Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Syödään yhdessä: Innosta teinit yhteiselle aterialle

Teksti:
Mia Sivula
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.2.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Miten teinilapsiperheen yhteinen illallinen onnistuu? Rovaniemeläinen Koiviston perhe kertoo, miten he saavat kaikki samaan pöytään joka päivä kello 17.

Rovaniemeläisessä Koiviston perheessä on monta liikkuvaa osaa. Siksi onkin pieni ihme, että ruoka on pöydässä joka päivä kello viisi.

Juha-isä tekee kolmivuorotyötä anestesiahoitajana. Sanna-äiti on puhevammaisten tulkki, jonka asiakkaat ovat pitkin poikin Lappia.

13-vuotias Veeti asuu isänsä luona vuoroviikoin ja harrastaa 7-vuotiaan pikkuveljen Onnin tavoin sählyä. 16-vuotias Nea käy työhönoppimisjaksolla 14 kilometrin päässä Joulupukin Pajakylässä.

"Tästä kaikesta huolimatta meillä syödään joka päivä viideltä. Sen tietävät kaikki", Sanna kertoo.

Pari kertaa viikossa kauppaan yhdessä

Tänään aikuiset kokkaavat nopeasti valmistuvaa ruokaa: spagettia, jauhelihakastiketta ja salaattia. Juha tekee yleensä ruoan. Se valmistuu aamulla, päivällä tai illalla riippuen työpäivästä.

"Eilen menin iltavuoroon, joten tein aamulla kinkkupiirakan jääkaappiin ja ostin vielä lapsille varalta pizzoja, sillä Sannalla oli työkeikka Sodankylään", Juha kertoo.

Perheessä pyritään valmistamaan voittopuolisesti sellaista ruokaa, josta kaikki pitävät. Ruokaostokset Sanna ja Juha tekevät yhdessä pari kertaa viikossa.

Tänään ruokapöytään istuvat Sannan ja Juhan lisäksi Onni ja Nea sekä tämän poikaystävä Aleksi. Aleksin kotona on myös aina ollut tapana syödä yhdessä.

"Kun äiti käskee, niin silloin mennään syömään."

Lapsuusmuistot innottivat vaalimaan yhteistä ateriaa

Koivistojen yhdessä syömisen perinne juontaa juurensa Sannan ja Juhan lapsuudenkoteihin. Juha söi aina äidin ja veljen kanssa yhdessä ja teki jo 9-vuotiaana ensimmäisen makaronilaatikkonsa.

Sannan ukki puolestaan kiipesi joka lauantai-ilta alakerran kodistaan ylös tyttären perheen luo syömään lättyjä ja juomaan kaakaota.

"Juuri semmoista välittämistä ja yhdessä syömisen perinnettä olemme halunneet pitää yllä myös meillä", Sanna kertoo.

"Ja aika pitkään me siinä onnistuttiin! Nyt, kun kaksi lapsista on teini-iässä, ei ole enää yhtä helppoa saada kaikkia yhtä aikaa samaan pöytään", Juha kertoo.

Arjen tähtihetkiä: kahvitauko & poppisperjantai

Koiviston perheen viikkoon mahtuu myös monta pientä tähtihetkeä.

"Ensinnäkin me juodaan Sannan kanssa aina ruoan päälle kahvit", Juha aloittaa.

"Se on meidän oma, tärkeä juttu", Sanna jatkaa.

Sanna ja Juha uskovat, että pienistä tähtihetkistä voi muodostua omaa perhettä yhdistävä juttu, joka siirtyy seuraavalle sukupolvelle.

Onnin suosikkipäivä on perjantai, joka tunnetaan perheessä poppisperjantaina. Tähän tähtihetkeen ei sen kummempia krumeluureja tarvita: popcornia vain ja ehkä pikkuisen limsaa sekä yhdessä olemista.

Perhe ei pelkästään syö yhdessä, vaan myös kotityöt hoituvat porukalla. Onni esimerkiksi saa viidestä tehdystä kotityöstä kaksi euroa. Kertyneillä rahoilla hän ostaa legoja.

Näin saat teinitkin innostumaan

  1. Mieti etukäteen, ketkä perheenjäsenet ovat minäkin päivänä paikalla ja tee ruokaa sen mukaan.
  2. Kaikki voivat osallistua kodin puuhiin pienestä pitäen.
  3. Tavalliseen arkiviikkoon saa mahtumaan parikin juhlaa, jos niin päättää.

Lisää aiheesta