Näin teet ilmastovalintoja ruokakaupassa – helpot vinkit!

22.5.2018
1 arviota
Kalatiskillä

Kalatiskillä kysy myyjältä kalan alkuperästä ja pyydä vinkkejä sesongin mukaisen kalan valintaan.

Ruoan ilmastovaikutukset ovat merkittäviä, jopa viidenneksen ihmisen aiheuttamista ilmastopäästöistä. Tärkeää on käyttää ruoka-aineet loppuun, ettei turhaa hävikkiä synny.

Hedelmät ja kasvikset

Suosi:

  • Sesonkivihanneksia – lue, mitä kannattaa ostaa nyt
  • Avomaalla kasvaneita
  • Luomua
  • Kesäisin kotimaisia
  • Papuja ja herneitä proteiininlähteinä
  • Sujauta kasvikset kestohevipussiin

Kotimainen vs. ulkomainen tomaatti? Kesällä kannattaa nauttia suomalaisia tomaatteja. Talviaikaan tomaattisäilykkeet tai espanjalaiset tomaatit voivat olla kotimaisia kasvihuonetomaatteja ilmastoystävällisempi vaihtoehto. Kasvihuonetomaateista tulisi tietää, käyvätkö kasvihuoneet uusiutuvalla energialla. 

Kuljetukset ovat pienehkö osa kasvisten ympäristövaikutuksista. Suurissa laiva- ja rekkakuljetuksissa hiilijalanjälki kasvis-tai hedelmäkiloa kohden on hyvin pieni.

Liha

  • Syö kohtuudella ja ravitsemussuositusten mukaan.
  • Suosi kotimaista kanaa ja possua.
  • Luomu on vastuullisen valinta.
  • Nauta kuormittaa jopa kolme kertaa enemmän ilmastoa kuin siipikarjan- tai sianliha.
  • Muista myös kasviproteiinivalmisteet, kuten Härkis, Nyhtökaura ja tofu, joilla voit toisinaan korvata lihaa.

Kala

Suosi:

  • Kotimaista, kuten kirjolohta, ahventa, muikkua, silakkaa, sisävesien siikaa ja kuhaa.
  • Sesongin mukaan – apua saat kalatiskiltä.
  • MSC-merkillä varustettua = kala on pyydetty ekologisesti kestävistä kalakannoista.

S-ryhmän ruokakaupoissa ei myydä uhanalaisia, vaarantuneita tai kestämättömän kalastuksen kohteena olevia kalalajeja. Tutustu WWF:n Kalaoppaaseen.

Maitotuotteet

  • Suosi kasvipohjaisia vaihtoehtoja kuten kaura- ja soijajuomia.
  • Syö juustoa kohtuudella – kovan juuston hiilijalanjälki on kaksinkertainen broileriin tai possuun verrattuna.
  • Päivän emmental-annos (30g) vastaa ympäristövaikutuksiltaan kahden kilometrin autoilua.
  • Vesi on ilmastoystävällinen ruokajuoma.

Viljatuotteet, riisi ja hiutaleet

  • Ruis-, ohra-, kaura- tai vehnäleivän ympäristövaikutuksissa ei ole suurta eroa – kotimaiset viljat ovat ilmastoystävällinen valinta.
  • Riisi kannattaa ainakin osittain vaihtaa ohraan tai kvinoaan.
  • Pakasta ylimääräinen leipä hävikin minimoimiseksi tai suosi hyvin säilyvää näkkileipää tai hapankorppua.
  • Jos teet aamupuuron vain itsellesi, tee se kattilan sijaan mikrossa.

Jos heität biojätteeseen palan ruisleipää, aiheutat suuremman ympäristökuorman kuin mitä ruisleipäpussin materiaalin tuottamisesta on syntynyt.

Asiantuntijana SOK:n vastuullisuuspäällikkö Anna-Leena Teppo.

Teksti
Kuva Lari Lappalainen
Avainsanat: vastuullisuus hävikki
Arvioi artikkeli

Anna arvio

1/5 5/5