Texmex-annosten ainekset vertailussa

21.8.2014
2 arviota
Texmex-annosten ainekset vertailussa

Meksikolaisen ruoan makuliitto on tulinen, lempeä ja raikas. Tortillat, burritot ja tacot ovat helppoa ja maistuvaa arkiruokaa.

Meksikolaisen ruokakulttuurin peruselementit, chili, maissi ja pavut, kuuluivat jo atsteekkien ruokapöytään. Teksasilaiset lainasivat nämä maut rajanaapuriltaan, muokkasivat mieleisekseen ja ristivät lopputuloksen texmexruoaksi.

Texmexin peruspilari on tortilla, ohut maissi- tai vehnäjauhosta paistettu lättymäinen leipä. Kun lämpimään tortillaan kietaistaan liha- tai kanasuikaleita, kasviksia ja kastikkeita, on ruokalajin nimi fajita. Jos täytetty tortillarulla käännetään toisesta päästä taskuksi, on kyseessä burrito. Enchiladaa sanotaan meksikolaiseksi lasagneksi, sillä jauheliha- ja tomaattikastikkeella täytetyt tortillarullat kuorrutetaan juustolla ja gratinoidaan uunissa.

Kun kahden tortillan väliin levitetään salsaa ja juustoraastetta ja herkku paistetaan pannulla molemmin puolin, on tarjolla quesadilla. Taco puolestaan on rapea maissitortilla, joka täytetään usein mausteisella jauhelihaseoksella. Pöydässä on silloin kastikkeiden lisäksi ainakin silputtua sipulia ja tomaattia sekä revittyä jääsalaattia. Nachot eli maissilastut sopivat naposteluun.

Texmexruoan ominaispiirre on tulisuus. Chilikastikkeiden ja säilöttyjen chilipalkojen eli jalapenojen makua pehmennetään lempeällä juustokastikkeella, raikkaalla avokadotahnalla eli guacamolella tai viilentävällä ranskankermalla. Myös valkosipuli, korianteri, limetti ja juustokumina kuuluvat tähän makuliittoon.

Laaja valikoima texmextuotteita tekee eksoottisen buffetin rakentamisen helpoksi. Pakkauksissa kerrotaan, miten parhaat makuyhdistelmät löytyvät ja ruokalajit valmistetaan. Muista, että texmexkastikkeilla voi höystää myös tavallista kotiruokaa.

Old El Pason Salsa Dip Medium -dippikastike

KIPAKKA DIPPI

OLD EL PASON SALSA DIP MEDIUM

Dippikastike sisältää tomaatin (54 %) lisäksi sipulia (10 %) ja vihreää paprikaa. Salsaan käytetty guajillo-chililajike antaa sopivan kipakan tulisuuden. Maustamiseen on käytetty myös korianteria, valkosipulia, oreganoa, juustokuminaa ja mustapippuria. Dippaa kastikkeeseen maissilastuja tai levitä sitä tacolle.

Avattu tuote säilyy jääkaapissa noin viikon. Valmistettu Espanjassa.

Rainbow'n Tex Mexican Chuncky Salsa Medium -salsa

KASTIKE KAIKELLE

RAINBOW'N TEX MEXICAN CHUNKY SALSA MEDIUM 

Salsa on hyvä ja riittoisa yleiskastike. Karkearakenteisena se antaa ruokiin mukavan suutuntuman. Salsa soveltuu monenlaiseen ruoanlaittoon, dippikastikkeeksi ja tuliseksi pöytämausteeksi.

Säilytä avattu purkki jääkaapissa. Valmistettu italialaisista tomaateista Belgiassa.

Rainbow'n Tex Mexican Guacamole

TULISUUDEN TASOITTAJA

RAINBOW'N TEX MEXICAN GUACAMOLE

Täyteläinen guacamole tasapainottaa chilien tulisuutta. Avokadotahnaa voi lisätä annoksiin, ja se sopii myös levitteeksi ruisleivälle. Laktoosi-intolerantin tai vegaanin on hyvä tietää, että tuotteessa on juustoa.

Avattu pakkaus säilyy jääkaapissa kolme päivää. Valmistettu meksikolaisista avokadoista Belgiassa.

Santa Marian Dip Cheddar Cheese Style -kastike

LEMPEÄ DIPPI

SANTA MARIAN DIP CHEDDAR CHEESE STYLE

Cheddarjuustolla (4 %) maustettu vaaleanoranssi maitopohjainen kastike on lempeä makujen tasoittaja. Dippaamisen lisäksi kastikkeella voi gratinoida lämpimät leivät, kasvikset ja salsakastikkeella maustetut maissilastut.

Avattu dippi säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Valmistettu USA:ssa.

Santa Marian Taco Sauce Hot -kastike

MAKUA TACOIHIN

SANTA MARIAN TACO SAUCE HOT

Tulisimman tacokastikkeen tunnistaa kannen kolmesta chilipalosta tai sanasta hot. Vahvan poltteen vuoksi se on riittoisaa, ja pienikin määrä riittää antamaan makua. Kastikkeen polttavuutta voi pehmentää guacamolen ja juustodipin lisäksi ranskankermalla.

Kastikkeessa ei ole lisättyä sokeria. Avattu tuote säilyy jääkaapissa 2–4 viikkoa. Valmistettu Ruotsissa.

Santa Marian Taco Sauce Medium -kastike

POTKUA KEITTOIHIN

SANTA MARIAN TACO SAUCE MEDIUM

Sipulia ja chiliä sisältävä tomaattikastike maustaa tacon, mutta antaa myös pikantin potkun muihin texmexruokiin. Rouhearakenteinen kastike kestää kuumentamista, joten sitä voi käyttää myös lihaisiin pataruokiin ja keittoihin.

Kastikepurkkia kannattaa ravistaa ennen avaamista. Valmistettu Ruotsissa.

Santa Marian Garlic Salsa Medium -kastike

VALKOSIPULIN YSTÄVÄLLE

SANTA MARIAN GARLIC SALSA MEDIUM

Salsakastike on maustettu reilusti valkosipulilla (3 %). Se sopii texmexruokien lisäksi maustamaan aasialaisia ja intialaisia patoja sekä grillattua lihaa. Kaikki tomaattipohjaiset texmexkastikkeet sopivat kaloritietoisen lautaselle: 100 grammassa on energiaa vain 30–35 kilokaloria.

Avattu tuote säilyy jääkaapissa 2–4 viikkoa. Valmistettu Ruotsissa.

Astiat kuvausrekvisiittaa Sokoksesta.

Teksti:
Kuvat: Kreetta Järvenpää
Avainsanat: tomaattikastike salsa
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5