Raitajuuri, mustakaali, omena, viikuna… syyskuun parhaat kasvikset ja reseptit

31.8.2017
0 arviota

Syyskuussa maistellaan niin uusia kuin tuttujakin kasviksia. Kokeile raitajuurta, kurpitsaa, mustakaalia, omenoita, viikunoita, vesimelonia ja puolukkaa.

Raitajuuri, Suomi

Punajuuren sisar on kaunein: sisuksen raidat haalistuvat kypsentäessä. Kypsennys kannattaa, sillä maku on suloisen mieto. Lisää pataruokiin tai tee syksyn paras salaatti yhdistämällä paahdettuja raitajuurenpaloja lehtikaaliin, punasipuliin, chorizoon ja kikherneisiin.

Kurpitsa, Suomi

Kurpitsan ehkä paras puoli on se, että se näyttää yhtä hyvältä kuin maistuu. Syksykurpitsoilla voi ensin sisustaa ja sitten ruokkia koko perheen. Kuoriminen on yllättävän helppoa, kun käytössäsi on tarpeeksi järeä veitsi. Soseuta kurpitsa keitoksi tai leivo ihana kurpitsa-viikunapiiras.

Mustakaali, Suomi

Lehtikaalista jalostettu tumma ja vahvalehtinen vihannes on kelpo lisuke sellaisenaan: paista voissa ja nauti. Tai tee vähän tummempaa pestoa sekoittamalla mustakaaliin pinjansiemeniä, parmesania, oliiviöljyä ja valkosipulia. Sopii myös pizzan päälle!

Omena, Suomi

Jos laiskottaa, mutta haluat herkutella, toimi näin: Osta suomalainen omena. Puraise. Jos olet vähän tarmokkaampi, tee valmistaikinasta omenapiirakka. Mausta vaniljakastike kardemummalla ja kanelilla ja sekoita se täytteeseen. Saat kaupan päälle taitavan leipurin maineen.

Vesimeloni, Suomi

Ellet vielä tiennyt, että Suomi on vesimelonivyöhykettä, nyt tiedät. Avomaalla kasvaneet suomalaiset melonit ovat vaalealihaisia mutta makeita. Älä siis pelästy haaleaa ulkoasua! Parhaalta suomalainenkin meloni maistuu, kun annat sen ensin viilentyä jääkaapissa.

Puolukka, Suomi

Ota tänä syksynä tavaksi syödä joka päivä puolukkaa. Suomen tärkein luonnonmarja pursuaa kivennäisaineita ja edistää raudan imeytymistä. Sitä paitsi sen säilöminen on naurettavan helppoa: tee survos ja säilytä alle viidessä asteessa. Kokeile myös puolukkagraavattua lohta.

Viikuna

Tuoreet viikunat ovat vähemmän makeita kuin kuivatut, joten unohda ennakkoluulosi. Huuhtele viikuna hyvin ja syö kuorineen. Kalsiumia pursuava viikuna sopii moneen salaattiin (lisää se joukkoon viimeisenä), mutta todellinen satokausiherkku on kurpitsa-viikunapiiras. Sen voit tehdä gluteenittomanakin.

Katso satokausireseptit

Avainsanat: satokausi
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5