Säilöntä - näin teet sen oikein

3.7.2015
0 arviota
Säilöntävinkit.

Raaka-aineita voi säilöä eri muodoissa, helpoimmin yksinkertaisesti pakastamalla. Pienellä vaivalla valmistat myös soseita, mehuja ja hilloa.

Säilömällä pääsee nauttimaan tuoretuotteista ympäri vuoden seuraavaan satoon saakka. Säilömisellä pyritään estämään tuotteen pilaantuminen, jotta ravintoarvot, maku ja ulkonäkö säilyisivät mahdollisimman muuttumattomina.

Säilö vain ensiluokkaisia raaka-aineita.

Säilö mahdollisimman pian poimimisen tai korjaamisen jälkeen.

Käytä puhtaita säilöntäastioita.

Upota tölkit, pullot, kannet ja korkit säilöntää edeltävänä päivänä kylmään veteen ja anna liota yön yli. Pese liotetut astiat astianpesuaineella ja huuhtele. Kuumenna astioita 125-asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia siten, että suuaukot ovat uunin perälle päin. Kiehauta kannet ja korkit vedessä.

Mausta säilykkeitä rohkeasti.

Sitrusten mehu ja kuori maustavat mietoa kesäkurpitsaa. Neilikka, inkivääri, kaneli ja kardemumma antavat mansikoille ja vadelmille syvän maun. Hilloihin voi myös lorauttaa miestä väkevämpää. Punssi ja rommi sopivat moneen.

Älä moninkertaista ohjeissa mainittuja määriä.

Keittoajat eivät välttämättä päde ohjetta suuremmille määrille.

Täytä, sulje ja merkitse.

Täytä kuumat pullot ja tölkit kuumalla säilykkeellä aivan täyteen. Poista pinnalle ilmestyvä vaahto tarkasti ja sulje astia välittömästi ilmatiiviisti kannella tai korkilla. Onnistunut säilyke kutistuu jäähtyessään ja imaisee kannen tai korkin lommolle. Merkitse tuotteeseen nimi ja päivämäärä.

Jaa säilöntäurakka usealle päivälle.

Säilykkeiden sekoittelu käy työstä. Jos haluat säilöä paljon, voit pakastaa raaka-aineet ja valmistaa säilykkeet myöhemmin.

Varastoi viileässä.

Varastoi viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa, kuten kellarissa tai kylmäkaapissa.
 

Kuusi tapaa säilöä sato

1. Hilloaminen

Hilloamiseen tarvitaan sokeria, joka säilöö luonnollisesti ja parantaa makua, mutta myös auttaa marjojen ja hedelmien C-vitamiinin säilymisessä. Hillosokerin avulla hilloaminen on helppoa. Sitä tarvitaan vähemmän kuin tavallista sokeria.

Hillon lisäksi voidaan valmistaa hilloketta, jossa marjat ovat kokonaisia ja sokeripitoisuus on vähäisempi. Hillo-marmeladisokerilla valmistuu kiinteämpää hilloa tai marmeladia. Hyytelöön taas tarvitaan runsaasti sokeria hyytelöitymisen aikaansaamiseksi.

Raaka-aineiksi sopivat parhaiten juuri kypsyneet happamat marjat, kuten puolukat ja karpalot, jotka sisältävät runsaasti hyydyttävää pektiiniä.

2. Mehustaminen

Mehua voidaan valmistaa marjoista keittämällä, höyryttämällä tai tekemällä tuoremehua. Yhdestä marjakilosta syntyy noin litra mehua. Marjakiloa kohden käytetään sokeria 300–400 grammaa. Sokeriton mehu säilötään pakastimeen.

Höyrymehu syntyy mehustimella eli mehumaijalla, jossa höyryävä vesi kuumentaa marjat ja irrottaa niistä mehun mehukattilaan. Keittämällä syntyy mehua höyrytystä nopeammin. Tuoremehu on 100-prosenttisesti mehua, jota ei ole kuumennettu. Tuoremehua saa mehulingolla tai survomalla marjat tai hedelmät.

3. Etikkasäilöminen

Etikkaliemeen säilötään kasviksia, kuten kurkkua, tomaattia, sieniä ja sipuleita. Säilöntäaineeksi soveltuu parhaiten väkiviinaetikka. Pelkällä etikalla säilöttäessä sitä on lisättävä liemeen melko runsaasti. Etikan määrää voit vähentää lisäämällä joukkoon sokeria, jolloin makukin on täyteläisempi. Käytä etikkasäilykkeiden valmistamiseen teräskattilaa, joka kestää etikan happamuuden.

4. Pakastaminen

Ulkonäkö, maku, rakenne ja ravintoarvot säilyvät parhaiten pakastamalla ilman säilöntäaineita. Puhdista vihannekset, kuori ne tarvittaessa ja paloittele käyttötarkoituksen mukaan. Useimmat kasvikset vaativat esikiehautuksen ennen pakastamista entsyymitoiminnan lopettamiseksi.

Pakasta vihannekset käytössä käteviin kerta-annoksiin, pakastuspusseihin tai -rasioihin. Lisää marjoille sokeria, sillä se parantaa värin, aromin ja C-vitamiinipitoisuuden säilyvyyttä. Riittävä sokerimäärä on 1/2–1 dl marjalitraa kohden. Lue lisää säilöntäsokerin käytöstä.

5. Kuivaaminen

Kuivaaminen on vanhin säilöntämenetelmä, joka on uudelleen nostanut päätään muun muassa ekologisuutensa vuoksi. Esimerkiksi pakastamiseen verrattuna kuivaaminen kuluttaa hyvin vähän säilytystilaa. Kuivaaminen tapahtuu tuotteesta riippuen joko huoneenlämmössä, uunissa, tarkoituksenmukaisella kuivurilla, mikroaaltouunissa tai muun lämmönlähteen avulla.

6. Hapansäilöntä

Hapansäilönnän luonnonmukaista hapatusmenetelmää käytetään esimerkiksi hapankaalin valmistuksessa. Muita tuttuja esimerkkejä hapansäilönnästä ovat piimätuotteet sekä tuoresuolattu eli graavattu liha ja kala. Maitohappobakteerit käyttävät raaka-aineen sokerin maitohapoksi, joka lisää säilyvyyttä ja makua. Hapansäilönnässä maitohappobakteereille luodaan suotuisat olosuhteet, jotta muut bakteerit eivät tuhoaisi niitä ja ne pääsisivät nopeasti tuottamaan säilyttävää maitohappoa. Valmiit tuotteet säilytetään viileässä + 2–4 asteen lämpötilassa.

Teksti
Kuva Thinkstock
Arvioi artikkeli
Tervetuloa ostoksille

Anna arvio

1/5 5/5