Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parasta juuri nyt: Isoäidin uuniomenat ansaitsevat uuden mahdollisuuden

Teksti:
Hanna Jensen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 7.9.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Ruokakirjoittaja Hanna Jensen tietää, miten uuniomenoihin saa juuri sen oikean rapeuden.

Milloin olet viimeksi tehnyt jälkiruoaksi uuniomenoita? Tai nähnyt niitä ravintolan ruokalistalla?

1980-luvulla uuniomenat olivat suosittuja. Vuosikymmenen lopulla niitä innostuttiin tekemään myös mikrouunissa eikä lopputulos ollut sen enempää esteettinen kuin jännittävä. Uuniomenista puuttui rapeus.

Onneksi epäkohta on korjattavissa helposti ja tyylikkäästi. Isoäidin herkulliset uuniomenat ansaitsevat uuden nousun.

Pese omenat. (Pesu riittää, älä missään tapauksessa kuori niitä.) Koverra kodat pois, niin että omenasta tulee kuppi.
Asettele omenat voideltuun vuokaan vieri viereen kuin ne olisivat pullakranssi.

Sekoita kulhossa haluamasi täyte: mysliä tai kaurahiutaleita, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, kanelia, voita sekä hiukan täysjyväjauhoja niin, että lopputuloksena on kiinteä seos.

Kaada sitten omenoiden sisään loraus omenasiideriä tai -mehua. Lisää täytettä omenoiden sisään niin, että sitä pursuaa omenoiden päällekin. Näin uuniomenoihin syntyy rapeutta sisältä käsin.

Lopuksi erikoisvinkki. Kaada myös vuoan pohjalle omenasiideriä (tai omenamehua), jotta se höyrystyessään kypsyttää omenoita ja antaa niille, jos mahdollista, vieläkin omenaisemman maun.

Paista 200 asteessa 40 minuuttia ja tarjoile jäätelön ja tuoreiden mintunlehtien kera.

Muistele syödessä isoäitiäsi tai muuta lapsuuden omenahenkilöä.

Lisää aiheesta