Salaatti antaa keveyttä ateriaan

25.2.2016
0 arviota
Salaatti antaa keveyttä ateriaan

Salaattivalikoimassa on valinnanvaraa. Lehti- ja keräsalaatti sekä kiinankaali ovat useimmille tuttuja, mutta oletko jo kokeillut tammenlehtisalaattia, makeaa friseetä tai romainea eli roomansalaattia? Salaatit sisältävät vain vähän energiaa ja tuovat siten ateriaan keveyttä sekä makua ja väriä. Osaa salaateista kannattaa lisätä myös lämpimiin ruokiin.

Salaattivalikoimassa on valinnanvaraa. Lehti- ja keräsalaatti sekä kiinankaali ovat useimmille tuttuja, mutta oletko jo kokeillut tammenlehtisalaattia, makeaa friseetä tai romainea eli roomansalaattia? Salaatit sisältävät vain vähän energiaa ja tuovat siten ateriaan keveyttä sekä makua ja väriä. Osaa salaateista kannattaa lisätä myös lämpimiin ruokiin.

Salaatteja on syöty jo vuosisatojen ajan. Suosituimpiin salaatteihimme kuuluva keräsalaatti polveutuu villisalaatista, jota kasvaa yhä Etelä-Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa. Se tuotiin jo 1400-luvulla Englantiin, mistä se on levinnyt sittemmin myös Suomeen ja muihin Pohjoismaihin.

Salaatit sisältävät vain vähän energiaa, sillä jopa 95 prosenttia niiden koostumuksesta on vettä. Siksi aterian energiamäärää on helppo vähentää salaattien avulla. Kun puolet lounaslautasesta on täytetty värikkäällä kasvissalaatilla ja muilla kasviksilla, tulee tukevampaa pääruokaa annosteltua automaattisesti vähemmän. 1,5 desilitraa vihersalaattia täyttää suositusten mukaisesti yhden viidestä päivittäisestä kasvisannoksesta.

Keveyden lisäksi salaatit tuovat ruokavalioon myös terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita. Runsaasti käytettyinä salaatit ovat merkittäviä folaatin, karotenoidien, K-vitamiinin ja kaliumin lähteitä.

Erilaiset salaatit antavat ruoanlaittoon ja aterioihin myös vaihtelevasti makua, rakennetta sekä väriä. Terveellisen ja trendikkään vihersmoothien saa tehtyä helposti tehosekoittimessa lisäämällä pehmeälehtisiä salaatteja muiden kasvisten tai hedelmien sekaan. Monet salaatit sopivat myös lämpimiin ruokiin. Esimerkiksi jää-, jäävuori- ja roomansalaatti kestävät nopeaa kuumennusta pata- ja vokkiruoissa. Salaatti kannattaa lisätä kuuman ruoan joukkoon vasta valmistuksen loppuvaiheessa.

Salaatit sisältävät vain vähän energiaa, sillä jopa 95 prosenttia niiden koostumuksesta on vettä.

Lehtisalaatti

LEHTISALAATTI

VIHERSMOOTHIEEN JA LEIVÄN PÄÄLLE

Lehtisalaattia viljellään kasvihuoneissa turveruukuissa ympäri vuoden. Sen lehdet ovat suuret ja vaaleanvihreät. Miedon makunsa ansiosta se sopii hyvin monenlaisiin tuoresalaatteihin sekä leivän päälle. Sitä kannattaa lisätä myös vihersmoothieen. Säilytä ruukkusalaattia jääkaapissa.

Jääsalaatti

JÄÄSALAATTI

SALAATTEIHIN JA VOKKEIHIN

Lehtevän rapea jääsalaatti on kerä- ja lehtisalaatin risteytys, ja sitä myydään sekä ruukussa että pussissa. Rapeutensa ansiosta jääsalaatti ei nahistu niin nopeasti kuin pehmeälehtiset salaatit. Jääsalaatti sopii hyvin tuoresalaatteihin, mutta kestää kevyttä kuumennustakin esimerkiksi vokkiruoissa. Säilytä jääsalaattia jääkaapissa.

Keräsalaatti

KERÄSALAATTI

TUORESALAATTIIN JA KORISTELUUN

Keräsalaatti polveutuu villisalaatista, jota kasvaa muun muassa Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Keräsalaatin maku on mieto, ja sen pehmeät lehdet muodostavat pyöreän kerän. Keräsalaatti sopii hyvin tuoresalaatteihin, ruokien koristeluun sekä leivän päälliseksi. Keräsalaattia säilytetään jääkaapissa.

Jäävuorisalaatti

JÄÄVUORISALAATTI

KOKEILE MYÖS KUUMENNETTUNA

Jäävuorisalaatti tunnetaan myös rapeana keräsalaattina, sillä sen rapeat lehdet muodostavat tiiviin, pyöreän kerän. Salaatin uloimmat lehdet ovat vaaleanvihreät, sisälehdet lähes värittömät. Jäävuorisalaattia suositaan tuoresalaateissa, mutta se kestää myös nopeaa kuumennusta. Jäävuorisalaatti säilyy jääkaapissa.

Tammenlehtisalaatti

TAMMENLEHTISALAATTI

VÄRIÄ SALAATTISEKOITUKSIIN

Tammenlehtisalaatti on lehtisalaatin muunnos. Sen tummanvihreät, hieman punertavat lehdet ovat liuskoittuneet ja muistuttavat ulkomuodoltaan tammenlehtiä. Maultaan tammenlehtisalaatti on mieto ja makeahko. Sitä käytetään tuoresalaateissa usein yhdessä muiden salaattien kanssa. Tammenlehtisalaatti sopii myös ruokien koristeluun ja vihersmoothieen. Säilytä tammenlehtisalaattia jääkaapissa.

Makea frisee

MAKEA FRISEE

TORTILLAN TÄYTTEEKSI

Heleänvihreä makea frisee muistuttaa rapeudeltaan jääsalaattia, mutta sen koostumus on pehmeämpi. Miedon ja makean makunsa ansiosta se maistuu usein hyvin myös lapsille. Ilmavan näköinen salaatti tuo näyttävyyttä salaattisekoituksiin. Se sopii hyvin myös esimerkiksi tortillojen täytteeksi. Frisee säilyy jääkaapissa.

Roomansalaatti

ROOMANSALAATTI

SALAATTEIHIN JA KEVYESTI KUUMENNETTAVAKSI

Romaine eli roomansalaatti tai sidesalaatti on vanha salaattilaji, jota viljeltiin jo muinaisessa Egyptissä. Sen tummanvihreät lehdet ovat suuret, pitkät ja karkeat. Romainen maku on tavallista keräsalaattia voimakkaampi, ja sitä käytetäänkin salaattisekoituksissa muiden salaattien kanssa. Roomansalaatti on ceasarinsalaatin alkuperäinen salaatti. Se kestää myös kevyttä kuumennusta. Säilytä romaine jääkaapissa.

Kiinankaali

KIINANKAALI

KÄÄRYLEISIIN JA KASVISPIHVEIHIN

Kaaleihin kuuluva kiinankaali on nimensä mukaisesti kotoisin Kiinasta. Kiinankaalin kerä on pitkulainen ja tasapaksu, lehdet vaaleanvihreät tai kellanvalkoiset. Kiinankaalin mieto maku pääsee parhaiten esiin lämpimissä ruoissa, kuten vokeissa, padoissa, kääryleissä ja kasvispihveissä. Lisäksi se sopii mainiosti moniin itämaisiin ruokiin. Kiinankaalia säilytetään jääkaapissa.

Teksti:
Kuvat: Ville Rinne
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5