPELSIINI ON C-VITAMIINIPOMMI

Appelsiinit ovat sitrushedelmiä ja mandariinien tapaan makeita ja mehukkaita. Koostumus on kiinteä. Kuoren ansiosta appelsiini säilyy melko pitkään, ja siksi appelsiinit ovatkin hyviä tuontihedelmiä.

Appelsiinit kasvatetaan puissa valvotuissa hedelmätarhoissa. Niitä tuodaan S-ryhmän ruokakauppoihin Espanjasta, Kreikasta, Turkista, Egyptistä, Israelista ja Etelä-Afrikasta. Kuvassa olevat, nimestäänkin monelle tutut Jaffa-appelsiinit tulevat Israelista. Monet eri maista tulevat lajikkeet ovat tunnettuja tasaisesta ja hyvästä laadusta. Hedelmät kuljetetaan valtamerikonteissa, ja matka kestää neljästä viikosta viiteen päivään, riippuen matkan pituudesta.

Appelsiinien sesonkiaika on tammikuusta huhtikuulle, huippu on helmikuussa. C-vitamiinipommeja on saatavilla kaupoissa ympäri vuoden.

  • Vinkki! Säilytä appelsiinit huoneenlämmössä, jääkaapissa ne eivät menesty.
  • Testaa tänä aamuna appelsiinituorepuuroa.
Teksti
Kuvat 123RF ja Mehadrin
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5