Noutopöytä koreaksi: Kuinka paljon vieraille varataan tarjottavaa?

23.4.2014
1 arviota
Noutopöytä koreaksi

Kuinka paljon varata tarjottavaa kahvikutsuille? Entä juhliin, joissa on tarjolla lämmin ruoka? Tarjoiluihin vaikuttavat aina myös ruokalajien ja vieraiden määrä. Lue myös vinkkejä siihen, kuinka juhlapöydän ruoat pysyvät tuoreina.

Noutopöytä sopii hyvin juhlaan, jossa vieraita on paljon ja tarjoiluhenkilökuntaa vähän. Se on tarjoilun kannalta joustava ja helppo ratkaisu: vieras voi valita pöydästä mitä itse haluaa, ja kukin voi syödä omaan tahtiinsa.

Kuinka paljon vieraalle varataan tarjottavaa?

Ota huomioon vieraiden lukumäärä, ruokalajien määrä ja juhlien ajankohta, kun lasket juhliin varattavan ruoan tarvetta. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä useampaa ruokalajia on tarjolla, sitä pienempi määrä kutakin varataan vierasta kohden.

Esimerkiksi ylioppilasjuhlien vieraat kiertävät usein monet juhlat päivän aikana. Tällöin tarjoilujen menekki on pienempi kuin tavallisesti. Kutsussa kannattaa ilmaista selkeästi, millaista tarjoilua juhlissa on, jotta vieraat mitoittavat nälkänsä sen mukaan. Esimerkiksi "tarjolla lämmin ateria" kertoo, että juhliin voi tulla tyhjin vatsoin.

Myös vieraiden ikä kannattaa huomioida. Lapset ja vanhukset syövät yleensä vähemmän kuin kasvavassa iässä olevat nuoret.

Kahvikutsujen tarjottavat vierasta kohti

  • kahvia tai teetä 2 kupillista
  • täytekakkua 1 viipale
  • sokeria 25 g
  • maitoa 0,5 dl
  • kermaa 0,2 dl
  • pikkuleipiä 1 kpl kutakin lajia
  • pullaa 1 kpl tai viipale
  • voileipiä 2–3 kpl
  • voileipäkakkua 1 viipale (1,5 cm)
  • pieniä karjalanpiirakoita 2–3 kpl
  • suolainen piirakka 1,5 palaa
  • kääretorttu 1 viipale
  • juustoja 50–70 g
  • kahvikakkua 1 viipale.
Kahvipöydän kattaminen

Kahvipöydän järjestys: 1. leipälautaset 2. lautasliinat 3. kahvileivät 4. täytekakku 5. kahvilautaset, kahvi- ja teekupit, lusikat 6. kahvi ja kuuma vesi 7. kerma 8. sokeri ja makeutusaine 9. teepussit.

Jätä pöydän ympärille sen verran tyhjää tilaa, että vieraat mahtuvat ohittamaan toisensa.

Lämmin ateria vierasta kohti

  • graavi- tai kylmäsavustettua kalaa 50 g
  • kokonaista lämminsavukalaa 200 g
  • silliä 15–20 g
  • mätiä 25 g
  • ohuita paahtopaistiviipaleita tai riimihärkää 50 g
  • kypsää luutonta lihaa 75 g
  • perunoita 2–3 kpl
  • ruokaisaa salaattia 3 dl
  • lisäkesalaattia 2 dl
  • salaatinkastiketta 2–3 rkl
  • leipää 2–3 viipaletta
  • juustoja 50–70 g
  • tuoreita hedelmiä tai hedelmäsalaattia 150–200 g
  • laatikkoruokia 100 g (1 dl).
Noutopöydän kattaminen

Noutopöydän järjestys: 1. lautasliinat, lautaset ja aterimet 2. keitetyt perunat 3. kalat 4. kastikkeet kaloille 5. salaatit 6. lihaleikkeleet ja juustot 7. kastikkeet ja lisäkkeet lihaleikkeleille 8. lämpimät ruoat.

Kuinka ruoat pysyvät tuoreina?

Paras keino varmistaa, että tarjottavat säilyvät tuoreina, on käyttää riittävän pieniä tarjoiluastioita ja täydentää niitä usein.

Jos tarjolla on lämmintä ruokaa, kannattaa tarjoiluastiat lämmittää etukäteen. Suurikokoisiin juhliin voi myös vuokrata lämpöastioita, jollaisia käytetään ravintoloissa.

Kannet hankaloittavat hieman ruoan ottamista, mutta auttavat pitämään ruoat lämpiminä.

Kylmät tarjottavat saa pidettyä viileinä kattamalla ne folioon käärityn kylmäkallen tai suuren jääpalan päälle. Tarjoiluastian voi myös asettaa suurempaan ja jääpaloilla täytettyyn astiaan. Jos juhlat jatkuvat seuraavana päivänä, ei edellisen päivän tarjoiluja pidä laittaa toistamiseen esille.

Video: Servetin taittelu kolmella tavalla

Teksti
Kuvitus Jonna Koivumäki
Asiantuntija kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä, Marttaliitto
Avainsanat: juhla kattaminen
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5