Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Onnistu säilönnässä näiden 7 vinkin avulla

Teksti:
Anna-Maria Wasenius ja Yhteishyvän toimitus.
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 3.7.2015
|
Muokattu: 28.10.2022
Säilömällä pääsee nauttimaan tuoretuotteista ympäri vuoden seuraavaan satoon saakka. Säilömisellä pyritään estämään tuotteen pilaantuminen, jotta ravintoarvot, maku ja ulkonäkö säilyisivät mahdollisimman muuttumattomina.

Raaka-aineita voi säilöä eri muodoissa, helpoimmin yksinkertaisesti pakastamalla. Pienellä vaivalla valmistat myös soseita, mehuja ja hilloa.

1. Säilö vain ensiluokkaisia raaka-aineita

Säilö mahdollisimman pian poimimisen tai korjaamisen jälkeen.

2. Käytä puhtaita säilöntäastioita

Upota tölkit, pullot, kannet ja korkit säilöntää edeltävänä päivänä kylmään veteen ja anna liota yön yli. Pese liotetut astiat astianpesuaineella ja huuhtele. Kuumenna astioita 125-asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia siten, että suuaukot ovat uunin perälle päin. Kiehauta kannet ja korkit vedessä.

3. Mausta säilykkeitä rohkeasti

Sitrusten mehu ja kuori maustavat mietoa kesäkurpitsaa. Neilikka, inkivääri, kaneli ja kardemumma antavat mansikoille ja vadelmille syvän maun. Hilloihin voi myös lorauttaa miestä väkevämpää. Punssi ja rommi sopivat moneen.

4. Älä moninkertaista ohjeissa mainittuja määriä

Keittoajat eivät välttämättä päde ohjetta suuremmille määrille.

5. Täytä, sulje ja merkitse

Täytä kuumat pullot ja tölkit kuumalla säilykkeellä aivan täyteen. Poista pinnalle ilmestyvä vaahto tarkasti ja sulje astia välittömästi ilmatiiviisti kannella tai korkilla. Onnistunut säilyke kutistuu jäähtyessään ja imaisee kannen tai korkin lommolle. Merkitse tuotteeseen nimi ja päivämäärä.

6. Jaa säilöntäurakka usealle päivälle

Säilykkeiden sekoittelu käy työstä. Jos haluat säilöä paljon, voit pakastaa raaka-aineet ja valmistaa säilykkeet myöhemmin.

7. Varastoi viileässä

Varastoi viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa, kuten kellarissa tai kylmäkaapissa.

Lue lisää säilönnästä