Smetana ja muut hapanmaitotuotteet vertailussa

21.2.2014
0 arviota
Smetana ja muut hapanmaitotuotteet vertailussa

Jo lusikallinen smetanaa tai ranskankermaa maustaa arkisenkin ruoan pehmeäksi.

Onko suosikkivälipalasi jogurtti vai viili? Entä nautitko ruoan kanssa piimää tai lisäät annokseen nokareen smetanaa? Nämä kaikki valkoiset herkut syntyvät maidosta ja kermasta hapattamalla.

Hapattamisessa maitoon lisätään hyötybakteereja, kuten asidofilus- tai bifidobakteereja. Eri maitohappobakteerit tuottavat erilaisia makuja.

Kun hyötybakteerit lisääntyvät, ne muuttavat osan maitosokerista maitohapoksi. Hapon proteiinit saostuvat, ja hapanmaitotuotteet saavat niille ominaisen kiinteyden. Koska maidon sokeria eli laktoosia häviää käymisprosessissa, hapanmaitotuotteet sopivat yleensä laktoosi-intoleranteille paremmin kuin tavalliset maitotuotteet.

Hapatuslämpötila ja -aika riippuvat valmistettavasta tuotteesta sekä siihen käytettävästä hapatteesta. Kun haluttu happamuus on saavutettu, tuote jäähdytetään. Tällöin bakteerien toiminta lakkaa ja happaneminen pysähtyy. Jos hapatettu tuote halutaan maustaa, siihen lisätään jäähtymisen jälkeen marja- tai hedelmävalmistetta. Näin syntyvät esimerkiksi maustetut jogurtit.

Maito- ja kermapohjaisissa tuotteissa rasva on tyydyttynyttä eli niin kutsuttua kovaa rasvaa, ja siksi niiden nauttiminen saattaa kohottaa veren kolesteroli­tasoa ja lisätä sydän- sekä verisuonitautien riskiä.

Hapanmaitotuotteet säilyvät avaamattomina hyvin. Avattuna säilyvyys on muutamia päiviä.

Hapanmaitotuotteet sopivat laktoosi-intoleranteille yleensä paremmin kuin tavalliset maitotuotteet.

Ehrmann pehmeä rahkajogurtti

MARJOJEN KERA

EHRMANN PEHMEÄ RAHKAJOGURTTI

Rahkan ja jogurtin yhdistelmä on maultaan miedompi ja rakenteeltaan pehmeämpi kuin maustamaton maitorahka. Se on parhaimmillaan marjojen tai hedelmien kanssa.

Rahkajogurtti käy erilaisiin ruokiin, leivonnaisiin ja vaikka salaatinkastikkeeksi. Lisää kuumiin ruokiin vasta juuri ennen tarjoilua.

Rasvapitoisuus 0,9 %. Valmistusmaa Saksa.

Lindahls turkkilainen jogurtti

KYLMIIN JUOMIIN

LINDAHLSIN TURKKILAINEN JOGURTTI

Turkkilainen jogurtti sopii aamu- tai välipalaksi sellaisenaan. Tuote on erinomainen myös kylmissä juomissa ja erilaisissa intialaisen keittiön herkuissa. Kokeile myös kylmissä kastikkeissa ja marinadeissa. Lisäksi miedon hapan maku toimii makeissa ja suolaisissa leivonnaisissa taikinanesteenä ja täytteenä.

Rasvapitoisuus 10 %. Valmistusmaa Saksa.

Rainbow smetana vähälaktoosinen

KESTÄÄ KUUMENNUSTA

RAINBOW'N SMETANA VÄHÄLAKTOOSINEN

Smetana on aromikas kastike esimerkiksi sienisalaatille tai uunikalalle. Se sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen ja kestää hyvin kuumennusta. Smetanalla saa ruokaan täyteläisemmän maun kuin ruokakermalla. Kokeile vaahdottaa smetanaa kevyesti, jos haluat keiton pinnalle kuohkean nokareen.

Rasvapitoisuus 35 %. Valmistusmaa Suomi.

Alpro Mild & Creamy maustamaton soijavalmiste

MAIDOTON VAIHTOEHTO

ALPRON MILD & CREAMY SOIJAVALMISTE MAUSTAMATON LUOMU

Soijavalmiste on jogurtinkaltainen hapatettu tuote, joka valmistetaan luomutuotetuista soijapavuista. Se sopii aamu- ja välipalaksi sellaisenaan tai marjojen kera. Maitoa välttävät voivat laittaa valmistetta erilaisiin jogurttipohjaisiin juomiin ja kylmiin kastikkeisiin. Sitä voi käyttää myös piirakan taikinanesteeksi ja täytteeksi.

Soijatuotteissa rasva on tyydyttymätöntä eli pehmeää rasvaa toisin kuin maito-
pohjaisissa tuotteissa.

Rasvapitoisuus 2,7 %. Valmistusmaa Belgia.

Valio Crème Fraîche Hyla

KASTIKKEEN MEHEVÖITTÄJÄ

VALION CRÈME FRAÎCHE HYLA

Ranskankerma on nimensä mukaisesti kotoisin ranskalaisesta keittiöstä. Se on pehmeämmän makuista ja vähemmän hapanta kuin kermaviili. Ranskankermalla saa makua ja mehevyyttä lihakastikkeisiin tai uuniruokiin ja pehmeyttä kasvissose-
keittoihin. Soveltuu myös makeisiin leivonnaisiin.

Rasvapitoisuus 28 %. Valmistusmaa Suomi.

Valio maustamaton kermaviili

DIPPIEN POHJA

VALION KERMAVIILI MAUSTAMATON

Kermaviili on miedosti hapatettu ja raikkaan makuinen maitovalmiste. Se sopii etenkin erilaisten kylmien kastikkeiden ja dippien pohjaksi. Lisäksi sitä voi käyttää suolaisten tai makeiden piirakoiden täytteisiin ja lihamurekkeen nesteeksi.

Kuumiin kastikkeisiin kermaviili ei ole paras vaihtoehto, sillä kiehuessaan se juoksettuu helposti.

Rasvapitoisuus 10 %. Valmistusmaa Suomi.

Teksti:
Kuvat: Kreetta Järvenpää ja tavarantoimittajat
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5