Sokerilla kesytetty salmiakki

23.2.2015
1 arviota
Sokerilla kesytetty salmiakki

Pieni musta makeinen on ollut suomalaisten suosikki jo runsaat 30 vuotta. Fazerin Pantteri Original on yksinkertainen tuote, jonka valmistus vaatii kuitenkin monta eri vaihetta: keittämistä, valamista, kuivumista ja sokeroimista.

Ilmassa tuoksuu salmiakki ja lakritsi. Sokeroidut mustat makeiset matkaavat liukuhihnalla kohti laaduntarkkailua. Keittäjä Tuija Saarnian ja tuotantotyöntekijä Ulla Holopaisen sormet tarttuvat huonoihin yksilöihin vikkelästi.

"Kaljut ja yhteen liimautuneet poistetaan", Saarnia kuvailee. Kaljulla hän tarkoittaa sellaista makeista, johon ei ole tarttunut sokeria.

Makeiset matkaavat valvojien katseen alla vaakaan ja sen jälkeen laatikoihin, rullakoille ja pakkaamoon.

Myös maistelu, salmiakkifriikin unelmatyö, on tärkeä osa laaduntarkkailua. Saarnia ja Holopainen suhtautuvat tehtävään kuitenkin hillitysti ja sylkäisevät karkit tottuneesti maistelun jälkeen roskakoriin.

Olemme Saimaan rannalla, Fazerin Lappeenrannan makeistehtaalla, jonka paikalliset tuntevat yhä vanhalla nimellään Chymoksena. Täällä valmistetaan kaikki Fazerin sokerimakeiset, kuten suomalaisten kestosuosikkeihin kuuluva Pantteri Original.

Ulla Holopainen ja Tuija Saarnia

Ulla Holopainen (vas.) ja Tuija Saarnia napsivat sokerittomat, kaljut Pantterit pois.

Pantteri loikkasi pussiin

Pantterin tarina alkoi vuonna 1961, kun markkinoille tuotiin arabikumista valmistettu pastilli. Se pakattiin tulitikkuaskimaiseen, punavalkoiseen rasiaan, jonka kannessa oli loikkaava pantteri.

"Oma osuutensa Pantterin synnyssä oli varmasti Merijalin Leijona-pastillilla. Meilläkin haluttiin luoda vastaavanlainen, väkevänmakuinen tuote", pohtii Fazerin tuoteryhmäpäällikkö Aku Lipsanen.

1970-luvulla pastillia ryhdyttiin pakkamaan tuttuun keltamustaan askiin, jota koristaa pantterin pää.

Pussiin pakattu Pantteri syntyi vuonna 1982. Tuotteen idea tuli tuotepäällikkö Maija-Leena Huotarilta.

Chymoksen valikoimassa oli tuolloin Salmiakkinappi-niminen pussimakeinen, jonka menekki oli huono. Huotari ehdotti, että Salmiakkinapin valmistus lopetettaisiin ja tilalle luotaisiin Pantteri-pussimakeinen. Chymoksen myyntimiehet eivät kuitenkaan innostuneet ajatuksesta.

"Minusta ideani Pantteri-pastillin rinnalle luotavasta makeisesta oli loistava ja trendikäs. Jouduin kuitenkin uutena ja nuorena tuotepäällikkönä vakuuttelemaan kokeneiden myyntimiesten joukkoa ajatuksestani", Huotari muistelee.

Lopulta idealle näytettiin vihreää valoa. Makeisen mentolipitoisuuden astetta haettiin kokeilemalla, kunnes tuotekehityskeittiöstä lähetettiin maistettavaksi näyte, jonka maku oli kohdallaan. Pussin suunnitteli Chymoksen oma taiteilija Aimo Vuorinen, jonka tuotantoa olivat aiemmatkin Pantteri-pakkaukset. Huotari työskentelee nykyään Oulun yliopistossa informaatiotutkimuksen professorina. Hän on edelleen ylpeä keksinnöstään.

"Sanon aina, että Pantteri-pussimakeinen on urani suurin saavutus", Huotari nauraa.

Salmiakit valetaan maissitärkkelysjauhoon.

