Tee syysruokaa näistä satokausikasviksista

29.9.2017
1 arviota

Lokakuussa nautitaan kotimaista omenaa, päärynää ja kurpitsaa. Nyt on myös oikea aika tehdä maukasta ruokaa avocadosta, myskikurpitsasta ja mangosta.

Myskikurpitsa, Suomi

Pähkinäinen ja makea maku, silkkinen koostumus. Myskikurpitsa on monella tavalla ihana hedelmä (jep!). Paahda lohkot kuorineen uunissa, mausta chilillä ja inkiväärillä ja sekoita salaattiin fetajuuston kaveriksi. Siemenistä paahdat naposteltavaa. Saat A- ja E-vitamiinia herkussa muodossa.

Kurpitsa, Suomi

Koverra sisus talteen ja tee kurpitsasta halloween-lyhty pihalle tai parvekkeelle. Käytä sisus kurpitsa-kookoskeittoon tai chili con kurpitsaan. Molemmat valmistuvat vartissa ja vievät mennessään kielen, sydämen ja huolet. Muista valkosipuli!

Avocado Bacon, Espanja

James Bacon kehitti avokadon, joka eroaa muista lajikkeista ratkaisevalla tavalla: Bacon-avokado on kypsänäkin kirkkaan vihreä. Kiikuta siis pelotta kotiin vihreitä avokadoja ja kokkaa menemään. Kiven saat helpoiten pois leikkaamalla avokadon poikittain, ei pitkittäin.

Mango, Espanja

Espanjassa kasvanut mango on melkein lähihedelmä. Siihen pätee sama kuin ihmisiin: väri ei kerro sisimmästä. Kypsän mangon tunnistat, kun painat pintaa kevyesti sormilla. Jos se on vähän pehmeä ja tahmea, olet löytänyt sen oikean.

Päärynä, Suomi

Juuri nyt on oikea aika iskeä hampaat suomalaiseen päärynään. Conference-, Concorde ja Clara frijs -lajikkeet ovat kasvaneet Ahvenanmaalla. Kun olet syönyt niitä kylliksesi sellaisenaan, tee niistä italialaistyylinen piirakka – vaikka gluteenittomana.

Omena, Suomi

Suomalainen omena on pieni juhla suussasi. Ainutlaatuinen yhdistelmä makeaa ja hapanta sekoittaa makuhermot ihanalla tavalla. Jos kumminkin haluat jotain vähän vaivalloisempaa, tee vaikka perinteinen omenapiirakka tai srirachacoleslaw hampparin kylkeen.

Hokkaido-kurpitsa

Japanilainen talvikurpitsa kasvaa Euroopassa, vaikkei nimestä uskoisi. Sen oranssi hedelmäliha on kiinteää eikä vetisty herkästi kypsyessään. Paista pannulla, mausta suosikkiyrteilläsi ja tee lämmin syyssalaatti. Saat paljon lempeää makua ja hyvää kuitua, mutta vähän kaloreita.

Kyssäkaali, Suomi

Mikä näyttää lantulta, sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini ja on toiselta nimeltään kaalirapi? Jep, kyssäkaali. Osta violetti tai vaalea ja käytä kuten mitä tahansa juuresta: keittoon, gratiiniin tai pataan. Kasvin syötävä osa on muuten sen mukula, eivät lehdet.

Naposteluporkkana, Suomi

Pieni, makea ja terveellinen naposteluporkkana on luonnon oma karkki. Sujauta pussi laukkuun aamulla ja poimi energiaa aina kun siltä tuntuu. Illalla sohvalla dippi tekee pikkuporkkanoista laatunaposteltavaa. Suomiporkkanoissa parasta on se, että ne voi syödä suoraan pussista.

Katso satokausireseptit

Avainsanat: satokausi
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5