Näin valmistat täydellisen graavilohen

13.12.2017
0 arviota
Graavilohi

Itse tehty graavilohi ihastuttaa joulupöydässä takuuvarmasti. Ja se on ylättävän helppo tehdä itse - katso ohjeet!

1. Pyyhi 800 gramman pala lohifileetä nahka- ja lihapuolelta talouspaperilla. Nypi ruodot ruotopihdeillä tai pinseteillä. Poista ylimääräinen vatsarasva veitsellä. Aseta filee nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle.

2. Yhdistä 2 ruokalusikallista karkeaa merisuolaa ja 2 teelusikallista sokeria. Ripottele seos tasaisesti lohen pintaan. Lisää valitsemasi mausteet, esimerkiksi tilli. Katso muut maustamisvinkit alta.

3. Paketoi lohi tiiviisti ensin leivinpaperiin ja sitten folioon. Laita jääkaappiin nahkapuoli alaspäin. Aseta päälle kevyt paino kuten lautanen tai vati. Anna maustua kaksi vuorokautta.

4. Pyyhi suola ja mausteet pinnasta. Leikkaa graavilohi vinosti ohuiksi viipaleiksi pitäen terävää, ohutteräistä fileointi- tai kokkiveistä noin 30 asteen kulmassa. Asettele tarjolle viipaleina tai pyöräytä ruusukkeiksi.

Näin ehdit & onnistut

  • Valmista graavilohi hyvissä ajoin pakastimeen: Anna kalan graavautua kaksi vuorokautta, poista ylimääräinen suola ja mausteet, paketoi uudelleen ja laita pakastimeen. Graavikala säilyy pakastimessa 2–3 kuukautta.
  • Ruokitko ison joukon? Graavaa kaksi fileetä kerralla. Suhteuta suolan ja sokerin määrä fileiden painoon: kiloa kohti tarvitset 2 ½ rkl suolaa ja 2 ½ tl sokeria. Aseta maustetut fileet lihapuolet vastakkain. Kääri tiiviisti leivinpaperiin ja folioon. Anna maustua kaksi vuorokautta kevyen painon alla. Käännä pakettia välillä, jotta fileet maustuvat tasaisesti.
  • Juhlista satavuotiasta Suomea mustikkagraavatulla lohella. Sulata 200 grammaa pakastemustikoita ja lusikoi ne suola-sokeriseoksen päälle maustamisvaiheessa.
  • Vaihtele perusmausteita: kokeile tavallisen sokerin sijaan ruokosokeria. Pienen juhlavan muutoksen saat lisäämällä suolan ja sokerin joukkoon ruokalusikallisen rosee- tai viherpippureita.

Tuunaa graavilohi kolmella tavalla:

Graavaa lohi kuten ohjeessa. Lisää valitsemasi makuaineet samaan aikaan kuin suola ja sokeri.

Viehkeä fenkoli & appelsiini
Ripottele lohen pinnalle ruokalusikallinen fenkolinsiemeniä ja valuta pinnalle puoli desiä appelsiinimehua. Viimeistele valmis graavilohi appelsiiniviipaleilla.

Raikas inkivääri-omena
Lisää lohen pintaan 2 rkl tuoretta inkivääriä raasteena, 1 viipaloitu omena ja½ dl omenamehua.

Pirteä piparjuuri & kapris
Raasta lohen pinnalle 2 rkl piparjuurta tai käytä valmista piparjuuritahnaa. Lisää 3 rkl kapriksia ja muutama oksa tuoretta timjamia.

 

Teksti
kuvat Panu Pälviä
Arvioi artikkeli
Ladataan kommentointia...

Anna arvio

1/5 5/5