Salmiakit valetaan maissitärkkelysjauhoon.

Panttereita lämpökaapissa

Pantterit kuivatetaan lämpökaapissa.

Höyry tekee Pantterit tahmeiksi

Höyry tekee Pantterit tahmeiksi, joten sokeri tarttuu hyvin pintaan.

Robotti pussittaa Pantteri-makeisia.

Robotti pussittaa makeisia. Vuorossa Pantteri Black&white.

Vuorokaudessa valmista

Jauho pöllyää makeistehtaassa. Koneet hurisevat niin, että korvatulppia tarvitaan.

Ennen kuin valmis makeinen päätyy laaduntarkkailijoiden syyniin, se on käynyt läpi monta eri tuotantovaihetta. Sen valmistukseen kuluu runsas vuorokausi. Ensimmäisenä päivänä tuote valetaan, toisena viimeistellään.

"Pantteri Originalin raaka-aineina ovat vehnäjauho, lakritsijauhe, salmiakkijauhe, gelatiini, siirappi ja sokeri. Lisäksi tarvitaan aromeja ja väriaineita", prosessinkehittäjä Toni Ylä-Outinen luettelee.

Samalla paljastuu sekin, että salmiakkijauhe ei ole mustaa vaan valkoista ja salmiakkimakeisen väri saadaan aikaan väriaineella.

Tuotantoprosessi alkaa, kun keittäjä annostelee raaka-aineet ohjauspäätteellä keitettäväksi. Makeismassa pumpataan sen jälkeen tasaisena virtana keittimen läpi valukoneelle. Kone valaa makeiset puisille, maissitärkkelysjauhoilla täytetyille valulaudoille, jotka siirretään lämpökaappiin kuivumaan.

Seuraavana päivänä valulaudat tuodaan trukilla takaisin valukoneelle. Ensin kone kaataa päällimmäiset maissitärkkelysjauhot pois, minkä jälkeen jauhoiset makeiset siirtyvät vielä erikseen "puuterinpoistajalle" puhdistettavaksi.

"Tämän jälkeen ne ajetaan ensin höyrytettäväksi ja sitten sokeroitavaksi. Sokeri tarttuu hyvin tahmeaan makeiseen", Ylä-Outinen selvittää.

Sopivasti jäystöä

Jäystö on yksi pussi-Pantterin olennaisimmista ominaisuuksista.

"Jäystö tarkoittaa sitä, että makeisessa on puruvastusta. Sitä siis pitää ja saa purra", Aku Lipsanen selittää.

Makeisten salmiakin maku on kesytetty sokerilla. Siksi se vetoaa laajaan ihmisjoukkoon.

"Pantteri Originalilla on kaksi isoa kuluttajaryhmää, mikä on makeiselle harvinaista. Sitä syövät sekä kaksi-kolmekymppiset nuoret aikuiset että yli 45-vuotiaat keski-ikäiset, joille se on tullut tutuksi jo lapsuudessa", Lipsanen kertoo.

Lisäksi makeinen maistuu tavallisille kuluttajille ja salmiakkifriikeille, jotka arvostavat nimenomaan jäystöä.

Vuosien saatossa Pantteri Originalin resepti on säilynyt lähes samana. Käytettävien raaka-aineiden määrät ja suhteet ovat liikesalaisuus. Sen sijaan suosion syy ei ole mikään salaisuus. Suomalaisilla on intohimoinen suhde kahteen tuotteeseen – ruisleipään ja salmiakkiin.

"Pantteri Original on hyvä ja turvallinen perustuote, joka purjehtii eteenpäin tasaisesti kuin valtamerialus", Lipsanen kuvailee.

Pantteri-pastilliaski

Pantteri-pastilliaski on kokenut vuosien saatossa monta muodonmuutosta.

Päivi Mäkitalo

Henkilöstön kehittämispäällikkö Päivi Mäkitalo tietää, että suomalaiset rakastavat Pantteria.

"Pantteri Original on hyvä ja turvallinen perustuote, joka purjehtii eteenpäin tasaisesti kuin valtamerialus."

Teksti:
Kuvat: Mikko Nikkinen
Avainsanat: makeinen
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5