Pannu, kattila ja pata – kuinka löydät sen oikean?

25.11.2015
0 arviota
Pannu, kattila ja pata – kuinka löydät sen oikean?

Teflonia, alumiinia, keraamista pintaa vai ruostumatonta terästä? Valitse sopivin paistinpannu tai kattila oman kodin keittiöön.

Totta on, että vähällä pärjää: hanki ennemmin pari laadukasta paistinpannua tai kattilaa kuin monta halpaa. Ennen ostoksia on hyvä tarkistaa kotilieden koko ja materiaali sekä miettiä, mihin tarkoitukseen astiaa käyttää.

Valitse aina oikeankokoinen keittoastia. Jos levyllä on liian pieni pata, energiaa kuluu hukkaan. Liian suuri astia taas lämpenee hitaasti ja epätasaisesti. Valurautalevyiselle ja keraamiselle liedelle käyvät kaikki keittoastiat, mutta keraamiselle induktioliedelle sopivat vain magnetisoivat materiaalit, kuten emali, valurauta sekä erikoispohjilla varustetut teräs- ja alumiiniastiat.

Entä mitä yleensä kokkaat ja kuinka monelle? Jos kattila on laitettavalle annokselle liian pieni, ruoka kiehuu helposti yli. Liian suuressa kattilassa taas pieni ruoka-annos palaa herkästi pohjaan.

Kokeile astian painoa ja kahvaa kaupassa. Tärkeää on, että jaksat nostaa pannun yhdellä kädellä. Kahvan tulee kestää kuumuutta ja olla riittävän tukeva sekä tiukasti kiinni.

Tutustu aina pannun tai kattilan käyttö- ja huolto-ohjeisiin. Pese pinnoitettu keitto-astia pian kokkaamisen jälkeen ja mieluiten käsin. Suosi puisia ja muovisia työvälineitä metallisten sijaan. Näin saat pannusta pitkä-ikäisen ja hyvän kokkauskaverin.

Vaihda pahasti naarmuuntunut tai muuten kulunut keittoastiasi uuteen. Hävitä astia kierrättämällä.

Paksu on hyvä! Ohutpohjainen astia kuluu nopeammin ja polttaa ruoan herkemmin pohjaan.


 

Tefal Talent

Vähällä rasvalla

TEFAL TALENT -PAISTINPANNU, 28 CM

Alumiinista valmistettu pannu lämpenee nopeasti. Pannu on pinnoitettu kuusinkertaisella Tefal Titanium Pro -pinnoitteella, jonka ansiosta ruoka ei tartu kiinni, paistorasvaa tarvitaan vain vähän ja maitoruokia on helppo valmistaa. Siksi pannu sopii paistamisen lisäksi etenkin arkisten kastikkeiden tekoon. Pohjassa oleva lämpötunnistin kertoo, milloin pannu on käyttövalmis. Pestään käsin heti käytön jälkeen.

Hackman Brasserie

Paista kuin mestari

HACKMAN BRASSERIE -PAISTINPANNU, 27 CM

Valitse valurautapannu, kun haluat paistaa kalaa kirkastetussa voissa tai valmistaa täydellisen marmoroidun pihvin. Sekä pannun pinta että pohja on suojattu emalilla, minkä vuoksi se pysyy puhtaana eikä ruostu. Pannu sopii kaikille liesille, eikä emalipohja naarmuta induktiotasoja. Tyylikkääseen puukahvaan on helppo tarttua. Pannu pestään käsin.

Tefal Ceramique Control

Jopa liekittämiseen

TEFAL CERAMIQUE CONTROL -PAISTINPANNU, 28 CM

Kauttaaltaan keraamisella pinnoitteella päällystetty pannu kestää kuumuutta ja jopa liekittämistä. Siinä ruskistuvat niin pihvit ja lihapullat kuin leivitetyt leikkeet ja kalafileetkin. Paksu induktiopohja jakaa lämmön tasaisesti. Pannussa on lämpötunnistin, joka näyttää, kun pannua voi käyttää. Sopii kaikille liesille. Pestään mieluiten käsin.

Kultakeramiikka Bistro

Hauduta hitaasti

KULTAKERAMIIKKA BISTRO -LIEKKIPATA JA KANSI, 4 L

Tulenkestävästä keramiikasta valmistettu liekkipata soveltuu esimerkiksi murean karjalanpaistin hauduttamiseen hitaasti. Pinta hylkii likaa, ja pataa voi käyttää liedellä, uunissa ja liekillä. Astiaa ei saa kuumentaa tyhjänä tai maksimiteholla, eikä se kestä äkillisiä lämmönvaihteluita.

Opa Mari Steel

Kestävä ja konepestävä

OPAN MARI STEEL -KATTILA JA TERÄSKANSI, 3 L

Kotimaisen Opan kattila valmistetaan ruostumattomasta teräksestä. Paksu kolmikerrospohja tekee astiasta kestävän, eikä se väänny kovassakaan kuumuudessa. Kattila sopii hyvin arkiruoanlaittoon, kuten perunoiden ja kasvisten keittämiseen, sekä hillojen ja mehujen tekoon. Se kestää myös konepesun ja uunikäytön. Sopii kaikille liesityypeille.

Hackman Kovanaama

Riisipuuron keittoon

HACKMAN KOVANAAMA -KATTILA JA LASIKANSI, 3,5 L

Kauttaaltaan alumiinilla pinnoitettu kattila johtaa hyvin lämpöä. Se sopii kaikille liesille ja soveltuu etenkin maitopohjaisiin ruokiin, mutta myös aamupuuroon ja risottoon. Hardtech Superior -pinnoite on tavallista kestävämpi, minkä ansiosta kattilassa voi käyttää myös metallisia kapustoja ja sen voi pestä tiskikoneessa. Kahvat kestävät hyvin kuumuutta.

Teksti:
Kuvat: Maija Astikainen
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5