Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pieni olutsanasto: Valitsenko lagerin, portterin vai amberin?

Teksti:
Marika Harjumaa
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 28.9.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Lue millaisia ovat eri oluttyypit, kuten trendikkäät saisonit ja suositut IPA- ja APA-oluet. Olutasiantuntija antaa jokaiselle oluttyypille ruokasuosituksen.

Vaalea lager
Vaalea, raikas, aromaattisesti humaloitu pohjahiivaolut.
Ruokasuositus: Suolaiset piiraat, pizza, makkara, kalaruuat, äyriäiset ja tulinen ruoka.

Tumma lager
Tumma, mutta helposti juotava, miedon paahteinen pohjahiivaolut.
Ruokasuositus: Padat, sieniruuat, liharuuat ja makkara.

Portteri
Tuhdin paahteinen, katkerainen ja voimakkaan makuinen pintahiivaolut.
Ruokasuositus: Tumma suklaa, riistaruoat, padat ja naudanliha.

Amber-olut
Meripihkaisen värinen, hieman makean maltainen olut, joka voi olla joko pinta- tai pohjahiivaolut.
Ruokasuositus: Padat, lihapiiraat, tuhdit makkarat ja gratinoidut kasvisruoat.

IPA
Sitruksisen ja havumaisen tuoksuinen, voimakkaan katkera mutta hedelmäinen pintahiivaolut.
Ruokasuositus: Hampurilaiset, grilliruoka, pizza, liharuuat, makkara ja sinihomejuusto.

APA
Hedelmäinen ja sitruksisen humalainen pintahiivaolut, joka on aromiltaan IPA-olutta kevyempi.
Ruokasuositus: Hampurilaiset, pizza, lohikalaruuat, grilliruoka ja kasvisruoat.

Vehnäolut
Yleensä suodattamattoman samea, vaalea hedelmäinen pintahiivaolut, jossa voi aistia hedelmäisiä aromeja. Hyvin miedosti humaloitu.
Ruokasuositus: Kasvisruoka, suolaiset piiraat, kana- ja kalaruuat, vuohenjuusto sekä aasialainen ja tulinen ruoka.

Luostarityylinen olut
Vaalea, hieman makea ja voimakas vaalea ale eli pintahiivaolut. Runsaasti hedelmäisiä aromeja ja hennosti humalointia.
Ruokasuositus: Padat, kanaruoat, pienriista ja juustot.

Ale
Pintahiivaolut, jossa hedelmäisyyttä. Voi olla tummaa tai vaaleaa.
Ruokasuositus: Padat, makkarat sekä sian- ja naudanliharuoat.

Pale ale
Vaaleahko, miedon makea pintahiivaolut, jossa vaihtelevasti aromaattista katkerointia.
Ruokasuositus: Sianliharuoat, kalaruoat ja suolaiset piiraat.

Saison
Happaman hedelmäinen, robusti pintahiivaolut, jossa humalaa enemmän tuoksussa.
Ruokasuositus: Juustot, kasvisruoat sekä kana- ja kalaruoat.

Vinkit antoi olutasiantuntija Anikó Lehtinen.